Κρασιά που θα συνοδεύσουν τις παραδοσιακές γιορτινές μας γεύσεις

Η Assistant Restaurant Manager από το ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens, Γιάννα Παναγοπούλου, μας παρουσιάζει προτάσεις κρασιών γεννημένα στην Πελοπόννησο για το γιορτινό παραδοσιακό μας τραπέζι.

Ο τόπος μας όσον αφορά το κρασί είναι ευλογημένος. Η Μαντινεία, η Νεμέα αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού αμπελώνα εδω και αιώνες.Η γαστρονομία της περίοχης είναι άρρηκτα συνεδεμένη με την κατανάλωση οίνου. Τιμώντας λοιπόν αυτόν τον τόπο, σας προτείνω κρασιά από αυτούς τους ευλογημένους αμπελώνες για το παραδοσιακό γιορτίνο σας τραπέζι.

Γιορτές χωρίς αφρώδη δεν γίνεται. Στην περιοχή της Μαντίνειας γίνεται εξαίρετη δουλεία ανάδειξης του Μοσχοφίλερου με φυσσαλίδες. H Amalia Brut (Κτήμα Τσέλεπος),ή αν βρείτε την Vintage εκδοχή της, καθώς και η Ωδή Πανος (Κτήμα Σπυρόπουλος) είναι αφρώδη που δεν χάνουν τον πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας. Συνδυάστε τα με τα μοναδικά τυριά και μαρμελάδες της περιοχής ή και μόνα τους!

Παραδοσιακές συνταγές που δεν λείπουν από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι όπως η κοτόσουπα αυγολέμονο και το χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο βρίσκουν μοναδικό ταίριασμα με το Μοσχοφίλερο. Βρισκόμαστε στην καρδιά των αμπελώνων τις ποικιλίας αυτής και αξίζει να δοκιμάσουμε αρκετές εκφάνσεις της. Δοκιμάστε κάποια ανερχόμενα αστέρια όπως την Μαντινεία Μποσινάκη(αν βρείτε παλαιότερες χρονιές ακόμα καλύτερα), την Μαντινεία Μορόπουλου, την Αντινόη (Κτήμα Παναγόπουλος) αλλά και μια πιο cult εκδοχή την Μαντινεία Αμπελοτεμάχιο Vineyard 211. Οι πειραματισμοί του οινοποιείου Τρουπή με το Hoof and Lur και το Route Gris θα σας δώσουν μια πιο μεστή εκδοχή του Μοσχοφίλερου που θα σας ενθουσιάσει και θα έχετε το απόλυτο ταίριασμα. Τέλος, μιλώντας για μεστά, δεν μπορώ να παραλείψω την παλαιά καραβάνα που θα σας κλέψει την καρδια (έχει κλέψει την δική μου) το Blanc de Gris (Κτήμα Τσέλεπος).


Εάν επιλέξετε άλλη παραδοσιακή συνταγή, όπως χοιρινό με δαμάσκηνα ή το κλασσικό ψητό γουρουνόπουλο, προτιμήστε κάποιο κόκκινο κρασί. Τα οινοποιεία της Πελοποννήσου παράγουν εξαιρετικά κοκκινα κρασιά με γηγενείς ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, που αποτελεί την ναυαρχίδα, την Μαυροδάφνη την ανερχόμενη, και αρκετές άλλες. Το Μαύρο εις το Κύβο 2016 (Αμπελώνες Ζαχαριά) είναι ένα χαρμάνι που αναδεικνύει το φρουτώδη χαρακτήρα του Αγιωργίτικου,την πολυπλοκότητα της Μαυροδάφνης και την φινέτσα του Merlot. Την σύνθεση Αγιωργίτικου και Μαυροδάφνης την συναντάμε και στο Route 111 2017(Οινοποιείο Τρουπή) με τις δύο ποικιλίες να αλληλοσυνδέονται και να βγάζουν ένα αποτέλεσμα εκρηκτικό.

Άλλη γιορτινή γαστρονομική παράδοση στον τόπο μας είναι το αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο. Προσωπικά αγαπημένο ταίριασμα, ειναι η εκπληκτική και πικάντικη Fleva Syrah 2018 (Κτήμα Σκούρα) όπως και το πλούσιο και δομημένο Αγιωργίτικο της Γαίας 2018 ( Γαία οινοποιητική).

Μπαίνοντας στα κοκκινιστά μαγειρέματα το Αγιωργίτικο βρίσκει το απόλυτο ταίρι του. Η ιδιαίτερη Γερακίνα-Νεμέα 2018 (Ονοιποιείο Αϊβαλής), η πολύπλοκη και πληθωρική Νεμέα 2018 (Κτήμα Γκόφα), η κλασσική και στιβαρή Δρυόπη 2017 ( Κτήμα Τσέλεπος) είναι must με το κοκκινιστό μοσχάρι. Αν πάλι το μένου έχει πιο πλούσια κοκκινιστά όπως αγριογούρουνο, λαγό ή φτερωτό κυνήγι αξίζει να δοκιμάσετε το βελούδινο και ευγενές Σύνορο 2014 (Κτήμα Σκούρα), ένα χαρμάνι Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικο.


Η γεμιστή γαλοπούλα, αν και ξενόφερτη, έχει το κοινό της. Δύο καλές επιλογές για να την συνοδεύσετε είναι οι Πέτρινες Πλαγιές Chardonnay Mαλαγουζιά (Κτήμα Παλυβού), με αρώματα ανανά, αχλάδι, πυρηνόκαρπων φρούτων (ροδάκινο,βερίκοκο), οπώς επίσης και ο Μαρμαριάς Chardonnay (Κτήμα Τσέλεπος) με καβουρδισμένα αρώματα δρυός (βαρέλι), εσπεριδοειδή και πεπόνι, και τα δύο γεμάτα σε σώμα και εξισορροπημένες οξύτητες.Αξίζει να σημειωθεί πως τα υλικά της γέμισης της γαλοπούλας θα καθορίσουν και την επιλογή του οίνου. Η Lexis Κυδωνίτσα 2019
(Αμπελώνες Ζαχαριά)
είναι η τολμήρη πρόταση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα. H Κυδωνίτσα είναι άλλη μια ανερχόμενη γηγενής λευκή ποικιλία της Πελοποννήσου, με την συγκεκριμένη να είναι η νέα Σταρ. Η τετράμηνη παραμονή της σε δρυίνα βαρέλια δίνει ένα αποτέλεσμα εντυπωσιακό και απόλυτα ισορροπημένο χώρις να χάνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ντελικάτης
ποικιλίας. Τολμήστε λοιπόν.

Τέλος για όσους επιλέξουν μοσχαρίσιο φιλέτο, rib-eye ή κάποιες μοσχαρίσιες κοπές ξηρής ωρίμανσης ,το αγαπημένο Ροές Tempranillo (Kτήμα Οινοτροπαι), η χαρακτηριστική Σεμέλη Νεμέα Reserve 2016 , το δυνατό και μεταξένιο Κτήμα Παπαιωάννου- Παλαιά κλήματα 2015 είναι προτάσεις που δεν θα σας απογοητεύσουν.

Καλές γιορτές λοιπόν και καλή σας απόλαυση!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή