Ένα μέρος της Ευρώπης οχυρώνεται κατά του κορονοϊού

Τα περιοριστικά μέτρα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη για να αντιμετωπισθεί η αναζωπύρωση της Covid-19: μερικό lockdown τίθεται σήμερα σε ισχύ στην Τσεχία και απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβάλλεται σε δύο ιταλικές περιφέρειες, ενώ η Ιρλανδία βρίσκεται από χθες, Τετάρτη, τα μεσάνυχτα σε νέο lockdown.

Στο μεταξύ, η ελπίδα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο σκοτείνιασε με τον θάνατο ενός εθελοντή στη Βραζιλία. Αυτός ο τελευταίος είχε συμμετάσχει στις δοκιμές του εμβολίου που παρασκευάζει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19 στη Βραζιλία, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, επίσημες πηγές χωρίς να διευκρινίσουν αν του είχε χορηγηθεί το εμβόλιο ή ψευδοφάρμακο.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο εθελοντή που συμμετείχε στις δοκιμές ενός από τα πολλά εμβόλια που αναπτύσσονται στον κόσμο.

Όμως η Οξφόρδη διαβεβαίωσε πως η φάση 3 των δοκιμών αυτού του εμβολίου, το οποίο αναπτύσσει με το εργαστήριο AstraZeneca, θα συνεχισθεί, καθώς μια ανεξάρτητη επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των εθελοντών.

Ο Βραζιλιάνος που κατέληξε ήταν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ένας 28χρονος γιατρός ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης εναντίον της πανδημίας. Φέρεται ότι πέθανε από επιπλοκές που συνδέονται με την Covid-19. Εργαζόταν σε δύο νοσοκομεία του Ρίο ντε Ζανέιρο και είχε πάρει πέρυσι το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή.

Περίπου 20.000 εθελοντές έλαβαν μέρος στις δοκιμές αυτές σε διάφορες χώρες, από τους οποίους 8.000 στη Βραζιλία.

Μπροστά στην αναζωπύρωση της νόσου, η Ευρώπη κλείνει όλο και περισσότερο, όπως η Τσεχική Δημοκρατία όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε περιορισμούς στις μετακινήσεις των ανθρώπων, καθώς και το κλείσιμο των καταστημάτων και των υπηρεσιών από σήμερα και μέχρι τις 3 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της μάχης κατά της νόσου.

«Η κυβέρνηση θα περιορίσει τις μετακινήσεις και τις επαφές με άλλα άτομα (…) με εξαίρεση τις μετακινήσεις για την εργασία, τα ψώνια και τις επισκέψεις στον γιατρό», ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, μέσω του Twitter ο υπουργός Υγείας Ρομάν Πριμούλα, επιδημιολόγος στο επάγγελμα.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα λαμβάνονται καθώς την Τρίτη οι Τσέχοι κατέγραψαν μακράν τους μεγαλύτερος αριθμούς νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, υπολογισμένους στις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Λομβαρδία και την Καμπανία

Σε δύο ιταλικές περιφέρειες, τη Λομβαρδία, τη βόρεια περιφέρεια που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, και την Καμπανία στον νότο, όπου βρίσκεται η Νάπολη, οι αρχές ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή ένα άλλο μέτρο για να αντιμετωπισθεί η νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19: την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αυτή θα είναι σε ισχύ στη Λομβαρδία από απόψε στις 23:00 μέχρι τις 05:00 για τρεις εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Καμπανίας Βιντσέντσο Ντε Λούκα ανακοίνωσε πως η απαγόρευση της κυκλοφορίας σ’ αυτή την περιφέρεια της νότιας Ιταλίας θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Παρασκευή, στις 23:00. Δεν διευκρίνισε τι ώρα το πρωί θα αίρεται η ισχύς της ούτε τη διάρκεια αυτού του μέτρου.

Η Ιταλία γνωρίζει από την περασμένη Παρασκευή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, με περισσότερους από 10.000 ασθενείς την ημέρα και η Λομβαρδία, όπου βρίσκεται το Μιλάνο, είναι η περιφέρειά της που έχει πληγεί περισσότερο, όπως είχε συμβεί και στην αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η Καμπανία έχει επίσης πληγεί και, καθώς το υγειονομικό σύστημά της είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτό της Λομβαρδίας, βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση.

Η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης στη Γερμανία, όπου για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 ξεπέρασε τα 10.000 κρούσματα σε λιγότερο από 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Γερμανία κατέγραψε έτσι 11.287 κρούσματα, έναν αριθμό σαφώς αυξημένο κατά σχεδόν 3.700 σε σχέση με χθες, ο οποίος υπερβαίνει κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής που ήταν στα 7.830 νέα κρούσματα, τα οποία καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Στην Ιρλανδία, τα πιο σκληρά μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη νύκτα στις 02:00 ώρα Ελλάδας, με ένα νέο lockdown.

Με την ελπίδα «να γιορτάσουμε σωστά τα Χριστούγεννα», σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού Μίχαλ Μάρτιν, οι Ιρλανδοί θα μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, αλλά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

Τα μη απαραίτητα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν και οι Ιρλανδοί δεν θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους για να ασκηθούν παρά μόνο σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων, με την απειλή προστίμων.

Η κατάσταση συνεχίζει επίσης να επιδεινώνεται στην Ισπανία, η οποία είναι το πρώτο μέλος της ΕΕ και η έκτη χώρα στον κόσμο που πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Μπροστά στην αναζωπύρωση των κρουσμάτων, οι ισπανικές αρχές αναγκάσθηκαν να επιβάλουν επειγόντως νέους περιορισμούς, με μερικά lockdown σε μια δεκαριά νέες πόλεις και ορισμένες περιφέρειες.

Η Πολωνία θέλει να ενισχύσει τους περιορισμούς

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.126.465 ανθρώπους στον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου, από τους οποίους περισσότεροι από 254.300 έχουν πεθάνει στην Ευρώπη, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Έχουν διαγνωσθεί περισσότερα από 40.856.210 κρούσματα.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με τουλάχιστον 221.930 θανάτους, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία (155.403 νεκροί), η Ινδία (115.914 νεκροί), το Μεξικό (86.993) και το Ηνωμένο Βασίλειο (43.967).

Η Πολωνία μπορεί να αποφασίσει επίσης σκλήρυνση των περιορισμών, σύμφωνα με τη βούληση του πρωθυπουργού της, ο οποίος δήλωσε πως επιθυμεί να επεκτείνει στο σύνολο της χώρας τους περιορισμούς που τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα σχεδόν στο μισό της επικράτειας, η οποία κηρύχθηκε «κόκκινη ζώνη», μπροστά σε μια έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Θα συστήσω από το Σάββατο ολόκληρη η Πολωνία να θεωρείται ‘κόκκινη ζώνη’», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat TV, λίγο πριν από την έναρξη μιας συνεδρίασης για να αποφασισθούν τέτοια μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Έκρηξη σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στη Σαουδική Αραβία

Επτά Έλληνες συμπεριλαμβανομένου και του πλοιάρχου, βρίσκονται ανάμεσα στο πλήρωμα τάνκερ, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη ενώ ήταν αγκυροβολημένο στο Αλ Σουκαΐκ της...

Κώστας Τζιούμης: «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια των πεζών και των οδηγών»

Αυτοψία σε εργασίες διαγράμμισης στις οδούς «Ναυπλίου» και «Αμυκλών» (ο δρόμος που οδηγεί στο γήπεδο του Αστέρα) πραγματοποίησε, την Τετάρτη (25/11/2020), ο...

Κορονοϊός: Γεωγραφική κατανομή των 2152 νέων κρουσμάτων covid-19

Η γεωγραφική κατανομή των 2152 νέων κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής: • 6 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν...

Η Ε.Ε προχωρά στην έκδοση του “κοινωνικού ομολόγου”

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, σε αντίθεση με αυτές των ιταλικών (0,554%) και πορτογαλικών (στο 0,016%...

Πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η είδηση ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Την είδηση μετέδωσε πρώτο το...

Δημοφιλή

Ο Covid-19 στους δρόμους: η πανδημία μέσα από τη street art

Η τέχνη του δρόμου δεν ήταν ποτέ τόσο αναγκαία όσο σήμερα. Κάθε πιεστική περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία εκτοξεύει στη καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Η...

Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης: “Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών”

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που...

Μείωση θανάτων για το 2020 σε σχέση με το 2019 και με “ΠΑΝΔΗΜΙΑ”.

Σε 86.093 (43.033 άνδρες και 43.060 γυναίκες) ανήλθαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τις πρώτες 35 εβδομάδες του 2020, ενώ για την αντίστοιχη...

Δολιανά: Ένα ιστορικό χωριό της Αρκαδίας

Ο χώρος, που σήμερα βρίσκονται τα Άνω Δολιανά, στην αρχαιότητα υπαγόταν στην Τεγέα. Είναι γνωστά τα λατομεία του υπόλευκου μαρμάρου, το οποίο...