Το βύσσινο της εποχής, της παράδοσης και της απόλαυσης

Το βύσσινο, το φρούτο με το υπέροχα βαθύ κόκκινο χρώμα και την όξινη γεύση είναι ένας θησαυρός για την υγεία και ένα συμπαθέστατο κομμάτι των παραδοσιακών μας γεύσεων.

Ο μικρός αυτός καρπός προέκυψε από την ένωση της κερασιάς με τα άγρια βύσσινα και είναι γνωστός από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η επιστημονική του ονομασία είναι  Prunus cerasus. Το βύσσινο αποτελεί πηγή θρεπτικών βιταμινών Α και C, όπως επίσης φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ουσίες προσφέρουν στον οργανισμό πολλαπλά οφέλη. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Είναι διουρητικό κι αντιοξειδωτικό.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η τακτική κατανάλωση βύσσινου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μυϊκών πόνων και πόνων στις αρθρώσεις.

Το βύσσινο καλλιεργείται ευρέως στην Αρκαδία και κυρίως στην περιοχή της Τεγέας. Μάλιστα το 2018 καλλιεργούνταν περίπου 200 στρέμματα βύσσινο. Η παραγωγή της Αρκαδίας έδωσε δυναμική ώθηση στην εγχώρια καλλιέργεια.

Κι επειδή η γλώσσα μας είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι και κρύβει άπειρες ιστορίες, να πως βγήκε η φράση “να μένει το βύσσινο”: η έκφραση συμβολίζει την εμφατική άρνηση και ακολουθεί την ιστορία ενός ρουσφετιού. Η παράδοση θέλει να έχει πρωτοειπωθεί στις αρχές του 20ου αιώνα σε ένα από τα πρώτα καφενεία της Αθήνας. Λοιπόν, ένας πολίτης περίμενε κάποιον από τους πολιτικούς της εποχής για να του ζητήσει μια χάρη, εν τω μεταξύ του είχε παραγγείλει βύσσινο γλυκό από τον καφετζή. Φαίνεται ότι στο άκουσμα της χάρης, ο πολιτικός αρνήθηκε και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας έφυγε προσβεβλημένος φωνάζοντας στον καφετζή “να μένει το βύσσινο”, του είπε δηλαδή να μην το σερβίρει.

Όμως το βύσσινο είναι συνδεδεμένο και με άλλες πτυχές της κουλτούρας μας εκτός απο τη γλώσσα. Η γνωστή βυσσινάδα θυμίζει κήπο ανθισμένο, καλοκαίρι και καθαρό αέρα. Ενώ το γλυκό του κουταλιού σπίτια γεμάτα γεύσεις, καλοσωρίσματα και φροντίδα.

Για μια δροσιστική βυσσινάδα:

Θα χρειαστούμε:

1,5 κιλό βύσσινο

2 κιλά ζάχαρη

4-5 κούπες του τσαγιού νερό

1 κουταλιά της σούπας λεμόνι

Εκτέλεση :

Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια, πλένουμε ξανά καλά. Τα στραγγίζουμε. Με γάντια και τη βοήθεια μιας φουρκέτας αφαιρούμε τα κουκούτσια. Εισχωρούμε τη φουρκέτα στο σημείο του κοτσανιού, αγκιστρώνουμε το κουκούτσι και τραβάμε έξω. Βάζουμε τα βύσσινα σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το νερό και τη ζάχαρη. Τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί ξεχειλίζει γρήγορα. Ξαφρίζουμε προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα. Βράζουμε περίπου 40 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το λεμόνι και βράζουμε λίγο ακόμη. Κλείνουμε τη φωτιά και περιμένουμε 5′ να κρυώσει. Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι πάνω σε ένα άλλο βαθύ σκεύος και σουρώνουμε, το σιρόπι που θα μείνει στο σκεύος είναι η βυσσινάδα μας. Διατηρούμε σε καθαρά κι αποστειρωμένα μπουκάλια.

Σερβίρουμε με πάγο και δροσερό νερό.

Καλή απόλαυση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή