Σαν σήμερα δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Ι. Καποδίστριας

«Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις την εσχάτη πεινίαν»

Ιωάννης Καποδίστριας

Μια μέρα σαν τη σημερινή, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1831, δολοφονείται ο Κυβερνήτης του νεότευκτου ελληνικού κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας, στο Ναύπλιο.

Το πρωί της Κυριακής, ο Κυβερνήτης βρίσκεται στο φθινοπωρινό Ναύπλιο κι αφού οι καμπάνες καλούν τους πιστούς για τον όρθρο, βάζει το παλτό και το καπέλο του, χαιρετίζει τον σωματοφύλακά του Γεώργιο Κοζώνη ή Κοκκώνη και κατευθύνεται προς την εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα.

Στους παραστάτες της πόρτας του Άγιου Σπυρίδωνα τον περιμένουν οι Μαυρομιχαλαίοι. Λίγο μετά τις 5:30 το πρωί δέχεται δολοφονική επίθεση από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Ο μόνος που τον συνοδεύει είναι ο μονόχειρας σωματοφύλακάς του.

Όλα εξελίσσονται αστραπιαία. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης τον αρπάζει από το αριστερό χέρι και τον πυροβολεί με την πιστόλα του στη βάση του κρανίου, πίσω από το δεξί αφτί, λέγοντάς του «και εγώ κακά χερόβολα κι εσύ κακά δεμάτια» (αν και η φράση δεν επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές). Σχεδόν την ίδια στιγμή, ο ανιψιός του μαχαιρώνει τον κυβερνήτη στη δεξιά βουβωνική χώρα. Ενώ ο Καραγιάννης που υποτίθεται ότι έχει οριστεί να φρουρεί τους Μαυρομιχαλαίους, πυροβολεί επίσης τον Κυβερνήτη, αστοχεί και η σφαίρα καρφώνεται στον τοίχο, δημιουργώντας ένα σκηνικό – πάγωμα του χρόνου για τους σημερινούς επισκέπτες του Ναυπλίου.

Όλα αυτά όμως δεν ξεκίνησαν ξαφνικά. Ο Καποδίστριας ήταν διάσημος πολιτικός Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων χρησιμοποιώντας μάλιστα και την προσωπική του περιουσία. Πριν από όλα αυτά σπούδασε ιατρική, νομικά και φιλοσοφία, διατέλεσε Διοικητής της Ιονίου Πολιτείας σε ηλικία 25 ετών και το 1803 προσπάθησε να ενορχηστρώσει την ψήφιση ενός νέου φιλελεύθερου και δημοκρατικού συντάγματος στην περιοχή.

Τον Μάρτιο του 1807 τον στέλνουν στη Λευκάδα, η οποία απειλείται με κατάληψη από τον Αλή Πασά. Αναδιοργανώνει την άμυνα του νησιού, αποτρέποντας την απειλή. Εκεί γνωρίζεται με τους οπλαρχηγούς Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Ανδρούτσο και Μπότσαρη, που αργότερα θα πρωτοστατήσουν στην Επανάσταση του 1821.

Το 1809 εισέρχεται στο διπλωματικό σώμα του Τσάρου Α’ και το βιογραφικό του γεμίζει διπλωματικά κατορθώματα.

Ύστερα από τις μεγάλες του διπλωματικές επιτυχίες, ο Τσάρος τον ορίζει Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από το 1816 έως το 1822. Ο Καποδίστριας, όμως, δεν λησμονεί τη γενέτειρά του, την Κέρκυρα και τα Επτάνησα. Εκείνη την εποχή τα Επτάνησα βρίσκονται υπό βρετανική κυριαρχία. Το 1819 ταξιδεύει στο Λονδίνο και προσπαθεί μάταια να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση να μετριάσει το αυταρχικό καθεστώς που είχε επιβάλει στα Ιόνια Νησιά.
Με την έναρξη της Επανάστασης στην Ελλάδα έρχεται σε ρήξη με τον Τσάρο, ο οποίος την έχει καταδικάσει. Το 1822 τον βρίσκει στη Γενεύη της Ελβετίας, μια χώρα με την οποία ο Καποδίστριας έχει ισχυρούς δεσμούς και πολύ καλές γνωριμίες. Παραμένει εκεί έως το 1827 και προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον επαναστατημένο λαό.

Στο Μάρτιο του 1927, η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον εκλέγει Κυβερνήτη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, σε μία περίοδο που η Επανάσταση πνέει τα λοίσθια. Φτάνει Κυβερνήτης στο Ναύπλιο σε μεγάλο κύμα ενθουσιασμού.

Ο Κυβερνήτης θέτει σε άμεση προτεραιότητα το τέλος των εμφύλιων διαμαχών και προσπαθεί να στήσει ένα κράτος εκ του μηδενός. Ιδρύει την Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα με τη βοήθεια Ελβετών, η οποία δεν λειτουργεί για πολύ. Ρυθμίζει το νομισματικό σύστημα, καθότι ακόμη κυκλοφορούσαν τουρκικά και ξένα νομίσματα εντός της Επικράτειας. Το 1928, ιδρύει το Εθνικό Νομισματοκοπείο και το πρώτο ταχυδρομείο.

Η Ελλάδα εκείνη την εποχή δεν έχει δικαστική οργάνωση. Προσπαθεί μανιωδώς να στελεχώσει το δικαστικό σύστημα με τους κατάλληλους ανθρώπους. Οργανώνει, ακόμη, τη διοίκηση του κράτους και ιδρύει την Στατιστική Υπηρεσία, η οποία φέρνει εις πέρας την πρώτη απογραφή του κράτους.

Καταπιάνεται με τις ένοπλες δυνάμεις θέλοντας να τους δώσει ενιαία διοίκηση και πειθαρχία. Στόχος του ήταν , αφενός να καταπολεμήσει το κατεστημένο των οπλαρχηγών και αφετέρου να παρεμποδίσει την Οθωμανική προέλαση. Στη Μάχη της Πέτρας, ο ελληνικός στρατός εμφανίζεται πλέον πειθαρχημένος και συγκροτημένος έτοιμος για την τελευταία μάχη του Αγώνα. Ο Καποδίστριας έρχεται αντιμέτωπος και με την πειρατεία, αναθέτοντας στον ναύαρχο Μιαούλη την καταστολή της. Εφαρμόζει την πρακτική της απομόνωσης (καραντίνας) των κοινοτήτων που πλήττονται από τις επιδημίες του τύφου, της ελονοσίας και άλλων μολυσματικών ασθενειών. Προσπαθεί, ακόμα να στήσει το κατεστραμμένο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, ιδρύοντας πολλά αλληλοδιδακτικά σχολεία. Τέλος, ήταν Ιδρυτής του Ορφανοτροφείου της Αίγινας.


Οι πολιτικές κινήσεις του Καποδίστρια προξενούν δυσαρέσκεια σε προκρίτους, ναυάρχους αλλά κυρίως στους οπαδούς του συνταγματικού πολιτεύματος. Η αίγλη που τον περιέβαλε αρχίζει να διαλύεται. Οι εκλογές αργούν και δημιουργείται ισχυρή αντιπολίτευση ενάντια στον Κυβερνήτη. Ο Καποδίστριας κατηγορείται ακόμη ότι παραβλέπει τη μακρά κοινοτική παράδοση της χώρας και επιθυμεί να μεταφυτεύσει από την αλλοδαπή θεσμούς, μη προσιδιάζοντες στην ελληνική πραγματικότητα. Οι κοτζαμπάσηδες χάνουν τη δύναμη τους.

Μοιραία η αντιπαλότητά του με τους «ηγέτες της Μάνης», τους Μαυρομιχάληδες, οξύνεται. Ο Καποδίστριας γίνεται ευερέθιστος, χάνει την ψυχραιμία του και φυλακίζει τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Έπειτα από αυτό, η ιστορία εξελίσσεται όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Χρόνια αργότερα, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης φέρεται να είπε : «Ανάθεμα στους Αγγλογάλλους που ήσαν η αιτία και εγώ έχασα τους δικούς μου και το Έθνος έναν άνθρωπο που δεν θα τον ματαβρεί».  


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Τι μαγειρεύουν αύριο; Vol.3

Κοτόπουλο με χυλοπιτάκι Τριπόλεως στο φούρνο. Θα χρειαστούμε: 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες400γρ ντομάτα ψιλοκομμένη1 κουταλιά...

Η DUR στηρίζει το Pink the City 2020

Την εκδήλωση – θεσμό για την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα, Pink the City 2020, στηρίζει για μια ακόμα χρονιά η DUR...

Χωρίς παρουσία φιλάθλων οι αγώνες ποδοσφαίρου με απόφαση του πρωθυπουργού

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Κυβερνητικες...

Κ. Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: «Ράπισμα στην εισαγγελική αξιοπιστία» η σημερινή διαδικασία

 Μετά την εκ νέου διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής, σχολιάζοντας το «ράπισμα» -όπως το χαρακτήρισε- προς την εισαγγελία, ο συνήγορος πολιτικής...

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ο διάλογος της προέδρου με την εισαγγελέα

 Με την έναρξη της διαδικασίας της δίκης της Χρυσής Αυγής, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος είπε πως το δικαστήριο...

Δημοφιλή

1. Οι νέοι μιλούν για την Τρίπολη |«Να μας δοθούν κίνητρα για να χτίσουμε πάνω στο παλιό»

Με κυρίαρχη ιδέα ότι μια κοινότητα δεν μπορεί να ακούει για τόσα χρόνια μόνο την ηχώ της, τα Arcadikanea.gr διευρύνουν το δημόσιο...

Προκαλεί το ενδιαφέρον η δίκη της υπόθεσης Μπαταρόλα στο Εφετείο Κακουργημάτων

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου συνεχίσθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου η δίκη που είχε διακοπεί στις 3 Σεπτεμβρίου και που αφορά...

Νέα σεζόν… Νέοι στόχοι !

Γράφει η Γεωργία Κακή Δε θα κουραστώ ποτέ να λέω πως η περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για...

Το HAPPY TRAVELLER στην Ορεινή Αρκαδία!

Ο Ευτύχης Μπλέτσας, η Ηλέκτρα και η παρέα τους βρίσκονται στην Ορεινή Αρκαδία και συγκεκριμένα η φωτογραφία που δημοσίευσαν είναι από τον...