2. Οι νέοι μιλούν για την Τρίπολη| «Η γεύση είναι μνήμη»

Με κυρίαρχη ιδέα ότι μια κοινότητα δεν μπορεί να ακούει για τόσα χρόνια μόνο την ηχώ της, τα Arcadikanea.gr διευρύνουν το δημόσιο διάλογο και δυναμώνουν τις φωνές των νέων ανθρώπων της Τρίπολης. Νέοι που ζουν στην Τρίπολη, άνθρωποι που έφυγαν και ξαναγύρισαν – στην καλύτερη ηλικία τους- για να δημιουργήσουν εδώ, εκείνοι που μένουν αισιόδοξοι αλλά όχι απαθείς, μιλούν για τη ζωή τους και την Τρίπολη ως επιλογή, για όσα επιθυμούν να προσφέρουν, για εκείνα που τους προβληματίζουν και για αυτά που φιλοδοξούν να τους φέρει το μέλλον. Οι νέοι ενήλικες φεύγουν, επιστρέφουν, προβληματίζονται και εμείς μιλάμε μαζί τους για όσα τους απασχολούν.

Ταξιδιάρικες γεύσεις, χρώματα, αρώματα, διαυγή ποτά, aperitivo με αρκαδικές πρώτες ύλες και εντυπωσιακές παρουσιάσεις είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους ο Γιάννης έχει καταφέρει μια ορεινή πόλη να πίνει κοκτέιλ ακόμα και το χειμώνα. Δημιουργεί με απόλυτη ακρίβεια –πλέον- κοκτέιλ συνώνυμα του καλού γούστου και η Τρίπολη μαθαίνει το «fine drinking», αφού μια σειρά καταλόγων κοκτέιλ στα πιο δημοφιλή μπαρ της πόλης –και όχι μόνο- φέρουν την υπογραφή του.

Γυρνώντας με γεμάτες φαρέτρες

Ο Γιάννης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Περιβάλλοντος. Με αφορμή τις σπουδές του έμεινε στη Μυτιλήνη για περίπου οχτώ χρόνια. Τότε μπορεί να σε σέρβιρε ένα απλό τζιν με τόνικ, αλλά πιθανότητα εκείνη την εποχή έριχνε τα σχέδια μιας δημιουργικής πορείας και εξασφάλιζε τις προϋποθέσεις μιας ευχάριστης επιστροφής στην Τρίπολη, όπου μεγάλωσε. Όταν έκλεισε το κεφάλαιο του νησιού, τα φώτα της Αθήνας ήταν ο πλέον αναμενόμενος επόμενος σταθμός. Στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 2000, η κρίση είχε επηρεάσει καταλυτικά την επαγγελματική πορεία των νέων και είχε ήδη παρασύρει τις εργασιακές σχέσεις στην ανασφάλεια. Ο Γιάννης παράλληλα με την αναζήτηση εργασίας στον τομέα των σπουδών του, εργάστηκε -κατά καιρούς- στις περιστασιακές δουλειές που μάλλον έχουν κάνει όλοι όσοι «ενηλικιώθηκαν» στα χρόνια της κρίσης. Οι τηλεφωνικές υποστηρίξεις σε απρόσωπες εταιρείες με επισφαλείς συνθήκες εργασίας, λίγο έως πολύ αντικατοπτρίζουν την ελληνική εργασιακή πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων.

Ωστόσο, όσοι ψάχνουν με πείσμα και διάθεση βρίσκουν το δρόμο. Ο Γιάννης σταδιακά άρχισε να αναζητά κάτι που «να τον γεμίζει περισσότερο». Με άξονα αυτή τη σκέψη και με εφόδιο γεύσεις και εμπειρίες από τα πρώτα του χρόνια πίσω από το μπαρ, αποφάσισε να καταρτιστεί περισσότερο μαθαίνοντας για το ποτό τα πάντα από την αρχή. Όπως λέει «μαθαίνοντας τη θεωρία, μαθαίνεις γιατί ναι και γιατί όχι, διδάσκεσαι κάτι σε τέτοιο βάθος ώστε να μπορείς να επέμβεις δημιουργικά».  Ωστόσο, «μόνο η θεωρητική κατάρτιση δεν σε κάνει bartender». Αθήνα, Χίος, Ρόδος, Μυτιλήνη και Πάτμος ήταν τα πρώτα μέρη που όπως λέει έφτιαξε «τόσα κοκτέιλ που η τριβή έφερε την απόλυτη εξοικείωση».  Παράλληλα, ξεκίνησε να φτιάχνει ένα μικρό προσωπικό εργαστήριο. Αυτό του έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστεί με την τεχνολογία εξελίσσοντας τους συνδυασμούς στις γευστικές προτάσεις του. Όπως λέει «το μικρό ιδιόκτητο εργαστήριο ίσως στο μέλλον του ανοίξει άλλους προσοδοφόρους δρόμους».

Από την Τρίπολη, με ανοιχτούς όλους τους δρόμους

Στην Τρίπολη γύρισε γιατί βρήκε το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον να εξελίξει τη φιλοσοφία του και τον εργοδότη που «πίστεψε στη δημιουργικότητα του». Το μικρό του εργαστήριο και η επιχείρηση που τόσα χρόνια φιλοξενεί τους ιδιαίτερους καταλόγους του ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την επιστροφή του. Όμως σίγουρα, «το οικογενειακό περιβάλλον και οι προσωπικές σχέσεις είναι βασικά πλεονεκτήματα που συναντά κανείς στην Τρίπολη», επισημαίνει. Μιλώντας για τις εργασιακές προοπτικές εξηγεί ότι «κάθε δουλειά θέλει συνεχές κυνήγι και διάβασμα». Στον κλάδο του, η παρείσφρηση της γαστρονομίας στην κατανάλωση του ποτού αυξάνει τις απαιτήσεις. «Ένας ολόκληρος νέος κόσμος συνοδεύει πια το ποτό», όπως σχολιάζει.

Είναι σαφές ότι, η δημιουργία μιας ολόκληρης γευστικής εμπειρίας βασισμένης στο αλκοόλ όχι μόνο χρειάζεται συνέπεια και ακρίβεια, αλλά πολλαπλασιάζει την ποιότητα της όταν συμπορεύεται με μερικές από τις βέλτιστες σύγχρονες τάσεις. Η σπατάλη φαγητού δεν αφορά μόνο τις κουζίνες πλέον. Όπως σχολιάζει ο Γιάννης «δεν χρειάζεται να έχεις φύρα, ό,τι μένει μπορεί να γίνει πουρές, σιρόπι, φέτες, ντεκόρ ή συνοδευτικό. Όταν φτιάχνεις πράγματα μόνος σου, πετάς ελάχιστα. Είναι μια ολόκληρη νοοτροπία. Η λογική αυτή βελτιώνει την ποιότητα και μειώνει το κόστος της κάθε επιχείρησης», επισημαίνει.

Στην εποχή της εικόνας όμως, η γεύση μάλλον ξεκινά από τα μάτια. «Η παρουσίαση ολοκληρώνει την αξία ενός πολύ καλού αποστάγματος» σχολιάζει ο Γιάννης. «Η δημιουργικότητα είναι στάση και μπορεί να διέπει το σερβίρισμα κάθε ποτού. Ακόμα και στο απλό ποτό μπορείς να δημιουργήσεις μια συνολική ευχάριστη εμπειρία για τον καλεσμένο/πελάτη εστιάζοντας στην καλή πρώτη ύλη, το συνοδευτικό και την παρουσίαση. Όταν ρυθμίζεις και τις πέντε αισθήσεις η εμπειρία ολοκληρώνεται» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Η γεύση είναι ανάμνηση

 «Η αγορά της Τρίπολης είναι περιορισμένη. Αυτός είναι ο λόγος που μια ολόκληρη γενιά λείπει από την πόλη». Για τον Γιάννη, αυτή η γενιά εξαιτίας των εμπειριών και της «παιδείας του ουρανίσκου της», θα ήταν ο κατάλληλος δοκιμαστής των γευστικών συνδυασμών που συστήνει. «Όταν ήρθα στην Τρίπολη κάποια από τα βασικά που είχα μάθει ήταν πολυτέλειες. Υπήρχαν άνδρες που δεν ήθελαν να πίνουν το κρασί τους στο ποτήρι του κρασιού. Αυτό ήταν απόρροια ταμπού, ομοφοβίας. Σταδιακά τέτοια αρνητικά παραδείγματα εκλείπουν. Ίσως γιατί ο νέος κόσμος επιστρέφει και διαμορφώνει τα πράγματα. Πλέον υπάρχει διάθεση για διαφορετικές συνήθειες. Τον τελευταίο καιρό, τα κοκτέιλ επιλέγονται ως ιδανική προσθήκη σε ιδιαίτερους γάμους με concept και ταυτότητα» επισημαίνει. Είναι πλέον σαφές ότι η απόλαυση του ποτού εξελίσσεται και δημιουργεί έξεις και κουλτούρα.

«Στην Αρκαδία έχουμε πολλά ΠΟΠ προϊόντα, τα μήλα, τα καρύδια, τα κάστανα μας υπάρχουν μόνο εδώ. Επίσης, βγάζουμε εξαιρετικό κρασί» υπενθυμίζει ο Γιάννης. Με αφορμή την έκθεση Arcadian Expo, η οποία φιλοδοξούσε να εξερευνήσει τρόπους προώθησης τοπικών προϊόντων, ο Γιάννης δοκίμασε να αξιοποιήσει την τοπική παραγωγή δημιουργώντας κοκτέιλ με χαρακτήρα. «Μέλι, βύσσινο και κάστανο είναι υλικά που χρησιμοποιώ συχνά στα κοκτέιλ», σημειώνει. Όπως λέει, ένας αγαπημένος του συνδυασμός είναι «το κονιάκ με κάστανο». «Ήρθα σε επικοινωνία με γυναίκες που παρασκευάζουν γλυκό του κουταλιού και σιρόπι, έμαθα σε ποια τοπικά καταστήματα το πουλούν και προμηθευόμουν χειροποίητα υλικά» μας εξηγεί. Καταλύτης για το τελικό αποτέλεσμα είναι η ποιοτική πρώτη ύλη αφού όπως επισημαίνει «πίσω από μια ωραία παρουσίαση, από ένα προϊόν που μπορεί να γίνει μια πολύ εντυπωσιακή φωτογραφία, υπάρχουν οι άνθρωποι και το μεράκι τους, η αγάπη είναι αυτή που προσδίδει στη γεύση».  

Η Αρκαδία για τους ντόπιους είναι τόπος μνήμης και η γεύση είναι ένας πρωταρχικός φορέας. Όπως αποδεικνύεται, τα προϊόντα της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Όπως εξηγεί ο Γιάννης, η έκθεση έγινε το έναυσμα για την παραγωγή ενός εμφυαλωμένου κοκτέιλ, μιας παραλλαγής του «negroni». Το νέο κοκτέιλ αποτελούνταν από «τοπικό τσίπουρο διπλής απόσταξης αρωματισμένο με καρύδι και τσάι του βουνού. Ακόμα περιείχε βερμούτ και ένα αμάρο ποτό αρωματισμένα με βύσσινο» μας εξηγεί. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ολοκληρώσει την εμπειρία ενός γεύματος της τοπικής και όχι μόνο κουζίνας. «Η φρεσκάδα των προϊόντων της Ελλάδας ξεχωρίζει διεθνώς στην ποτοποιία και τη γαστρονομία» σημειώνει. «Στην Αρκαδία έχουμε τα ιδανικά προϊόντα για να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη γευστική πρόταση. Ο τόπος μας μπορεί να μας δώσει ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα με συγκεκριμένο χαρακτήρα. Αυτό με κρατάει εδώ και αυτό ίσως με ξεχωρίζει» λέει χαρακτηριστικά. «Η γεύση είναι η μνήμη, είναι όλα όσα μας μεγάλωσαν και αυτό είναι που έχει αξία για μένα», δηλώνει.

Για πολλούς το φαγητό μοιάζει με αγκαλιά, ίσως και με συνάντηση. Οι ρυθμοί της Τρίπολης μας δίνουν τη δυνατότητα να χαρούμε τις γεύσεις ως συλλογικές εμπειρίες. Ο Γιάννης θεωρεί ότι τα αρώματα και οι γεύσεις στην πόλη δημιουργούν κοινωνικούς δεσμούς. Για αυτόν, η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση. Όπως λέει, «δεν χρειαζόμαστε πολλά για να είμαστε ευτυχισμένοι εδώ. Θα ήμουν γραφικός αν έλεγα ότι η Τρίπολη είναι μια ιδανική πόλη,  έχουμε όμως δυνατότητα να δημιουργήσουμε νέα ερεθίσματα και να εξελίξουμε την κουλτούρα. Έχω μια πρόταση για εδώ και ελπίζω να πείσω όσους μπορώ».

Πρόταση για το φετινό χειμώνα

Ζεστό κοκτέιλ από ελληνικό τζιν Grace με πουρέ από μήλα Τριπόλεως, μέλι Μαινάλου, καρύδι, μπαχαρικά από τοπικούς παραγωγούς, το οποίο συνοδεύεται με χειροποίητη μους μήλου, crumble κανέλας και σοκολάτα καραμέλας. Μοιάζει με ένα γευστικά περίπλοκο ρακόμελο και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το απολαύσουμε μετά το lockdown.

*Ο Γιάννης είναι bartender και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται σε μπαρ της Τρίπολης.

Συνέντευξη: Ραφαέλλα Μανέλη

Φωτογραφίες : ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή