Σκηρίτης Λόχος: Οι ειδικές δυνάμεις της αρχαίας Σπάρτης ήταν από την Αρκαδία

[Το κείμενο αναδημοσιεύεται από τη Μηχανή του Χρόνου]

Οι Σπαρτιάτες ήταν ο μοναδικός επαγγελματικός στρατός στην αρχαιότητα, με στρατιώτες που ήταν αφοσιωμένοι στην εκπαίδευσή τους. Η σπαρτιατική φάλαγγα απαρτιζόταν από γνήσιους Λακεδαιμονίους που είχαν γαλουχηθεί και εκπαιδευτεί παιδιόθεν για να την επανδρώσουν. Ωστόσο, το πιο επίλεκτο σώμα της σπαρτιατικής οργάνωσης ήταν 600 Αρκάδες. Οι Σκιρίτες κατοικούσαν στη νότια Αρκαδία. Η αρχαία Σκιρίτιδα υπαγόταν στην Σπάρτη, οι πολίτες της όμως είχαν διατηρήσει αρκετές από τις ελευθερίες τους. Το σημείο που βρισκόταν ήταν από τα πλέον στρατηγικά. Οι οικισμοί των Σκιριτών ήταν χτισμένοι στα σημερινά σύνορα Αρκαδίας και Λακωνίας, ενώ ήλεγχαν το δρόμο προς την Τεγέα.

Αν και οι Σκιρίτες υπάγονταν στην κατηγορία των περίοικων, δηλαδή πολιτών β’ κατηγορίας που κατοικούσαν στα λακωνικά περίχωρα, σύντομα ξεχώρισαν από τους υπόλοιπους. Οι περίοικοι δεν λάμβαναν στρατιωτική εκπαίδευση του επιπέδου ενός πολίτη της Σπάρτης, ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την ξυλουργία, δεν μετείχαν στα κοινά και οικονομικά βρίσκονταν υπό την αυστηρή κηδεμονία των Σπαρτιατών.

Αντίθετα, οι Σκιρίτες κλήθηκαν να αφήσουν τα χωράφια και να επανδρώσουν τη σπαρτιατική φάλαγγα. Σύμφωνα με τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, ήταν άντρες με σπάνια δύναμη και αντοχή, ικανοί να φέρουν εις πέρας τις πιο απαιτητικές αποστολές. Το γεγονός ότι ζούσαν στη Νότια Αρκαδία τους καθιστούσε πολύτιμους φρουρούς της Σπάρτης. Αν κάποιος τους έκανε επίθεση οι Σκιρίτες θα ανέκοπταν την πορεία του εχθρού και θα κέρδιζαν χρόνο. Οι Σπαρτιάτες δεν φοβούνταν αλλά ο πόλεμος δεν θέλει μόνο σωματική δύναμη αλλά και στρατηγική.

«Σκιρίτης λόχος»

«Ο δὲ Σκιρίτης καλούμενος λόχος παρὰ τοῖς Σπαρτιάταις οὐ συντάττεται μετὰ τῶν ἄλλων, ἀλλ᾽ ἰδίαν ἔχων σύστασιν μετὰ τοῦ βασιλέως ἵσταται, καὶ παραβοηθεῖ τοῖς αἰεὶ θλιβομένοις μέρεσι: συνεστὼς δ᾽ ἐξ ἐπιλέκτων ἀνθρώπων μεγάλας ποιεῖται ῥοπὰς ἐν ταῖς παρατάξεσι καὶ κατὰ τὸ πλεῖστον αἴτιος γίνεται τῆς νίκης», έγραφε ο Διόδωρος Σικελιώτης για την στρατιωτική μοίρα των Σκιρίτων.

Ο Ξενοφών στην «Κύρου Παιδεία» τους σύγκρινε με τους ανίκητους Υρκανούς ιππείς, ενώ αναφορές για την στρατιωτική τους δεινότητα εντοπίζονται και στο έργο του Θουκυδίδη.

Η μοίρα των Σκιριτών θεωρούταν η «ελίτ» της σπαρτιατικής φάλαγγας. Σύμβολο τους ήταν ένα άσπρο γεράκι σε μαύρο φόντο. Απαρτιζόταν από 600 επίλεκτους πολεμιστές με πολλαπλούς και βαρυσήμαντους ρόλους.

Οι Σκιρίτες πολεμιστές προπορεύονταν του στρατεύματος, τις νύχτες αναλάμβαναν εξ ολοκλήρου τη φύλαξη, ήταν υπεύθυνοι για την ανίχνευση του εδάφους, ενώ ήταν και οι πρώτοι που ξεκινούσαν την επίθεση. Σε περίπτωση ενέδρας ή εμποδίου, ειδοποιούσαν το υπόλοιπο στράτευμα και στη συνέχεια έβρισκαν ταχύτατα την καλύτερη παράκαμψη για να συνεχίσουν με ασφάλεια την πορεία τους. Ιχνηλάτες, πρόσκοποι, φρουροί και αυτοί που θα δέχονταν το πρώτο κύμα της επίθεσης….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-agnostos-quot-skiritis-lochos-quot-ton-spartiaton-me-toys-600-sklirotrachiloys-arkades/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή