Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα  Μητρικού Θηλασμού, η οποία στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί από 1η μέχρι και 7 κάθε Νοεμβρίου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

“Οταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μία για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου”. Σοφία Λόρεν

Η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την 1η έως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από την 1η έως τις 7 Νοεμβρίου.

Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA) και τη Unicef. Πρόκειται για μια εκστρατεία που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και τη δράση για θέματα που σχετίζονται με τον θηλασμό.

Τι είναι, όμως, αυτό που γιορτάζουμε, ο θηλασμός;

Στη «μητρική» γλώσσα θηλασμός σημαίνει επικοινωνία. Είναι επαφή, είναι ένδειξη αγάπης, προστασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο αυτών ψυχών, μητέρας και βρέφους, που ζουν μαζί για 9 μήνες. Είναι η αρχή μιας σχέσης αμφίδρομης, που τα θεμέλιά της ξεκινούν από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.

Η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού θα επικεντρωθεί στην επίδραση της βρεφικής διατροφής στην κλιματική αλλαγή και την επιτακτική ανάγκη να προστατέψουμε και να υποστηρίξουμε τον θηλασμό για την υγεία του πλανήτη και των κατοίκων του. Το σύνθημα – θέμα της Παγκόσμιας αυτής Εβδομάδας για φέτος είναι «Υποστηρίζουμε τον θηλασμό για έναν πιο υγιή πλανήτη».

Ο θηλασμός έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο στην υγεία του ανθρώπου όσο και του πλανήτη. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαθιάς σχέσης ανάμεσα στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα της φύσης. Το μητρικό γάλα υποστηρίζει έναν πιο υγιή πλανήτη! Είναι φυσικό, ανανεώσιμο και ασφαλές για το περιβάλλον, καθως παράγεται και προσφέρεται στα βρέφη χωρίς να προκαλεί μόλυνση στο περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται χρήση συσκευασιών ή να προκαλούνται απόβλητα, σε αντίθεση με την παραγωγή και τη χρήση των υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος.

Κάθε μητέρα πρέπει να έχει τη στήριξη της κοινωνίας, για να επιτύχει το βέλτιστο θηλασμό. Κάθε μητέρα μικρού παιδιού χρειάζεται πρόσβαση σε εξειδικευμένη υποστήριξη θηλασμού από τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και την κοινότητα. Επιπλέον, όλες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του θηλασμού και να προωθήσουν την πρόσβαση σε ανθρώπινο γάλα.

Οσον αφορά στην προώθηση του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας θεσμοθετούνται οι χώροι θηλασμού για το κοινό και στην Εργασία, τα Φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, οι Τράπεζες Γάλακτος και το «Μητρώο Επιμορφωτών για την προαγωγή του Μητρικου Θηλασμού», καθώς και η ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης, εκδόθηκε απόφαση από τον υπουργό Υγείας και τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η χορήγηση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος στα παιδιά εντός των δημοσίων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών της χώρας μόνο για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας.

Στόχοι της ΠΕΘ είναι:

α) Η ενημέρωση των ανθρώπων για τη σύνδεση ανάμεσα στον θηλάσμο και την περιβαλλοντική αλλαγή

β) Η εδραίωση του θηλασμού ως μια έξυπνη κλιματική αλλαγή

γ) Η εμπλοκή ιδιωτών και οργανισμών με στόχο την προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού

δ) Η κινητοποίηση για δράσεις σχετικά με τη βελτίωση της υγείας του πλανήτη και των ανθρώπων μέσω του θηλασμού

Παγκοσμίως, μόνο το 40% όλων των βρεφών ηλικίας κάτω των 6 μηνών θηλάζουν αποκλειστικά και το 45% αυτών μόνο συνεχίζει τον θηλασμό έως τη συμπλήρωση των 24 μηνών.

Στη χώρα μας τα ποσοστά είναι ακόμα χαμηλότερα, καθώς σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα», το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν αποκλειστικά το πρώτο 24ωρο βρέθηκε στο 66% και στο τέλος της πρώτης εβδομάδας μειώθηκε στο 51%. Κατά τους επόμενους μήνες σημειώθηκε σταδιακή πτώση φτάνοντας στο τέλος του 4ου μήνα στο ποσοστό 25% και στο τέλος του 6μήνου σε μηδενικό σχεδόν ποσοστό 0,8%.

Οφέλη Μητρικού Θηλασμού

Ο θηλασμός έχει ένα εξαιρετικό εύρος ωφελειών. Εχει βαθύ αντίκτυπο στην επιβίωση του παιδιού, στην υγεία, στη διατροφή και στην ανάπτυξή του. Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, που χρειάζεται ένα βρέφος για την ανάπτυξη του κατά τους πρώτους 6 μήνες. Επιπλέον, το μητρικό γάλα φέρει αντισώματα από τη μητέρα που βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως το παιδικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα, οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, της ωτίτιδας, η μακροπρόθεσμη πρόληψη του Σακχαρώδη διαβήτη Τύπου I και της παχυσαρκίας. Η διατήρηση της υγείας της μητέρας αποτελεί ένα επιπλέον όφελος, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό.

Σήμερα η σπουδαιότητα του Μητρικού Θηλασμού και τα οφέλη του στη Δημόσια Υγεία αναγνωρίζονται παγκοσμίως, δίνοντας έμφαση στις ψυχολογικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του Μητρικού Θηλασμού για το νήπιο, το παιδί και τη γυναίκα, αλλά και για την εν γένει κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής ΕΣΥ

Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγειονολόγος

Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος

Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Αλεξάνδρα Θώδου, Φιλόλογος

τηλ. 271 3 610216

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Εντός του 2021 ο νέος εκλογικός νόμος της Αυτοδιοίκησης

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας...

Με 631 θετικές ψήφους εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια

Με 631 υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με...

Κορονοϊός: 2.018 νεα κρούσματα, 608 διασωληνωμένοι και 99 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, 2.018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου...

Στην Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Τρίπολης

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συμμετείχε ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιούμης. Ο...

Στέγη: 8 γυναίκες συζητούν για την πατριαχία, τον σεξισμό και την έμφυλη βία (vid)

Τα κοινωνικά ζητήματα δεν εξαντλούνται στις παγκόσμιες μέρες. Αν και οι τελευταίες αποτελούν αφορμές διαλόγου, μνήμης και εκπαίδευσης. Στις 25 Νοεμβρίου, με...

Δημοφιλή

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ | ΕΙΜΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Γράφει η Ελένη Δουρίδα | Ψυχολόγος Ο ήχος από το ξυπνητήρι φτάνει στα αυτιά μου! Είναι 7.23 -δύο...

Ο Covid-19 στους δρόμους: η πανδημία μέσα από τη street art

Η τέχνη του δρόμου δεν ήταν ποτέ τόσο αναγκαία όσο σήμερα. Κάθε πιεστική περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία εκτοξεύει στη καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Η...

Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης: “Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών”

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που...

Μείωση θανάτων για το 2020 σε σχέση με το 2019 και με “ΠΑΝΔΗΜΙΑ”.

Σε 86.093 (43.033 άνδρες και 43.060 γυναίκες) ανήλθαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τις πρώτες 35 εβδομάδες του 2020, ενώ για την αντίστοιχη...