spot_img

Κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Νέες ΜΕΘ χωρίς ιατρικό προσωπικό.

Τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται τεράστια πίεση ενώ η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα για να το στηρίξει. Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτε καν αυτά που είχε εξαγγείλει με στόμφο πριν δύο μήνες στη ΔΕΘ. Κανένα μέτρο δεν ακούσαμε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου οι πολίτες συνωστίζονται, κανένα μέτρο για τα σχολεία. Μόνο αστειότητες, προτρέποντας τους εργαζόμενους να πηγαίνουν με τα πόδια στις δουλειές τους ή ότι δεν υφίσταται καμία διαφορά στη μεταδοτικότητα του covid εαν υπάρχουν 5, 25 ή 35 παιδιά στην ίδια τάξη.

Από τις κλίνες ΜΕΘ που εγκαινιάζει με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση ελάχιστες μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι μετακινήσεις προσωπικού για να στελεχωθούν αυτές οι κλίνες οδηγούν σε κατάρρευση άλλα Τμήματα. Και δεν είναι μόνον αυτό. Η κυβέρνηση εμφανίζει δυσανεξία στην εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα Νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσηλευτήρια αποκλειστικά περιστατικών covid, αφήνοντας σε διακινδύνευση ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τέλος, ο περιορισμός -μέχρι πλήρους ουσιαστικά αναστολής- των τακτικών χειρουργείων με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, απειλεί ευθέως την υγεία χιλιάδων ασθενών.

Η προκλητική όσο και προσβλητική στάση που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν στις  ΤΟΜΥ, είναι ενδεικτική της κυβερνητικής τακτικής να απαξιώσει έναν πρωτοποριακό θεσμό, ο οποίος στηρίζει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τους πολίτες, ιδιαίτερα στις σημερινές περιστάσεις της πανδημίας.  Ο θεσμός των ΤΟΜΥ δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να τον επεκτείνει σε όλη την επικράτεια, στελεχώνοντας τις μονάδες με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Δυστυχώς, δε φαίνεται να υπάρχει από την κυβέρνηση έγνοια ούτε για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Απεναντίας, η στοργή της για τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν κρύβεται, καθώς θεσπίζει διπλάσια νοσήλια και μειώνει τις προδιαγραφές δημιουργίας νέων κλινών ΜΕΘ κάτω από τα επίπεδα ασφαλούς λειτουργίας.

Έχουμε εδραιωμένη άποψη πως πρέπει να υπάρξει άμεση επίταξη όλων των απαραίτητων κλινών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με όρους δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να υπάρξει άμεση συνταγογράφιση των τεστ. Πρέπει να στηριχτούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ώστε να κρατήσουν σε λειτουργία τα ιατρεία τους με όρους ασφάλειας. Πρέπει να ενισχυθούν οι ιατροί του ΕΣΥ, όχι με χειροκροτήματα, αλλά μισθολογικά και φορολογικά. Αντί αυτών η κυβέρνηση ούτε την εισφορά αλληλεγγύης των ιατρών ΕΣΥ δε μείωσε. Κυρίως όμως απαιτείται, έστω την ύστατη ώρα, να στελεχωθεί το ΕΣΥ με προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να μείνει όρθιο και να περιθάλψει τους πολίτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Πρόσφατα

Δημοφιλή