Σ. Παπαδημητρίου :Απολογισμός για τον πρώτο χρόνο της νέας διοίκησης του Δήμου

Ο κ. Παπαδημητρίου Σωτήρης της παράταξης «Τρίπολη – Πρωτεύουσα του Μοριά» σε σχετική συνέντευξη Τύπου στις 15 Ιουλίου 2020, έκανε απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της νέας δημαρχίας, προχωρώντας παράλληλα σε διαπιστώσεις σχετικά με τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων του Δήμου. Αναλυτικότερα, σημειώνει τα εξής:

«Κατά τη σχεδόν 11μηνη διοίκηση του Δήμου από τη νέα δημοτική αρχή, υπάρχουν κάποιες διαπιστώσεις που την χαρακτηρίζουν:

 • Απροθυμία διαλόγου με τις υπόλοιπες παρατάξεις. Εκτός από το θέμα της ΚΕΔΗΤ, σε κανένα άλλο θέμα δε διενεργήθηκε ανάλογη συνάντηση. Υπήρξαν θέματα σοβαρά και εν μέσω πανδημίας, όπως η κήρυξη του Δήμου σε έκτακτη ανάγκη, η διαχείριση της πανδημίας κλπ.
 • Υπέρμετρη δημοσιότητα σε αυτονόητα πράγματα. Εργασίες καθημερινές που οφείλει και πράττει κάθε δημοτική αρχή, αναλόγως των δυνατοτήτων που έχει.
 • Αιρετοί που έχουν θέσεις ευθύνης παρουσιάζονται απόμακροι απ’ την κοινωνία, με κλειστά γραφεία. Διότι με μια φωτογραφία και μια δήλωση δεν υποκαθιστάς την άμεση επαφή με τον κόσμο και τα προβλήματά του.

Υπάρχουν όμως και επί μέρους θέματα που έχουν προκύψει σε αυτό το διάστημα: Πριν αναφέρω κάποια απ’ τα πολλά γεγονότα, θα σας πω ότι με την παράδοση των καθηκόντων μου στη νέα διοίκηση, παρέδωσα έναν φάκελο που περιείχε επακριβώς το τι παρέδωσα. Υλικά, Προμήθειες, Μελέτες προμήθειας ή παροχής υπηρεσιών προς άμεση εφαρμογή. Η νέα διοίκηση με το καλημέρα μπορούσε να δουλέψει σε σχέση με τους τομείς μου όπως και έπραξε. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Καθημερινότητα

 • Εικόνες που αντιφάσκουν μεταξύ τους. Βλέπαμε πίσσες να πηγαινοέρχονται εντός και εκτός Τρίπολης αλλά μια λακούβα επί της οδού Ναυπλίου, μπροστά στο Βασιλόπουλο, παρέμενε για μήνες ανοιχτή.
 • ότι υπάρχει διάχυτη η αίσθηση του απόλυτου ελέγχου από μεριάς διοίκησης , εκείνο το σιντριβάνι της πλατείας Αγίου Βασιλείου μια είναι ξέχειλο από νερό, μια άδειο, μια δε δουλεύει και πολλές είναι κλειστό.
 • Στην πλατεία Βαλτετσίου, μετά από πολλές και έντονες οχλήσεις, τόσο των κατοίκων – επαγγελματιών της περιοχής, όσο και των πωλητών της λαϊκής αγοράς, επιδιορθώθηκαν μετά από δύο μήνες τουλάχιστον απ’ τις πρώτες καταγγελίες.
 • Παρά την έντονη δημοσιοποίηση της δράσης της Δημοτικής Αρχής για τη βελτίωση της καθημερινότητας, υπάρχουν πίσω απ’ τις κάμερες έντονες ενοχλήσεις από Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων που νιώθουν ότι ανήκουν σε άλλο κόσμο. Άρα μιλάμε για  αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων.

Απορρίμματα

Όπου έχει βάλει το χέρι του η πολιτική ηγεσία του τμήματος, υπάρχει θέμα. Π.χ Εγκατάσταση press containers  στην πλ. Βαλτετσίου, κοντά σε καταστήματα Υ.Ε, στο ΚΑΠΗ και σε κατοικίες. Αυτό αποθηκεύει τα άδεια τελάρα από τα ψαράδικα. Τι σημαίνει αυτό; Βρώμα και δυσοσμία.

Μεγαβούνι.

 • Δεκέμβριος του 2016, δήλωση του κ. Τζιούμη: «Δεν ψηφίσαμε το Μεγαβούνι γιατί δεν το θεωρούμε κατάλληλο χώρο. Χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να γίνει κατάλληλος». Στην ίδια δήλωση είχε καταγγείλει τον τότε Δήμαρχο ότι έκανε παράβαση καθήκοντος διότι ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του είχε δοθεί εντολή να συναντηθεί με όλες τις παρατάξεις για να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, δεν έγινε ποτέ. Τότε αποζητούσε το διάλογο, σήμερα ούτε καν.
 • Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί στους δημότες μας κάτι που ίσως δεν έχει καταλάβει καλά ή ίσως έχει παραπληροφορηθεί. Εμείς ως παράταξη, δεν καταψηφίσαμε γενικώς το Μεγαβούνι. Καταψηφίσαμε αυτό που πάει να στήσει η δημοτική αρχή στο Μεγαβούνι, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον δικό μας σχεδιασμό. Ο δικός περιείχε έναν ενιαίο σχεδιασμό απ’ όπου προέκυπτε από μια ΑΕΠΟ. Σήμερα έχουν πάρει ένα τμήμα αυτής και πάνε να εφαρμόσουν. Και όλο αυτό χωρίς ορατό ορίζοντα.

Διαχείριση μηχανημάτων.

 • Επιπλέον, παραδώσαμε σε αυτή την δημοτική αρχή μηχανήματα έργου. Δύο γκρέιντερ, έναν ερπύστριο φορτωτή, ένα πολυμηχάνημα το οποίο είναι το ένα απ τα δύο που ήρθαν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό μάλιστα στην αρχή είχαμε εμμέσως λοιδορηθεί αλλά τώρα φωτογραφίζονται μαζί του. Και βέβαια αποκτήσαμε μόνιμους χειριστές. Ο Δήμος μετά από δικές μας προσπάθειες και χειρισμούς απέκτησε μεγαλύτερες δυνατότητες σε παραγωγή έργου. Κάτι που στις προηγούμενες διοικήσεις δεν υπήρχε.
 • Εκτός αυτού, μόλις προ ημερών παρέλαβε και άλλο πολυμηχάνημα, συν ότι είχαμε αφήσει χρήματα στην Πολιτική Προστασία όπου έγινε η προμήθεια της νέας υδροφόρας. Σχετικά με τη νέα υδροφόρα, έχουμε να πούμε πολλά αλλά δεν είναι της παρούσης στιγμής. Ας λειτουργήσει πρώτα σε εύλογο χρονικό διάστημα και βλέπουμε. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχουν πρόθεση να εργαστούν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα κατάλληλου συντονισμού και προσωπικής παρουσίας στα προβλήματα. Αυτό απαιτεί πολλές ώρας ασχολίας που δεν ξέρω αν διατίθεται.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω και μια τοποθέτηση σχετικά με τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικώς. Σίγουρα οι συνθήκες και οι καταστάσεις που διαμορφώθηκαν από την πανδημία δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί το Τακτικό Ετήσιο Συνέδριο της  ΚΕΔΕ με αποτέλεσμα να μη ξέρουμε τις προθέσεις και το σχεδιασμό των νέων εκπροσώπων μας. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι, ότι καλό θα είναι να διεκδικούμε το μερίδιο που μας αναλογεί στους πόρους και στα προγράμματα που τρέχουν και να είναι αντίστοιχο με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που μας αναθέτουν. Δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι κύριος νομέας των ΠΔΕ οι Περιφέρειες κι εμείς ως Δήμοι να ζητιανεύουμε από αυτές. Θα πρέπει να υπάρξει η αυτονομία των ρόλων και να είναι ευδιάκριτη. Ο Υπουργός στο Υπουργείο του, ο Περιφερειάρχης στην Περιφέρειά του και ο Δήμαρχος στο Δήμο του. Όταν γινόμαστε αυλικοί και κόλακες με την αντίστροφη σειρά που ανάφερα, δεν υπάρχει λόγος βαθμίδων διοίκησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα και παροχές καταβάλλονται σήμερα

Καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) παροχές, ύψους 177.459.568 ευρώ. Συγκεκριμένα, καταβάλλονται:

Νέο σχέδιο δράσης για την ανάσχεση της πανδημίας ανακοινώνει σήμερα ο πρωθυπουργός

Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα με περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επιθέσεις στη Γαλλία – Στήριξη από τους Ευρωπαϊους ηγέτες

Σοκ επικρατεί στη Γαλλία μετά την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Νίκαια, κατά τη διάρκεια της οποίας μετανάστης...

Ανάληψη δράσης για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής οικονομίας, προανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ

Την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο, αναπροσαρμόζοντας όλα τα «διαθέσιμα όπλα» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία,...

Κ. Τζιούμης: «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα χωριά μας, λύνουμε χρόνια προβλήματα»

Σε επίσημη ενημέρωση για τις δράσεις του και τα έργα στα χωριά προχώρησε ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης ανακοινώνοντας τρία μεγάλα...

Δημοφιλή

Όλα τα φώτα στην Emily!

Γράφει η Γεωργία Κακή Ναι, μιλάω για τη νέα σειρά #emilyinparis. Μία καθαρόαιμη ρομαντική κομεντί που από την...

Εορτασμός εθνικής επετείου από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης και το Πολεμικό Μουσείο

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης και το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης ως συνδιοργανωτές, υπερβαίνωντας τα όποια εμπόδια τίθενται εξαιτίας της πανδημίας...

Σήμερα δεν γιορτάζουν αυτοί που κουνούσαν σημαιάκια όταν ο Μιχαλολιάκος φώναζε “είμαστε η σπορά των ηττημένων του ’45”

Τι φώναζε ο καταδικασμένος για την ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, πριν λίγα χρόνια; Στις 03/03/2012 σε ομιλία στα...

Για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση θα ζητήσουμε περισσότερα

Το παρόν, εν πολλώ, καθορίζεται από τα  ερωτήματα που θέτουμε για το παρελθόν. Συνήθως τα έθνη - κράτη, αυτή...