Οι πολίτες της Πολωνίας νικούν το σκοταδισμό

Εδώ και μέρες οι πολίτες της Πολωνίας κατακλύζουν τους δρόμους της χώρας προασπίζοντας το δικαίωμα των γυναικών στα σώματά τους και αντιστεκόμενοι στη διεύρυνση των πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η αυστηροποίηση – ουσιαστικά απαγόρευση- των αμβλώσεων.

Οι γυναίκες της Πολωνίας νίκησαν, μετά από δυο εβδομάδες μάχης στους δρόμους. Η κυβέρνηση της χώρας, αποφάσισε να καθυστερήσει την έκδοση και την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει της εκτρώσεις, εξαιρώντας μόνο τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, αλλά και όπου τίθεται σε κίνδυνο η υγεία της μητέρας. Κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε δηλώσεις που αναφέρουν πως η κυβέρνηση παίρνει χρόνο να συζητήσει την εφαρμογή του νόμου.

Η Επιτροπή Ισότητας των φύλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η φοιτητική ομάδα Φylis AUTH με αναρτήσεις τους επιχειρούν να καταρρίψουν τα επιχειρήματα που τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης των αμβλώσεων.

“Στις 22/10/2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε αντισυνταγματική τη μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία που υπό όρους επέτρεπε την τεχνητή διακοπή της κύησης, οδηγώντας σε μία σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα. Αυτή η άκρως παραβιαστική απόφαση οδήγησε σε αντιδράσεις από ακτιβιστικές ομάδες, καθώς και σε συνεχόμενες διαδηλώσεις, εντός της χώρας αλλά και διεθνώς.

Η Ola, Πολωνή διαδηλώτρια, δήλωσε τα εξής:
«Η κατάσταση είναι φρικτή, φοβόμαστε πολύ. Σκεφτόμαστε να φύγουμε γιατί είναι δύσκολο να σκεφτούμε να μείνουμε έγκυες, να σκεφτούμε τις συνέπειες … φοβόμαστε ότι δεν θα μας αφήσουν να έχουμε ιατρική περίθαλψη όταν είμαστε έγκυες από το φόβο ότι μπορεί να κάνουμε έκτρωση που τώρα αντιμετωπίζεται ως φόνος».

Με αφορμή τις δηλώσεις της Ola, ας κάνουμε μία αναφορά σε ορισμένους “μύθους” που ακούγονται συχνά αναφορικά με το δικαίωμα στην τεχνητή διακοπή της κύησης.

Myth:
Η τεχνητή διακοπή της κύησης είναι φόνος, καθώς τερματίζει τη ζωή ενός μωρού.
Fact:
Ο φόνος προϋποθέτει πως θύμα του είναι άνθρωπος. Τόσο νομικά όσο και ιατρικά, το έμβρυο δε θεωρείται άνθρωπος, παρά μέχρι ένα πολύ προχωρημένο στάδιο της κύησης.

Myth:
Με τα κατάλληλα μέτρα αντισύλληψης, δε θα χρειαστεί να οδηγηθεί καμία γυναίκα σε τεχνητή διακοπή της κύησης.
Fact:
Καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματική. Επίσης, μια εγκυμοσύνη μπορεί να χρειαστεί να τερματιστεί όταν είναι αποτέλεσμα βιασμού ή λόγω επιπλοκών.

Myth:
Θα ήταν προτιμότερο η γυναίκα να γεννήσει και, αν δεν επιθυμεί να μεγαλώσει το μωρό, να το δώσει προς υιοθεσία.
Fact:
Μια εγκυμοσύνη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κοστοβόρα αλλά και επικίνδυνη για την υγεία της εγκύου. Επιπλέον, η διαδικασία της υιοθεσίας είναι αρκετά περίπλοκη, με συνέπεια πολλά παιδιά να μη μπορούν ποτέ να βρουν οικογένεια.

Myth:
Η άμβλωση μπορεί να επιφέρει σωματικές και ψυχολογικές επιπλοκές στην έγκυο.
Fact:
Ομοίως, και η εγκυμοσύνη είναι μια διαδικασία επώδυνη και συχνά ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα της εγκύου.

Myth:
Αν μία γυναίκα προβεί σε άμβλωση, δε θα μπορέσει να μείνει έγκυος ξανά.
Fact:
Εφόσον διενεργείται από εξειδικευμένους ιατρούς, η άμβλωση είναι μία από τις πιο ασφαλείς επεμβάσεις. Αντιθέτως, η απαγόρευσή της θα οδηγήσει πολλές γυναίκες σε επικίνδυνες τεχνικές διακοπής της κύησης, από ακατάλληλους “ειδικούς” ή ακόμη και από τις ίδιες.

Myth:
Το να είσαι «pro choice» σημαίνει πως εναντιώνεσαι στο θεσμό της οικογένειας και υποβαθμίζεις τη μητρότητα.
Fact:
Το να είσαι «pro choice» δε σημαίνει πως επιθυμείς να απομακρυνθεί κάθε γυναίκα από τη μητρότητα, αλλά πως πιστεύεις στο δικαίωμα των γυναικών να επιλέξουν αν, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα τεκνοποιήσουν.”

Πριν λίγες μέρες, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα και αναφορικά με τον αγώνα των πολιτών στην Πολωνία:

Είναι θλιβερό που το 2020 υπάρχουν ακόμα κράτη που πιστεύουν πως έχουν λόγο και δικαίωμα στο σώμα και τη ζωή μιας γυναίκας.

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, είναι μια πράξη σκοταδισμού που γυρίζει την ήπειρο μας αιώνες πίσω.

Οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Πολωνία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη οφείλουμε να δώσουμε από κοινού αγώνα για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη.

Το αναφαίρετο δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και τη ζωή της δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στην κρίση κανενός άλλου, παρά μόνο στη δική της
.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή