Καταστρέφει αρχαιότητες η Ελλάδα της υπερηφάνειας

Μαύρη μέρα για τον πολιτισμό περιγράφουν πολλά αντιπολιτευτικά μέσα την 24η Σεπτεμβρίου 2020 καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, (ΚΑΣ) ενέκρινε τη μελέτη μεταφορά και επανατοποθέτησης του αρχαιολογικού συμπλέγματος της Μέσης Οδού που αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα η Σάρον Γκέρστελ, καθηγήτρια βυζαντινής τέχνης και αρχαιολογίας του UCLA (University of California, Los Angeles) και μια από τις πιο αναγνωρισμένες βυζαντινολόγους διεθνώς σχολίασε με την ελληνική λέξη «ΝΤΡΟΠΗ» το γεγονός.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν η Αθήνα προωθεί το αρχαίο παρελθόν της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη υπήρξε η βιτρίνα της για περισσότερο από μία χιλιετία, όταν ήταν η πιο σημαντική πόλη στην Ελλάδα. Η σημερινή ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την απόσπαση των ευρημάτων του βυζαντινού δρόμου είναι μία πράξη διαγραφής, μία “μαύρη μέρα για τον πολιτισμό”. Αναρωτιέται κανείς αν η αρχαία αγορά της Αθήνας ασφαλτοστρωνόταν, θα αντιδρούσε κανείς; Ή μήπως τέτοιες απερίσκεπτες αποφάσεις αφορούν μόνο “δευτερεύουσες πόλεις” των οποίων τα απομεινάρια μπορεί να μην ταιριάζουν με τη γενική αφήγηση της ελληνικής ιστορίας που είναι ριζωμένη στο κλασικό παρελθόν; Ντροπή». 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων «Σήμερα το πρωί, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση 15 ωρών περίπου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε με 13 ψήφους υπέρ και δύο κατά, στο σύνολο των 15 παρόντων μελών, υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έκριναν ότι αυτή είναι η μόνη λογική και πραγματικά εφικτή λύση για την προστασία των αρχαιοτήτων και την κατασκευή του έργου του σταθμού Βενιζέλου. Με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα, τα αρχαία αποκαθίστανται στην ίδια θέση, στο ίδιο επίπεδο, στο σύνολο της τάξεως του 92% περίπου, ενώ επιπλέον χώροι διατίθενται για την έκθεση συμπληρωματικών θεμάτων.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άκουσε, στη μακρά αυτή συνεδρία του, περισσότερους από 30 επιστήμονες, ενδιαφερόμενους, ειδικούς, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους. Αυτό το οποίο προέκυψε, είναι ότι η δήθεν λύση του 2017 ήταν ανύπαρκτη. Τότε, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε για μη υπογεγραμμένα σχέδια, τα οποία δεν είχαν σφραγίδες, δεν είχαν το ονοματεπώνυμο των συντακτών τους…»

Επιστολή της Europa Nostra

Λίγο νωρίτερα, η Europa Nostra, ο πανευρωπαϊκός οργανισμός για την Πολιτιστική Κληρονομιά, αναγνωρισμένος σύμβουλος και μη κυβερνητικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβούλιου της Ευρώπης και της UNESCO, απευθύνθηκε προς το ΚΑΣ με επιστολή της, με την οποία τάσσεται υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Η επιστολή επισήμανε στην Ελλάδα τη σημαντικότητα της συνέπειας της προς τις συμφωνίες με τις οποίες έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς. «Η προσωρινή αφαίρεση και επανεγκατάσταση αρχαιοτήτων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη φυσική κατάσταση των αρχαιοτήτων καθώς και δραστική μείωση της αυθεντικότητας του μνημειακού συνόλου», σημείωσε η Europa Nostra.

Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες του κόσμου οι αρχαιότητες εντάσσονται και ενσωματώνονται στο χώρου του εκάστοτε μετρό, όπως έχει συμβεί στο μετρό της Νάπολης και αλλού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή