Βουλή : Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία ανάμεσα σε Δημόσιο και Palantir Technologies

Η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απευθύνει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. προς τα Υπουργεία Επικράτειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το θέμα που αφορά η ερώτηση είναι η σύμβαση που φαίνεται να σύναψε η αμερικάνικη εταιρεία Palantir Technologies με το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για μια συνεργασία για παροχή βοήθειας στη λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, χωρίς ποτέ η κυβέρνηση να ανακοινώσει κάτι στα ελληνικά Μ.Μ.Ε. Η ίδια η εταιρεία, υποστηρίζει έχει διαδραματίσει άμεσα βασικό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19 στην Ελλάδα όμως δεν έχει αναρτηθεί καμία σχετική σύμβαση με την εταιρία ως όφειλε βάση του νόμου. Κατόπιν αυτών, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που καταγράφηκαν στα πληροφοριακά συστήματα του Ε.Σ.Υ. στη χώρα μας, περιήλθαν στην κατοχή της αμερικανικής εταιρείας Palantir Technologies προκειμένου να παρέχει βοήθεια στην κυβέρνηση για τη λήψη αποφάσεων. Επίσης, αναφέρουν ότι η εταιρεία είχε εμπλοκή σε σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica.

Βάσει των παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τα Υπουργεία, μεταξύ άλλων, “Με τι είδους δεδομένα και από ποιο σύστημα καταγραφής τροφοδοτείται η εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να επεξεργαστεί προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση;” και “Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι η εταιρία δεν εμπορεύεται προσωπικά δεδομένα των πολιτών που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων;”. Επίσης ζητούν να κατατεθούν έγγραφα όπως “Οποιαδήποτε έγγραφο-ενδεικτικά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο –που αφορά συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Palantir Technologies Inc.”.

Δείτε την ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή