spot_img

ΟΘΩΝΑΣ ΤΣΑΜΠΛΑΚΟΣ: Ο σπουδαίος Αρκάς από τη Χίο

…Χρόνια θ’ αργήσει να φανεί, αν θα φανεί ποτέ του,
 τέτοιος καθάριος, ζωντανός, ζεστός Ανδαλουσιάνος.
 Την αρχοντιά του τραγουδώ με λόγια που στενάζουν
 κι έν’ αεράκι οπού κλαιγε στα λιόδεντρα θυμάμαι…

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας»


Με ήχους και μυρωδιές θαλασσινές αρχίζει η διαδρομή του, από τη γενέθλια Χίο και τη Νάξο των εφηβικών του χρόνων. Εκεί, μαζί με τα μαθητικά βιώματα, έρχονται και τα άλλα, η ΕΠΟΝ και οι ελπίδες για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Από κοντά και τα όνειρα για σπουδές, όνειρα ενός αγοριού που καταφέρνει να πετύχει στις εξετάσεις για την Ιατρική, την Ανωτάτη Γεωπονική και τους Πολιτικούς Μηχανικούς της Αθήνας!


Το επόμενο βήμα, στην πρωτεύουσα με τις πληγές του εμφυλίου: ο φοιτητής απ΄ το νησί, εκτός από τις παρέες στο Μετσόβειο, γίνεται φίλος του Άθου Δημουλά, του Κούν, του Διαμαντόπουλου και του Ραφαηλίδη, διαμορφώνοντας τον ενήλικα εαυτό του στο κέντρο κορυφαίων πολιτικών και πνευματικών διεργασιών.Νέος επιστήμονας στην έξαρση της αστυφιλίας, χτίζει με τη δική του ματιά, φωτεινή και χαρούμενη, με το άγγιγμα του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού κι ένα μέτρο λιτότητας και δύναμης. Η διακριτή υπογραφή του ως καλλιτέχνη!


Στα 36 αφήνει την πρωτεύουσα για μια άλλη, διαφορετική επαρχία. Μετάθεση. Αρκαδία- Τρίπολη, μηχανικός στη ΣΠΑΠ. Πώς νοιώθει άραγε ένας νησιώτης,ένας πρόσχαρος, εκλεπτυσμένος άνθρωπος, με βλέμμα διεισδυτικό και σκέψη ριζοσπαστική στη μίζερη, συντηρητική και πνιγηρή ενδοχώρα του εξήντα;

Ο νέος μηχανικός ζυμώνεται γρήγορα με το τοπίο και τους ανθρώπους του. Ένα μόλις χρόνο μετά την άφιξη του, πρωτοστατεί στην ίδρυση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης, μεταγγίζοντας όχι μόνο την αγάπη αλλά και τις γνώσεις του για την ποίηση, τη μουσική, το θέατρο, ενθαρρύνοντας και βοηθώντας όποιον δείχνει το παραμικρό έστω ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα, να πειραματισθεί, να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί…


Ο εθνοσωτήριος γύψος δε διέλυσε μόνο τον Όμιλο αλλά και το όποιο δικό το επαγγελματικό μέλλον στο δημόσιο, απολύοντας τον με συνοπτικές διαδικασίες. Οι ιδέες του υπονομεύουν τις επιβεβλημένες εθνικές αρετές.


Αν η φυσιολογική εξέλιξη είναι η αναχώρηση, για τον Όθωνα απολύτως συνειδητή επιλογή είναι η παραμονή. Ρισκάρει τον επισφαλή βιοπορισμό του ελεύθερου επαγγελματία και στο γενικό σάλπισμα υπέρ κερδοσκοπίας, αυθαιρεσίας και εύκολου πλουτισμού της εποχής, απαντάει με σεβασμό στις αρχές της αρχιτεκτονικής, την αρμονία των αριθμών και των γεωμετρικών αναλογιών, την καθαρότητα των όγκων και την υποδειγματική συνύπαρξη δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος.

Πιστεύοντας βαθιά στις αρχές του συνεργατισμού και της συναδελφικής αλληλεγγύης,τολμά τις πρώτες κινήσεις συνδικαλιστικής οργάνωσης, το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Αρκαδίας, αλλά και τη Συνεργατική Μηχανικών. Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση των μελετών, ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός ποιότητας – τιμής προς όφελος του πελάτη,η διάσωση της αξιοπρέπειας του κλάδου, η πρακτική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τεχνικών, η εξαφάνιση του αθέμιτου ανταγωνισμού. Πόσες πιθανότητες επιβίωσης έχει ένα εγχείρημα που αντιτάσσει στο συνήθη διαγκωνισμό την κατάθεση της μισής αμοιβής του καθενός σε ξεχωριστό λογαριασμό και την ισόποση μοιρασιά σε όλους στο τέλος κάθε μήνα; Η καταγραφή του ωστόσο, θεμελιώνει το δικαίωμα στο αδύνατο…


Τι κι αν ο Φιλοτεχνικός Όμιλος δεν υπάρχει πια; Μετατρέπει το δικό του σπίτι σε καλλιτεχνικό σχολειό, κέντρο συντονισμού δραστηριοτήτων και αίθουσα εκδηλώσεων. Το σπίτι με τις μεγάλες φορτωμένες βιβλιοθήκες, το σκυριανό σαλόνι τους πίνακες και το πιάνο. Οι βραδιές με το Λόρκα, τα φλαμένκο, τον Πρεβέρ, το Στανισλάβσκι και τον Μπρέχτ στη διαφορετική τους προσέγγιση της τέχνης του ηθοποιού. Ο Καβάφης, ο υπερρεαλισμός, η ποίηση στην Ευρώπη και η «Αντιγόνη» του Ανούιγ, συμπορεύονται με το Γκράμσι, τον Πουλαντζά, τον Αλτουσέρ, το διαλεκτικό υλισμό. Τι είναι αξία και τι υπεραξία; Τα δικά του ποιήματα τ΄ αφήνει στα συρτάρια…


 Τέχνη και πολιτική στράτευση: για τον Όθωνα δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, όχι μόνο της ατομικής του συγκρότησης αλλά και της αντίληψης του για τον κόσμο. Ενεργά ταγμένος στην Αριστερά και την κομμουνιστική ανανέωση, βρίσκεται ήδη από το 1968 στις γραμμές του ΚΚΕ εσωτερικού. Από τη μεταπολίτευση εκλέγεται συνεχώς Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας και συμμετέχει ως υποψήφιος στις εκλογικές αναμετρήσεις. Εμπνέει και κερδίζει όχι μόνο με τη θεωρητική του κατάρτιση αλλά και με τη συμπεριφορά του, την καθημερινή του πρακτική, την ευαισθησία, τη χαρούμενη διάθεση και το χιούμορ του. Φίλος, σύντροφος, δάσκαλος αγαπημένος. Ακαταπόνητος.

Λένε πως σημασία δεν έχουν τα χρόνια στη ζωή σου αλλά η ζωή στα χρόνια σου! Ο Όθωνας χώρεσε με άνεση πολλές ζωές μέσα σε πενήντα τρία χρόνια. Μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 1982. Ξημερώνοντας Κυριακή. Από τότε, από εκείνη τη βιαστική αναχώρηση, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά, όσοι τον έζησαν τον ζουν ακόμη. Και οι άλλοι, ακόμη και οι πολύ νέοι, τον ζουν κι αυτοί μέσα από τα κομμάτια του που αγγίζουν τη δική τους πραγματικότητα.


Γέμισε με κάθε γενιάς ανθρώπους τα εντευκτήρια του Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης την τελευταία Παρασκευή του Μαρτίου, όταν ο Όμιλος, ο Σύλλογος Μηχανικών Αρκαδίας και ο αγαπημένος φίλος του Όθωνα, ο φιλόλογος Διονύσης Φραγκούλης πραγματοποίησαν πνευματικό συμπόσιο με θέμα την προσωπικότητα αυτού του εξ έρωτος ξεχωριστού παιδιού της Αρκαδίας. Δεν ήταν εκδήλωση μνήμης – αυτές αφορούν απόντες- δεν υπάρχει τίποτε ξεχασμένο που οφείλει να ξεθαφτεί. Όλα παραμένουν σε ενεστώτα διαρκείας! Αν κάτι μένει να διεκδικήσει τη θέση του στο παρόν της πόλης που χρωστάει πολλά στην αγάπη ενός ανθρώπου, είναι η επιθυμία των συμπολιτών του να περπατήσουν ένα δρόμο που θα φέρει το όνομα του. Έναν από τους τόσους που τους έδειξε…


[Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Κώστας Καντζάβελος- πρόεδρος του ΦΟΤ, Γιώργος
Καρούντζος -πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών, Διονύσης Φραγκούλης-
φιλόλογος, Γιάννης Μπανιάς, Δημοσθένης Δαβέτας- πολιτικός μηχανικός, Γιάννης
Κότσικας -εκπαιδευτικός, Κώστας Ταλούμης- δημοτικός σύμβουλος/τ.αντιδήμαρχος
Τρίπολης, Χρήστος Ζούζουλας (Νομικός)- ηθοποιός, Γεωργία Δάλκου- φιλόλογος/
σκηνοθέτης, Κώστας Μάγκλαρης-οικονομολόγος.]

« Ο Όθωνας με έμαθε να είμαι πιο ελεύθερος άνθρωπος, με περισσότερο θάρρος, σε
μία πόλη μάλιστα, που μοίραζε αποθάρρυνση.»
Γεωργία Δάλκου, φιλόλογος, σκηνοθέτης
της θεατρικής ομάδας Τρίπολης

«Η μεγαλύτερη προσφορά του ήταν ότι έκανε πράξη τις ιδέες του! Και είχε πολλές ιδέες: στο επάγγελμα, την Τέχνη, την πολιτική ζωή, το κόμμα, την κοινωνία…Ως αριστερός είχε το προσόν που έχουν οι πραγματικοί αγωνιστές: ήταν ανοιχτό μυαλό και βαθιά αντιγραφειοκράτης ! Και γι αυτό πίστεψε και υπηρέτησε με πάθος τις ιδέες της ανανέωσης της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Δημιουργώντας μέσα στην κοινωνία και όχι καθοδηγώντας,μέσα από κάποια κομματικά γραφεία, την κοινωνία!»
Γιάννης Μπανιάς

«Ο Όθωνας ήταν το πρότυπο του κομμουνιστή της Ανανέωσης. Απόλυτα δημοκρατικός στις σχέσεις του με τα μέλη του κόμματος, διαλεκτικός, ήπιος, προσηνής.Άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος, ευαίσθητος στα μηνύματα των καιρών, αγαπημένος φίλος και σύμβουλος… Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, έχουμε σφραγιστεί από την παρουσία του. Νεαρά παιδιά που είχαν βγάλει μόνο το Δημοτικό απέκτησαν χάρις στον Όθωνα μια άλλη κουλτούρα και εκλέπτυνση… Τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, περισσότερο προσφέρουν σε μας και τα παιδιά μας παρά στο τιμώμενο πρόσωπο. Γιατί άνθρωποι σαν τον Όθωνα Τσαμπλάκο που ενσαρκώνουν αρχές και αξίες αποτελούν οδοδείχτες στη δύσκολη πορεία μας μέσα στη σύγχυση των καιρών. Αποτελούν φάρους για να μην πέσουμε πάνω στις ξέρες που διάφορα ευτελή συμφέροντα στήνουν στο δρόμο μας.»
Διονύσης Φραγκούλης, φιλόλογος

«Ο Όθωνας Ταμπλάκος ήταν ένας ακτιβιστής για κάθε κοινωνικό και πολιτικό
αίτημα… Πίστευε πως οι αξίες δεν ταυτίζονται με τα αξιώματα»

(Δημοσθένης Δαββέτας, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο συντηρητισμος μας σαν νεαροί Τριπολιτσιωτες δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε πόσο μπροστά ήταν για εκείνα τα πέτρινα χρόνια. Αξέχαστος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή