Μπορεί το “13033” να κόψει μετακινήσεις πολιτών χωρίς σχετική ενημερώση;

Το σύστημα στο οποίο οι πολίτες στέλνουν sms στο 13033 για τη μετακίνηση τους θα μπορεί να κόβει μετακινήσεις αν δει πολλές μετακινήσεις σε συγκεκριμένη περιοχή, ανέφερε ο ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ημερήσιο όριο για τον ίδιο κωδικό μετακίνησης, είπε : «Δεν υπάρχει όριο στη διαδικασία, όμως αν το σύστημα δει ότι μετακινείστε πολλές φορές θα σας “κόψει”. Υπάρχει αλγόριθμος που βλέπει ακριβώς την κινητικότητα των αιτούντων. Για δύο φορές την ημέρα προφανώς και επιτρέπεται».

Ωστόσο, ήδη ξεκίνησε ο αντίλογος. Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος με ανάρτησή του τοποθετήθηκε σχετικά: «σύμφωνα με το άρθρο 13, ο υπεύθυνος επεξεργασίας, εν προκειμένω το Κράτος, οφείλει να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τον πολίτη, στις πόσες φορές θα του απαγορευτεί η έξοδος».

«Έπειτα, εφόσον υπάρχει τέτοιος μετρητής που μπορεί να οδηγήσει και σε αποκλεισμό πολιτών στο σπίτι τους αντίθετα απ’ ό,τι έχει αναικοινωθεί, αυτό θα πρέπει να έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτίμησης αντικτύπου. Χωρίς αναλυτική ενημέρωση και χωρίς εκτίμηση αντικτύπου, η εν λόγω συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων είναι αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο» αναφέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή