Αποκαλυπτική Επιστολή του Ερντογάν: Τι ζητά από την ΕΕ

Όπως περιγράφει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωση κι ενώ σύντομα ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας.

Αφού έχουν προηγηθεί οι εμπρηστικές δηλώσεις περί “Γαλάζιας Πατρίδας” του Τούρκου Υπουργού Άμυνας πριν λίγες μέρες ο Ερντογάν, σε επιστολή του προς την ΕΕ, προβάλει λίστα αξιώσεων, μιλά για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και παρουσιάζει το γνωστό αφήγημα ότι υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατ. Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η επιστολή του προς την ΕΕ έχει δύο πυλώνες σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου:

“Πρώτον, ζητά την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας μας στην υφαλοκρηπίδα μας». Δεύτερο, την «εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και συμφερόντων για τους Τουρκοκύπριους στους υδρογονάνθρακες, ως συνιδιοκτήτες του νησιού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται πως η παρούσα κατάσταση πηγάζει από τις προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να αγνοήσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους με τα μονομερή τους βήματα από το 2003.Αναφέρει συναφώς ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία), η οποία έγινε μέλος της Ε.Ε. πριν από την επίλυση του Κυπριακού, αγνόησε τους Τουρκοκύπριους και υπέγραψε τις λεγόμενες θαλάσσιες συμφωνίες οριοθέτησης με γειτονικές χώρες το 2003, 2007 και 2010, ανακοίνωσε αδειοδοτήσεις το 2007, πραγματοποίησε διεθνείς διαγωνισμούς και διεξήγαγε την πρώτη της γεώτρηση το 2011. Κατά τον Ερντογάν, η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, προσπάθησαν να επιβάλουν στην Τουρκία τους μαξιμαλιστικούς τους στόχους σε σχέση με τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης). Χρησιμοποιώντας δε την Ε.Ε., όπως υποστήριξε,  Αθήνα και Λευκωσία, «ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για εθνικά και εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε.». Περαιτέρω, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη συμμετοχή στο ενεργειακό φόρουμ, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου καθώς και για τις τριμερείς συνεργασίες. 

Υποστηρίζοντας πως ανέμενε επτά χρόνια πριν αντιδράσει, προχώρησε και στη διατύπωση πρότασης, για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο, παραπέμποντας στα αζήτητα τη λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με το κατά Ερντογάν αφήγημα, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της διαλυμένης Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού». Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος εξηγώντας και το γιατί: «Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες». Με την αναφορά του αυτή, θέτει το θέμα της συναπόφασης, αφήνοντας να εννοηθεί πως στην ατζέντα θα είναι, ενδεχομένως και η ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στη συνέχεια υποστηρίζει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ενεργειακής συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία, σημειώνει, είναι έτοιμη να δώσει κάθε υποστήριξη στα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την Ε.Ε. να στηρίξει την πρόταση αυτή. Εάν η αναφορά αυτή παραπέμπει- και έτσι φαίνεται- στην ιδέα για περιφερειακή διάσκεψη, τότε είναι σαφές πως πρόκειται για την πρόταση που προωθεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ. Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων”.

Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος μιλώντας στο MEGA – TV εξήγησε κάποια πράγματα αναφορικά με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ελληνοτουρκικά ζητήματα :

«Στη Χάγη δεχόμαστε να πάμε για το θέμα της οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών. Εξαιρέσαμε ρητώς την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να πάμε για θέματα κυριαρχίας σε ελληνικά εδάφη ή για θέματα αποστρατικοποιήσεως νησιών. Αυτό συναντά την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία θα ήθελε να πάει για αυτά τα θέματα. Περιορισμένη η πιθανότητα να πάμε στη Χάγη υπό τις παρούσες συνθήκες» ανέφερε.

«Εμείς θέλουμε να πάμε στην Χάγη. Και αντικειμενικά, έτσι όπως είναι η θέση των δύο πλευρών, δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανότητα να βρεθεί λύση. Όταν ένας ζητάει 100, και ο άλλος λέει δώσε μου 100, δεν είναι να τα βρεις στο μηδέν» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέφευγε στην Χάγη μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ειδικότερα, για το θέμα της Χάγης υπογράμμισε: «Όλα τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το ερώτημα είναι πόση επήρεια θα δώσει στα νησιά αυτά ως προς την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ το δικαστήριο. Κι αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Όπως επισήμανε, εάν υπάρξει προσφυγή στην Χάγη, θα πρέπει να αφορά την ενιαία οριοθέτηση όλης της υφαλοκρηπίδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. 

«Τα ελληνικά νησιά δημιουργούν αλυσίδες που αλληλοκαλύπτονται. Για παράδειγμα, και κανέναν νησί να μην υπήρχε μεταξύ Κρήτης και Καστελλορίζου, η επήρεια της Κρήτης είναι τόσο μεγάλη που φτάνει έως το Καστελλόριζο. Πολλώ δε μάλλον όταν στην περιοχή έχεις την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, αλλά και μικρότερα νησιά» σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή