«Οι εφημερίδες χρειάζονται άμεση στήριξη. Είναι θέμα δημοκρατίας»

Tα ανοιχτά ζητήματα των εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας, αλλά και των ημερήσιων περιφερειακών εφημερίδων βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών τηλεδιασκέψεων της Φώφης Γεννηματά, με εκπροσώπους από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων. Μετά το τέλος των δύο τηλεδιασκέψεων η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε πως «οι εφημερίδες χρειάζονται άμεση στήριξη γιατί είναι θέμα δημοκρατίας» και κάλεσε τον αρμόδιο υφυπουργό Στέλιο Πέτσα να υλοποιήσει αμέσως τις ανακοινώσεις του για οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων, σύμφωνα και με το νόμο.
«Όχι άλλες επιλεκτικές ενισχύσεις που μόνο στόχο έχουν τον έλεγχο της ενημέρωσης», ανέφερε η κ. Γεννηματά και υπενθύμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής με πρόσφατη τροπολογία είχε προτείνει τον καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων (κυκλοφορία, εργαζόμενοι) ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία αυτών των ενισχύσεων. «Οι εφημερίδες χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση που επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από την πανδημία. Το Κίνημα Αλλαγής είναι σε ανοιχτό διάλογο με τους εκπροσώπους των εφημερίδων, ώστε να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις στη Βουλή», τόνισε η Φώφη Γεννηματά και επισήμανε ότι «είναι αναγκαίο η πρόταση μας για επιδότηση εργασίας -με πλήρως κατοχυρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα- να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στον Τύπο»
Ανέφερε ακόμη ότι είναι προτεραιότητα η ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 790/2019 για τα πνευματικά δικαιώματα για να αποτραπεί η λεηλασία της δημοσιογραφικής παραγωγής από τις πολυεθνικές πλατφόρμες. Ειδικά για τις περιφερειακές επιχειρήσεις του Τύπου πρότεινε να συγκροτηθεί ένα νέο και ενιαίο μητρώο, που θα συμπεριλαμβάνει τόσο την ψηφιακή μορφή των εφημερίδων όσο και το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων στην περιφέρεια. Επίσης είπε ότι η υποχρέωση του Δημοσίου να προβαίνει σε ανακοινώσεις και καταχωρίσεις μέσω του περιφερειακού Τύπου πρέπει να παραταθεί. Δεσμεύτηκε ότι το Κίνημα Αλλαγής γι αυτό το θέμα θα καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!