Μέτρα για την διασπορά του κορονοϊού Covid-19 σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων

Τα μέτρα προστασίας και ελέγχου για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού Covid-19 σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων διευκρινίζονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η εγκύκλιος αναφέρεται, ειδικότερα, σε σχετική κοινή υπουργική απόφαση (Δ1α/Γ.Π. οικ. 71342/6.112020) η ισχύς της οποίας αφορά το χρονικό διάστημα από 7 μέχρι και 30 Νοεμβρίου. Στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω ΚΥΑ εμπίπτουν, μεταξύ άλλων, και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), τα Κέντρα Χρονίως Πασχόντων και λοιπές δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων.

Σημειώνεται, συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο:

“Στο άρθρο 1 της ως άνω απόφασης προσδιορίζονται αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ειδικότερα στις διατάξεις της περ. 6 της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της ως άνω ΚΥΑ, προβλέπονται τα εξής :

α) Η αναστολή του επισκεπτηρίου στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Χρονίως Πασχόντων, και τις λοιπές κλειστές δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων.

β) Η αναστολή της λειτουργίας δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) σύμφωνα με την παρ. 3.

γ) Η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων, όπως Υπηρεσίες Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) σύμφωνα με την παρ. 3.

Αναλυτικότερα οι ΜΦΗ και οι κλειστές δομές που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες, οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του παραρτήματος I της απόφασης.

Επίσης στο παράρτημα 1 περιλαμβάνεται «Έντυπο – Ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας εργαζομένου σε ΜΦΗ και κλειστές δομές που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες», ενώ στο παράρτημα 2 περιλαμβάνονται «οδηγίες για την ασφαλή λειτουργία των Μ.Φ.Η και των κλειστών δομών που φιλοξενούν ευπαθείς ομάδες», οι οποίες εξειδικεύουν τα προβλεπόμενα μέτρα και τη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 της ως άνω απόφασης, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων του άρθρου 1 επιβάλλονται, ανάλογα με το βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κυρώσεις.

Η ως άνω απόφαση έχει ισχύ από 7 Νοεμβρίου 2020 έως 30 Νοεμβρίου 2020, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις της”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Ο Γ.Αντετοκούμπο μοίρασε κούτες με φαγητό στα Σεπόλια

Χωρίς δημοσιότητα και ακριβώς όπως του ταιριάζει, ο διεθνούς φήμης μπασκετμπολίστας, Γιάννης Αντετοκούμπο, μοίρασε τρόφιμα στη γειτονιά του τα Σεπόλια.

Εμβόλιο κορονοϊού : Συμφωνία Κομισιόν με Moderna για 160 εκατομμύρια δόσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε σε συμφωνία με την αμερικάνική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια δόσεων του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

Ο Τραμπ αποδέχθηκε να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον Μπάιντεν

Στα 78 του χρόνια, η παλιά καραβάνα της πολιτικής θα προσπαθήσει επίσης να σχηματίσει κυβέρνηση που «θα ενώνει» τους Αμερικανούς κι αναμένεται να συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες και μέλη μειονοτήτων.

Ελεύθερο ασύρματο internet σε Βυτίνα, Λαγκάδια και Δημητσάνα

Χάρη στην «Ανάπτυξη Ασύρματων Ευρυζωνικών Δικτύων» στο Δήμο Γορτυνίας, οι δημότες θα μπορούν να απολαμβάνουν στο εξής ελεύθερο ασύρματο internet σε δημόσιους...

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή περίπου έξι κιλών κάνναβης στην Καλαμάτα

Ποσότητα κάνναβης, που φθάνει περίπου τα έξι κιλά, βρήκαν οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στην κατοχή ενός 62χρονου και μίας...

Δημοφιλή

Ανησυχητικοί συνειρμοί: Απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, από 15 έως 18 Νοεμβρίου

Κοιμηθήκαμε 2020 και ξυπνήσαμε 1967, αυτό είναι το γενικευμένο αίσθημα της ημέρας, μιας μέρας που η Αστυνομία αντικαθιστά το ρόλο του Κοινοβουλίου.

Ο Covid-19 στους δρόμους: η πανδημία μέσα από τη street art

Η τέχνη του δρόμου δεν ήταν ποτέ τόσο αναγκαία όσο σήμερα. Κάθε πιεστική περίοδος στην ανθρώπινη ιστορία εκτοξεύει στη καλλιτεχνική δημιουργικότητα. Η...

Μείωση θανάτων για το 2020 σε σχέση με το 2019 και με “ΠΑΝΔΗΜΙΑ”.

Σε 86.093 (43.033 άνδρες και 43.060 γυναίκες) ανήλθαν οι θάνατοι στην Ελλάδα τις πρώτες 35 εβδομάδες του 2020, ενώ για την αντίστοιχη...