Η (ανεπίσημη) απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης για τις κατηγορίες για τη σφαγή στην Τριπολιτσά

Μια μέρα αργότερα από την επέτειο της Άλωσης της πρωτεύουσας της Αρκαδίας, του κέντρου της Πελοποννήσου, του προμαχώνα της Επανάστασης, της πόλης που τιμά με πάθος τον γερό του Μοριά κτλ κι όλα καλά ως εδώ, διαβάζουμε την επιστολή που δημοσίευσε ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ και ερευνητής της επανάστασης του 1821,Αριστείδης Χατζής.

Η [ανεπίσημη] απάντηση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις κατηγορίες για σφαγή στην Τριπολιτσά

“Η φοβερή σφαγή στην Τριπολιτσά (23/9/1821) έκανε πολύ κακό στην Ελληνική Επανάσταση. Χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς αντιπάλους της Επανάστασης στη ρητορική τους, σε άρθρα στον τύπο, στη δικαιολόγηση της αδιαφορίας ή της εχθρικής τους στάσης.Αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία, ως εκλεγμένος Πρόεδρος του Εκτελεστικού (δηλαδή κάτι σαν το σημερινό Πρωθυπουργό), ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ετοίμασε ένα κείμενο υπεράσπισης των Ελλήνων κατά των κατηγοριών. Είναι ένα εξαιρετικό, πανέξυπνο κείμενο, σύντομο και αρκετά πειστικό. Χωρίς να αρνείται το τι έγινε, επιχειρεί να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά των Ελλήνων αποφεύγοντας όμως όλα όσα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν (σφαγή αμάχων, Εβραίων). Το κείμενο κυκλοφόρησε στο Λονδίνο σε δίγλωσση έκδοση με τίτλο: “The Greeks at Tripolitza”. Πρόκειται για ένα φυλλάδιο 15 σελίδων. Η έκδοση είναι ανώνυμη, έχει ημερομηνία 1822, εκτυπώθηκε στο τυπογραφείο του T. Brettell στο Λονδίνο (Rupert Street, Haymarket) και διανεμήθηκε από περίφημο βιβλιοπωλείο του John Hatchard που είναι σήμερα το παλαιότερο του Λονδίνου και βρίσκεται ακριβώς στην ίδια διεύθυνση: Νο. 187, Piccadilly. Ο Μαυροκορδάτος και η ομάδα του έγραψαν το ελληνικό κείμενο. Η μετάφραση μάλλον έγινε στο Λονδίνο, ίσως από μέλη της κοινότητας των εμπόρων από τη Χίο. Αλλά ίσως και από κάποιον φιλέλληνα βρετανό που ήξερε καλά ελληνικά.Τα 12 επιχειρήματα εν συντομία:

1. Οι Έλληνες δεν παραβίασαν συμφωνία παράδοσης της πόλης από τους Τούρκους [no capitulation was ever made between the Greeks and Turks at Tripolitza – έμφαση στο πρωτότυπο] αλλά κατελήφθη μετά με αιφνιδιασμό [taken by surprise].

2. Οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να πολεμήσουν σκληρά μέσα στην Τριπολιτσά γιατί οι Τούρκοι αντιστάθηκαν απελπισμένα αλλά και γιατί ήθελαν οι πρώτοι να εκδικηθούν τη δολοφονία των όμηρων Αρχιερέων και προεστών.

3. Η συμφωνία που έγινε με τους Αρβανίτες τηρήθηκε από τους Έλληνες. Αποχώρησαν αφού τους δόθηκαν και τρόφιμα. Όσοι Τούρκοι παραδόθηκαν πριν την άλωση δεν εκτελέστηκαν αλλά κρατήθηκαν αιχμάλωτοι, ιδίως οι οικογένειες.

4. Πράγματι έγινε μεγάλη σφαγή, δεν το αρνούμαστε [their vengeance was not appeased until a considerable slaughter of the Turks had taken place].

5. Αναγνωρίζουμε ότι παραβιάσαμε το διεθνές δίκαιο του πολέμου αλλά αυτό οφείλεται σε μια φήμη που ακούστηκε ότι έγινε απόβαση μεγάλου τουρκικού σώματος. Το κάναμε για λόγους επιβίωσης, για να κυριαρχήσουμε το συντομότερο στην πόλη [self-preservation occasioned what has been often permitted in war, in deviating from established rules].

6. Αυτό που έγινε δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έκανε ο Βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο 5ος στη Μάχη του Αζενκούρ το 1415. Οι Έλληνες ηγέτες κατόρθωσαν να σταματήσουν τη σφαγή αμέσως μόλις διαψεύστηκε η φήμη.

7. Εάν πράγματι είχαμε κάνει μια αδικαιολόγητη σφαγή και είχαμε παραβιάσει συμφωνία παράδοσης θα έπρεπε να μας καταδικάσουν όλες οι παρατάξεις και όλα τα κράτη. Αλλά ευτυχώς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ας μην απογοητεύονται, λοιπόν, οι φίλοι της Ελληνικής Ανεξαρτησίας [Grecian Independence], αυτού του ιερού σκοπού.

8. Αντίθετα αν δούμε τη βάρβαρη συμπεριφορά των Τούρκων στην Πάτρα, το κάψιμο των χωριών και τη δολοφονία χιλιάδων αμάχων από τον Κεχαγιάμπεη του Χουρσίτ Πασά στην Κόρινθο, το Άργος, τη Βοστίτσα, την εκτέλεση ένδεκα Αρχιερέων και πολύ περισσότερων προεστών ενώ γινόταν διαπραγματεύσεις (οι οποίοι ήταν όμηροι που είχαν προσέλθει στην Τριπολιτσά μετά από προσταγή του Πασά και επιπλέον διαμεσολαβητές), την εκτέλεση του Πατριάρχη και πολλών Αρχιερέων στην Κωνσταντινούπολη, άλλες σφαγές κλπ. μπορούμε να καταλάβουμε την οργή των Ελλήνων που ήταν αδύνατον να συγκρατηθούν και εκδικήθηκαν (όπως κάθε άλλο στράτευμα θα έκανε) σκοτώνοντας μερικές χιλιάδες Τούρκους [roused to a pitch of fury, difficult to restraint, they revenged (as any other army would have done) the blood of their murdered Pastors and brethren in the destruction of some thousand Turks].

9. Κατορθώσαμε να σώσουμε 700 οικογένειες Τούρκων, τον ίδιο τον Κεχαγιάμπεη καθώς και το χαρέμι του Χουρσίτ Πασά.

10. Μετά την Τρίπολη απελευθερώσαμε την Κόρινθο. Εκεί τηρήσαμε κανονικά τη συμφωνία παράδοσης αν και είχαμε μόλις μάθει για τα φοβερά έκτροπα των Τούρκων στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής – όπου κρέμασαν εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά και μετά έκαναν σκοποβολή πάνω τους για πολλές ημέρες.

11. Ναι, πάνω στη θέρμη του Αγώνα κάναμε κι εμείς κάποια έκτροπα κατά των πλέον βρωμερών και αιμοβόρων τυράννων του ανθρώπινου γένους [tyrants, the most disgusting and bloody of the human race]. Αλλά δείτε πώς τηρήσαμε τη συμφωνία στην Κόρινθο. Δείτε τον έρανο που κάναμε στο Μεσολόγγι για τα ορφανά παιδιά των νεκρών Τούρκων. Οι Έλληνες όταν σκέφτονται ψύχραιμα (in their moments of reflection) είναι φιλεύσπλαχνοι και φιλάνθρωποι, άξιοι της ελευθερίας για την οποία αγωνίζονται.

12. Αυτά που διαβάσατε είναι τα γεγονότα [facts]. Αξίζει να μας παρατήσετε; Θα κρίνετε εσείς που αγαπάτε την Ελευθερία και τον Χριστιανισμό. Μην ξεχνάτε ότι εμείς είμαστε οι Έλληνες, είμαστε Χριστιανοί, είμαστε οι απόγονοι όσων πολέμησαν στη Σαλαμίνα, τις Θερμοπύλες και τον Μαραθώνα.[Με τη βοήθεια των Φιλελλήνων το θέμα ξεχάστηκε σύντομα. Ειδικά μετά τη σφαγή της Χίου. Βλέπετε στην εικόνα το εξώφυλλο του φυλλαδίου.]”

Ευχόμαστε χθες τα παιδιά να έμαθαν γιατί η οδός Δούνια λέγεται έτσι, όχι μόνο σημαιάκια, κορδέλες κι ανακρίβειες σαν αυτές που διδασκόμαστε γενιές ολόκληρες στα σχολεία. Να διαβάζουμε την Ιστορία συνεχώς, είναι δυναμική. Υπάρχουν φορές που αναμεσα στις λεπτές γραμμές των γεγονότων, κατανοούμε καλύτερα. Χρόνια πολλά στην Τρίπολη.

Ραφαέλλα Μανέλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

O Αρκάς διαιτητής Διαμαντόπουλος στο ΠΑΣ-ΑΕΚ

Ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος από την Αρκαδία, ορίστηκε να διευθύνει την αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με την ΑΕΚ, που θα γίνει την Κυριακή...

Διάγγελμα του Πρωθυπουργού στις 7

Στη συνάντηση που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο ίδιος ανέφερε ότι το απόγευμα της...

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις της. Μεταξύ των 12 που έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα οι εφέσεις...

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με περιφερειάρχες

Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με τους περιφερειάρχες της χώρας θα έχει σήμερα στις 12:30 σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί το δεύτερο κύμα της Covid-19 στην Ευρώπη φαίνεται να είναι λιγότερο φονικό παρά τα πολλά κρούσματα

Παρά τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- χώρες, το δεύτερο πανδημικό κύμα της Covid-19 φαίνεται να είναι...

Δημοφιλή

1. Οι νέοι μιλούν για την Τρίπολη |«Να μας δοθούν κίνητρα για να χτίσουμε πάνω στο παλιό»

Με κυρίαρχη ιδέα ότι μια κοινότητα δεν μπορεί να ακούει για τόσα χρόνια μόνο την ηχώ της, τα Arcadikanea.gr διευρύνουν το δημόσιο...

Προκαλεί το ενδιαφέρον η δίκη της υπόθεσης Μπαταρόλα στο Εφετείο Κακουργημάτων

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου συνεχίσθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η δίκη που είχε διακοπεί στις 3 Σεπτεμβρίου και που αφορά...

Νέα σεζόν… Νέοι στόχοι !

Γράφει η Γεωργία Κακή Δε θα κουραστώ ποτέ να λέω πως η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για...

Εργάτης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Εργάτης έχασε τη ζωή του σε αγροτική περιοχή της Αλιστράτης Σερρών, όταν, υπό συνθήκες που ερευνώνται, τον διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη...