ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 1η Οκτωβρίου 1944 | Απελευθέρωση της Τρίπολης

Μία επέτειος που ξεχνιέται

9 Σεπτεμβρίου 1944 αποχωρούν από την Τρίπολη τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, εκτός από έξι παρατηρητές κάτω από τις προσταγές του Παπαδόγκωνα, διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας που θα κρατούσαν ασυρματική επαφή του Τάγματος με τους Γερμανούς που πισωδρομούσαν. Από την ίδια μέρα ξεκινά η πολιορκία της πόλης από τις αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Στις 11 Σεπτεμβρίου ανατινάσσεται από τους Γερμανούς το μεγάλο γεφύρι του τραίνου στον Αχλαδόκαμπο. Οι μάχες στα περίχωρα της Τρίπολης και οι κανονιοβολισμοί των γύρω περιοχών ξεκινήσαν άγριες.

Στο εσωτερικό της πόλης πραγματοποιούνται μαζικές συλλήψεις από τα Τάγματα Ασφαλείας για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινη ασπίδα σε περίπτωση εισβολής των ανταρτών. Όπως δε μας πληροφορεί στο ημερολόγιο της η Έλσα Πέρσον, σύζυγος του Άξελ Πέρσον επικεφαλή του Ερυθρού Σταυρού, συνεχιζόνταν οι εκτελέσεις κρατουμένων αντιστασιακών. Με πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική παράδοση της πόλης. Ο Παπαδόγκωνας τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χρόνο ώστε να φθάσουν οι Εγγλέζοι και να παραδοθεί σ’ αυτούς, γνώριζε τη μυστική συμφωνία που υπήρχε. Το βράδυ στις 22 Σεπτεμβρίου σε ραδιοανακοίνωση στη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας τον αποκήρυχνε ως εθνοπροδότη αν δεν παραδιδόταν άμεσα. Στις 24 Σεπτεμβρίου φθάνει ο Εγγλέζος λοχαγός Γκίμπσον και ο Τρον Φατσέας του Αμερικάνικου Στρατού και αρχίζουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την παράδοση της πόλης. Την επόμενη συμφωνείται ανακωχή ανάμεσα στον ΕΛΑΣ, τους Συμμάχους και των Ταγμάτων Ασφαλείας, στο δρόμο προς Συλίμνα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι έξι Γερμανοί και δύο γερμανοντυμένοι Έλληνες με τη συνοδεία του Γκίμπσον παραδίδονται στη Μάκρη ως αιχμάλωτοι πολέμου. Στις 27 Σεπτεμβίου φθάνει ο Π. Κανελλόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Καλαμάτα και το βράδυ της ίδιας μέρας ο Άρης Βελουχιώτης, ακολουθεί σύσκεψη και την επόμενη μέρα ξεκίνησαν για την Τρίπολη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου αποχωρούν οι δεσμοφύλακες από τις φυλακές τις πόλης (Υπόγεια Δικαστικού Μεγάρου, Σφαγεία, ποινικές φυλακές, Υπόγειο Φωτάκου και Επαγγελματικής σχολής και τμημάτων χωροφυλακής) και απελευθερώνονται οι αντιστασιακοί. Τη νύχτα της 30 Σεπτεμβρίου προς 1 Οκτωβρίου αποχωρούν τα Τάγματα Ασφαλείας με συνοδεία Εγγλέζων. Το πρωί της 1 ης Οκτωβρίου εισέρχονται οι αντάρτες του ΕΛΑΣ στην πόλη. Ακολούθησε παρέλαση του ΕΛΑΣ και μεγαλειώδης συγκέντρωση όπου μίλησαν ο Παν. Κανελλόπουλος, ο Άρης Βελουχιώτης, ο Μητροπολίτης Αντώνιος κ.α. Στις 3 Οκτωβρίου έγινε παρέλαση των πρώην φυλακισμένων. Η Τρίπολη και ευρύτερα η Αρκαδία πρόσφερε στον αντιφασιστικό αγώνα. Πλέον των 600 έπεσαν στις μάχες στην Αλβανία, το Ρούπελ και την Κρήτη. Από την πρώτη μέρατης Κατοχής ξεκίνησε η οργάνωση της Αντίστασης και ενεργητικές πράξεις. Η Παναρκαδική Οργάνωση Ελευθέρων Νέων (ΠΟΕΝ) οργάνωσε εορτασμό με διαδήλωση στη πρώτη επέτειο του ΌΧΙ. Το ΕΑΜ οργάνωσε συλλαλητήρια για την επιστράτευση, την επέκταση της βουλγάρικης ζώνης στη Μακεδονία και την επιβίωση του Λαού. Πολλοί εθελοντικά στρατεύθηκαν στον ΕΛΑΣ ως συνεχιστές του αγώνα του 1821. Περισσότεροι από τετρακόσιους εκτελέσθηκαν στα όρια της Τρίπολης από τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους (Άγιο Νικόλα, Άγιο Θανάση, οδός Ταξιαρχών) και κοντά στους πεντακόσιους από τις φυλακές της Τρίπολης σε τόπους θυσίας (Μονοδέντρι, Ανδρίτσα, Παλιόχουνη, Αλεποχώρι, Αλέα, Ψηλή Βρύση κ.α.)

Αυτά όλα οφείλουμε να μην ξεχνάμε. Είναι υποχρέωση του Δήμου Τρίπολης να ορίσει την 1η Οκτωβρίου ως τοπική εορτή, όπως έχουν κάνει πολλές πόλεις της χώρας χωρίς μάλιστα να διαθέτουν ανάλογη ιστορική κληρονομιά. Επίσης μια πόλη με τόσα θύματα, στον αντιφασιστικό αγώνα έχει θέσει στο δίκτυο Μαρτυρικών πόλεων, αρκεί να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία. Δεν είναι χαμένος χρόνος η επίσκεψη, ιδιαίτερα απ’ τους νέους, στα Υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου και στα μνημεία στο στρατόπεδο, στον Άγιο Θανάση και Άγιο Νικόλα. Λαός που ξεχνά δεν έχει μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή