Επιστολή του περιφερειάρχη Π. Νίκα προς την ΠΕΔ σχετικά με την “Πελοπόννησος” Α.Ε.

“Αναφερόμαστε σε ζήτημα υπαρκτό, διαπιστωμένο, συνδεόμενο με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος, με βεβαιότητα μεγαλύτερο από την αρχική διαπίστωση, που επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με το Νόμο”.

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, σημειώνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της “Πελοπόννησος” Α.Ε.- στην επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ενωση Δήμων) εν όψει της προγραμματισμένης για χθες Πέμπτη 12 Νοεμβρίου γενικής συνέλευσης των μελών της εν λόγω εταιρείας.

Ο περιφερειάρχης, τονίζει παράλληλα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, “φυσικά δεν το δημιούργησε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, ούτε είναι ζήτημα μικροκομματικών ή προσωπικών διενέξεων”, επισημαίνοντας ακόμα:

“Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (πρώην καταπολέμησης της διαφθοράς) με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Εφετών, οι ορκωτοί λογιστές της «Πελοπόννησος» ΑΕ και η διεθνής εταιρεία ορκωτών «tgs» εντοπίζουν το σοβαρό πρόβλημα του ελλείμματος που πρέπει να επιλυθεί με τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικά, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρει τα εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πρόσφατα σας έστειλα επιστολή στην οποία με ευθύτητα και φιλαλήθεια σας παρουσίασα ένα σοβαρό πρόβλημα της Περιφέρειάς μας, που φυσικά δεν το δημιούργησε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, ούτε είναι ζήτημα μικροκομματικών ή προσωπικών διενέξεων.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (πρώην καταπολέμησης της διαφθοράς) με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Εφετών, οι ορκωτοί λογιστές της «Πελοπόννησος» ΑΕ και η διεθνής εταιρεία ορκωτών «tgs» εντοπίζουν το σοβαρό πρόβλημα του ελλείμματος που πρέπει να επιλυθεί με τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο.

Επομένως, αναφερόμαστε σε ζήτημα υπαρκτό, διαπιστωμένο, συνδεόμενο με τη διαχείριση δημοσίου χρήματος, με βεβαιότητα μεγαλύτερο από την αρχική διαπίστωση, που επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί σύμφωνα με το Νόμο. Φυσικά, για τους υπεύθυνους του ελλείμματος θα αποφασίσουν τα θεσμοθετημένα από την έννομη τάξη όργανα, όπως και τα χρήματα που λείπουν θα επιστραφούν στους δικαιούχους που είναι η Περιφέρεια το Περιφερειακό Ταμείο και κάποιοι Δήμοι.

Ελαβα, λοιπόν, σήμερα την απόφαση της συνεδρίασής σας για αυτό το θέμα, στην οποία προτείνεται «η αγορά από την Περιφέρεια προνομιούχων μετοχών», όταν ασφαλώς όλοι γνωρίζουν πως αυτό δεν επιτρέπεται από το άρθρο 194 παρ. α του Ν.3852/2010 για ευνόητους λόγους. Επομένως και μετά από αυτή την απόφασή σας ως λύσεις διαφαίνονται:

Η αναστολή λειτουργίας, η εκκαθάριση εν λειτουργία της «Πελοπόννησος» ΑΕ με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την Περιφέρεια, αφού ήδη η εταιρεία υλοποιεί προγραμματικές εκατομμυρίων ευρώ (μελέτες, κουνούπια, τουριστική προβολή, κλπ)
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η συμμετοχή σας σε αυτό κατά 50%.
Επαναλαμβάνω ότι:

Δυστυχώς κληρονομήσαμε ένα μείζον πρόβλημα, ένα διαπιστωμένο πρόβλημα. Η διαπίστωση του προβλήματος έγινε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τους ορκωτούς λογιστές της «Πελοπόννησος» ΑΕ και τη διεθνή εταιρεία ορκωτών «tgs».

Ηθελα όμως να σας παρακαλέσω στην περίπτωση που επαναλάβετε τη συνεδρίαση για αυτό το θέμα, να καλέσετε τους Ορκωτούς Λογιστές (είναι οι ίδιοι για μια εξαετία ορισμένοι από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή), έγκριτους νομικούς κατά την κρίση σας ή στελέχη της «Πελοπόννησος» ΑΕ για πληρέστερη ενημέρωσή σας.

Με τη βεβαιότητα ότι θέλετε:

– να συμβάλετε στην επίλυση μιας «κακοφορμισμένης πληγής» που δημιουργήθηκε πριν από εμάς

– να βοηθήσετε ουσιαστικά την Περιφερειακή Αρχή στο έργο της

– να συμβάλετε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ μας που σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει.

Με εκτίμηση

Ο Περιφερειάρχης

και πρόεδρος της «Πελοπόννησος» ΑΕ

Παναγιώτης Ε. Νίκας”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Τουρκία: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για τέταρτη συναπτή μέρα

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έχοντας διαγνωστεί με κορονοϊό το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Τουρκία κατέγραψε ρεκόρ για τέταρτη...

Εντός του 2021 ο νέος εκλογικός νόμος της Αυτοδιοίκησης

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας...

Με 631 θετικές ψήφους εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια

Με 631 υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με...

Κορονοϊός: 2.018 νεα κρούσματα, 608 διασωληνωμένοι και 99 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, 2.018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου...

Στην Επιτροπή ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Τρίπολης

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συμμετείχε ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιούμης. Ο...

Δημοφιλή

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ | ΕΙΜΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ;

Γράφει η Ελένη Δουρίδα | Ψυχολόγος Ο ήχος από το ξυπνητήρι φτάνει στα αυτιά μου! Είναι 7.23 -δύο...

Ο Covid-19 στους δρόμους: η πανδημία μέσα από τη street art

Η τέχνη του δρόμου δεν ήταν ποτέ τόσο αναγκαία όσο σήμερα. Κάθε πιεστική περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία εκτοξεύει στη καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Η...

Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης: “Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών”

Η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλες και όλους. Δεν έχει ένα μόνο πρόσωπο και δεν αφορά μόνο το άτομο που...

Μείωση θανάτων για το 2020 σε σχέση με το 2019 και με “ΠΑΝΔΗΜΙΑ”.

Σε 86.093 (43.033 άνδρες και 43.060 γυναίκες) ανήλθαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τις πρώτες 35 εβδομάδες του 2020, ενώ για την αντίστοιχη...