Ομιλία Γιώργου Παπαηλιού για τα 25 χρόνια Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα

Η επωνυμία της αναπτυξιακής εταιρίας που σήμερα εορτάζει τα είκοσι πέντε χρόνια λειτουργίας της παραπέμπει στον Πάρνωνα, ο οποίος μαζί με το Μαίναλο, αποτελεί πνεύμονα ζωής και πηγή υγείας, ανάπτυξης και πλούτου για την Αρκαδία, και όχι μόνον.

Η διαχείριση του Πάρνωνα αποτελεί σημαντικό έργο που η «Αναπυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα» σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής πρέπει να επιτελέσουν.

Μέσω της συγκεκριμένης διαχείρισης προβάλλονται όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν, διαφοροποιούν τον Πάρνωνα, τον καθιστούν σημείο αναφοράς, πυλώνα αναπτυξιακής δυναμικής (παρθένα φύση, φυσικό κάλλος, υγιεινό κλίμα, μυθολογία, ιστορία, λαϊκή παράδοση (γαστρονομία-αρχιτεκτονική κληρονομιά-
τσακώνικη γλώσσα), λαϊκός πολιτισμός) και συγχρόνως τον αναδεικνύουν σε παράγοντα αειφορίας.

Η «Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα», εκκινώντας από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, τα συνδέει με την αγροτική, αγροτο- μεταποιητική και τουριστική δραστηριότητα συνδυαστικά, συνεισφέροντας έτσι στην ολοκληρωμένη ανάπτυξή της. Αυτό γίνεται και μπορεί να γίνει με τη μελέτη και αξιολόγηση, το σχεδιασμό και την τεχνική υποστήριξη δράσεων και
έργων, την ενθάρρυνση επενδυτικών πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο.

Οι αναπτυξιακές εταιρίες δεν λειτουργούν εν κενώ. Λειτουργούν στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου παραγωγικού υποδείγματος.

Η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης ανάγεται σε κεντρική προτεραιότητα μετά την έξοδο της χώρας από τα «μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018. Μετά τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μετά από διαβούλευση με τα κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση, την οργανωμένη επιχειρηματικότητα και τους φορείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκπονήσει και δρομολογήσει το σχέδιο «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», η οποία προωθούσε ταυτόχρονα τις τρεις διαστάσεις της ανάπτυξης, την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο τη μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της αναπτυξιακής πολιτικής.

Το σχέδιο «ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» της Επιτροπής Πισσαρίδη που παρουσιάστηκε σε στενό κύκλο, κινείται στον αντίποδα. Αποσκοπεί στη συγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων στους ολίγους, τους μεγάλους και ισχυρούς και ταυτόχρονα στην αγνόηση, στην υποβάθμιση, στην απαξίωση της μικρο-μεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί τη
ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Οι αναπτυξιακές εταιρίες-οργανισμοί σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους τοπικούς φορείς μπορούν να συμβάλουν προς την άλλη κατεύθυνση που έχει ανάγκη ο τόπος και η ελληνική περιφέρεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή