Ακόμα μια γυναίκα Πρύτανης του Παντείου

γράφει η Ραφαέλλα Μανέλη

Η Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, εκλέχθηκε με 120 ψήφους Πρύτανης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μάχη γυναικών φαίνεται πως ήταν η εκλογή Πρύτανη στο Πάντειο αυτή τη φορά, αφού η Χριστίνα Κουλούρη επιλέχθηκε ένταντι του υποψήφιου πρυτανικού σχήματος που ηγείτο η καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Βάσω Αρτινοπούλου. Πρόκειται να διαδεχθεί την Ισμήνη Κριάρη, του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης.

Φυσικά το φύλο δεν είναι αυταξία, ούτε κριτήριο επιστημονικής πληρότητας, ωστόσο είναι πολύ σημαντική η εκλογή γυνακών ακαδημαϊκών στα ύψιστα αξιώματα, για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους. Πρακτικά, η εκπροσώπηση των γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια δομών λήψης αποφάσεων, κάθε είδους, είναι απαραίτητη, αλλά όχι προϋπόθεση, για την χάραξη συμπεριληπτικών πολιτικών και τη σταδιακή αποδόμηση κοινωνικών στερεοτύπων. Σε επίπεδο συμβολισμών, μια τέτοια εκλογή είναι σημαντική δεδομένου ότι ο χώρος της Ακαδημίας ανδροκρατείται. Όπως στην πολιτική έτσι και στην Ακαδημία, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολιτιστικά, θεσμικά και πολιτικά εμπόδια στην άνοδο προς τα ανώτατα κλιμάκια ηγεσίας, περα από τα ταξικά που αντιμετωπίζουν όλοι. Μπορεί η ψαλίδα με τα χρόνια να κλείνει, έπειτα από πολύ κόπο και κόψιμο πολλών “διπλών δεσμών”. Όμως, οι έμφυλοι ρόλοι, τα στερεότυπα, οι οικονομικές ανισότητες ακόμα και ο κουραστικός σεξισμός που διέπει σχεδόν όλες τις κοινωνικές σχέσεις των γυναικών δυσκολεύει την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. Παρακάτω παρατίθεται σχετικό παλιότερο διάγραμμα για τα δεδομένα στην Ευρωπϊκή Ένωση. Σίγουρα τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει αλλά έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε:

Image: Figure 2. Graph depicting distribution of professors by gender at universities in selected European countries, 2000-2001.

Distribution of professors by gender at universities in selected European countries, 2000-2001 (Source: European Commission Directorate-General for Research (2003), Women and Science Statistics and Indicators, EC, Belgium, quoted in Morley, 2006)

Μπορεί να μην ξέρουμε αν μια γυναίκα θα είναι καλή ή κακή Πρύτανης, καλή η κακή Πρόεδρος, ειλικρινής ή όχι Πρωθυπουργός κι αυτό δεν θα πρέπει να κριθεί με βάση εμφυλα στερεότυπα, θετικά ή αρνητικά. Ωστόσο, κάθε τέτοια περίπτωση είναι μια ωραία αφορμή για συζήτηση.

Η Χριστίνα Κουλούρη πέρα από Καθηγήτρια στο Πάντειο είναι Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας και μέλος της Εφορίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I) και στην École des hautes études en sciences sociales στο Παρίσι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή