Η δικηγόρος του λαού τους ξέφυγε μετά από 238 ημέρες απεργία πείνας

γράφει η Ραφαέλλα Μανέλη

Χθες γυναίκες με μαύρα, πολλές γυναίκες με μαύρα και μάσκες, σήκωσαν στους ώμους τους την Τουρκάλα «δικηγόρο του λαού» που έφυγε από τη ζωή μετά από 238 μέρες απεργίας πείνας. Δεν έχουν τέλος οι θυσίες στην Τουρκία. Είναι μόνο άνθρωποι που παλεύουν να αφήσουν πίσω μια καλύτερη, ελεύθερη χώρα. Εκείνοι που είδαν την Τουρκία να μαυρίζει, να σκεπάζεται και να στραγγαλίζεται από το καθεστώς Ερντογάν, σήκωσαν το ανάστημά τους και πλέον χάνονται ο ένας πίσω από τον άλλον αφήνοντας όλο τον πλανήτη να μιλά για το εκτόπισμα του θανάτου τους.

Χθες λοιπόν, οι γυναίκες με τα μαύρα, σε μια ισχυρά ανδροκρατούμενη κοινωνία, σε ένα μέρος που ο αδύναμος, ο διαφορετικός, ο αντιφρονών δεν χωρά που συνήθως αυτοεξορίζεται ή πεθαίνει, σήκωσαν στα χέρια τους μια γυναίκα που πέθανε διεκδικώντας μια δίκαιη δίκη, μια σωστή δικαστική διαδικασία.

Η Τουρκάλα δικηγόρος Ebru Timtik, πέθανε έπειτα από 238 ημέρες απεργία πείνας. Πέθανε επειδή όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λαϊκού Δικηγορικού Γραφείου:

«Υπερασπίστηκε ως συνήγορος, την οικογένεια του Berkin Elvan και της Dilek Doğan, που δολοφονήθηκαν από την Τουρκική αστυνομία, του Hasan Ferit, που δολοφονήθηκε από μαφιόζους, αγωνιζόμενος ενάντια στα ναρκωτικά, τους 301 εργάτες που δολοφονήθηκαν από το κεφάλαιο στα ορυχεία Soma, τους απολυμένους εκπαιδευτικούς, την Nuriye Gülmen και τον Semih Özakça , που απολύθηκαν από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς και άλλες υποθέσεις κοινωνικής και ταξικής αδικίας.

Η “δικηγόρος του λαού” καταδικάστηκε πέρυσι σε 159 έτη φυλάκισης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, μαζί με άλλους συναδέλφους της. Ο Aytaç Ünsal και η Ebru Timtik, ανακοίνωσαν στις 5 Απριλίου του 2020 πως μετέτρεψαν την απεργία πείνας αόριστης διάρκειας σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Οι “δικηγόροι του λαού”, οι οποίοι είναι κρατούμενοι περίπου για 3 χρόνια, αποφάσισαν με τον τρόπο αυτό να απαντήσουν “στη γεμάτη με αυταρχισμό δίκη, τις αδικίες και τις πιέσεις που δέχτηκαν».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, σημείωσε πως το τραγικό αποτέλεσμα του αγώνα τους για δίκαιη δίκη καταδεικνύει οδυνηρά την επείγουσα ανάγκη οι τουρκικές αρχές να αντιμετωπίσουν με αξιοπιστία την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η οποία έχει επιδεινωθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο δικαστικό σώμα».

Άλλη μια μάρτυρας στη χώρα που διώκει τους πολίτες της. Αξίζει να θυμόμαστε ότι πολλές χώρες έχουν αντιμετωπίσει το πολύ σκληρό πρόσωπο της εξουσίας, δυνάμει κάθε κράτος ρέπει στον αυταρχισμό. Αυξάνονται, παγκοσμίως, οι τάσεις αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας, βίας, εκμετάλλευσης και ενίσχυσης της ανισότητας. Να μιλάμε για τους ανθρώπους που το 2020, σ’ αυτούς τους αντιηρωικούς καιρούς, χάνονται παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο. Να μιλάμε για τις γυναίκες που αλλάζουν τον κόσμο, αξίζουν μια θέση στην Ιστορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή