Αρκαδικά θέατρα: Το κόσμημα της Μαντινείας κι η Παλιόπολη

Η μυθολογία των Αρκάδων είναι ανεξάντλητη. Οι κάτοικοι της Αρκαδίας, Πρόέλληνες ακόμα, φαίνεται ότι ήταν από τους πιο παλιούς πληθυσμούς που κατοίκησαν στην περιοχή. Ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης τοποθετούνται συγκλονιστικά πίσω στο χρόνο, ακόμα και πριν την 4η χιλιετία π.Χ. Για τον Παυσανία, η ορεινή Γορτυνία είναι σχεδόν απροσπέλαστη. Κάπως έτσι, οι Πελασγοί της Αρκαδίας θεωρείται ότι κατοικούν από πάντα σε αυτό το μέρος. Ο ιστορικός τέχνης, Νίκος Γρηγοράκης, στο βιβλίο του “Τέχνη & Ιστορία” (2018) περιγράφει τους Πελασγούς Αρκάδες ως μουσικό λαό. Η μουσικότητα αυτή οδήγησε στην κατασκευή θεάτρων. Τα θέατρα ποικίλλουν σε μέγεθος και μερικά σώζονται ακόμα και σήμερα. Σε κάθε περίπτωη παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή.

Το θέατρο της Μαντινείας

Στο ψηλό οροπέδιο της Άρκαδίας, 13 χιλιόμετρα μακριά από την Τρίπολη βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας. Η Μαντινεία είναι μια απο τις αρχαιότερες πόλεις της Αρκαδίας. Το αρχαίο θέατρο της Μαντινείας βρίσκεται στο δυτικό άκρο της αρχαίας αγοράς της τότε πόλης. Μάλιστα στο έργο του Παυσανία(8, 9, 2) γίνεται έμμεση αναφορά που μας βοηθά να κατανοήσουμε την οικοδομηση της περιοχής: «Είδα και της Ήρας ναό κοντά στο θέατρο» γράφει. Έτσι γίνεται αντιληπτή η θέση του θεάτρου, στη νοτιοδυτική γωνία του σώζονται τα ερείπια του ναού της Ήρας και ακόμη νοτιότερα, ενός δεύτερου ναού, που ίσως ήταν του Δία Σωτήρα.

Πρόκειται για ένα μικρό θέατρο που είχε οικοδομηθεί στο κέντρο της τότε πόλης σε παρόμοια λογική με το αρχαίο θέατρο της Τεγέας. Το θέατρο της Μαντινείας αποτελεί μέρος της αγοράς και βασικό μέρος της δημόσιας ζωής, αφού στο χώρο αυτό συγκεντρώνονταν οι πολιτικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες της αρχαίας πόλης.

Στην αρχική του μορφή χωρούσε περισσότερους από 6000 θεατές. Ακόμα και σήμερα, διατηρούνται ανέπαφες η σκηνή και η ορχήστρα ενώ υπάρχουν ακόμα και μέρη των εδωλίων. Το θέατρο αποκαλύφθηκε στις ανασκαφές που διενήργησε στη Μαντινεία η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή το 19ο αιώνα. Οι ειδικοί αναμένουν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη θα δώσει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στο μέλλον.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής, ονομάζουν για την αγροτική περιοχή γύρω από το θέατρο “παλιόπολη” και κάπως έτσι η αρχαιότητα μεταφέρεται μοναδικά στο λόγο που εξυπηρετεί και οργανώνει τη συγχρονη καθημερινότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή