Υποτιμούν τα ΑΕΙ: Κάθε μέρα ρίχνουν ένα – ένα τα κεκτημένα μας

Ενώ αναμένεται η έκδοση του ψηφίσματος των Πρυτάνεων, έπειτα από τη Σύνοδο τους την περασμένη Παρασκευή, όλα δείχνουν ότι οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ ετοιμάζονται να βάλουν φρένο στα σχέδια της Κυβέρνησης για πανεπιστημιακή αστυνομία. Εξίσου ξεκάθαρη είναι και η επιμονή τους να μην αυστηροποιηθούν διατάξεις ποινικού και πειθαρχικού δικαίου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος  να οδηγηθούμε σε παραλογισμούς και καθεστώτα καταστολής.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άννας Ανδριτσάκη στην efsyn.gr : «Στη βάση πάντα της άρνησης να δημιουργηθούν αστυνομικά σώματα εντός των Ιδρυμάτων, υπάρχουν πρυτάνεις που ζητούν καλύτερη φύλαξη από καλά εκπαιδευμένα σώματα, τα οποία δεν θα αποτελούνται από αστυνομικούς και θα δίνουν φυσικά αναφορά στη διοίκηση του Ιδρύματος. Δεν θέλουν όμως ούτε και απλούς φύλακες.

Τα ζητούν πρυτάνεις ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με άλλα. Σε αυτό άλλωστε πάτησε και η κ. Κεραμέως, για να τους πει πως το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά σε λίγα Ιδρύματα, τρία έως πέντε τα υπολογίζει (προφανώς τα τρία του κέντρου της Αθήνας, ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, και τα δύο μεγάλα της περιφέρειας ΑΠΘ και Πατρών) και όχι όλη τη χρονιά, αλλά ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες. Επέτειος Πολυτεχνείου, Γρηγορόπουλου αλλά και Πρωτομαγιά -γιατί όχι, η Αστυνομία ό,τι θέλει κάνει- και ό,τι του φανεί…

Η απάντηση της υπουργού ήταν η ίδια: Δεν μπορεί να μη δρουν υπό τις εντολές της Αστυνομίας. Οι πρυτάνεις σήμερα θα ανακοινώσουν το ψήφισμά τους με την τελική διατύπωση. Κάποιες από τις εκδοχές αναφέρονται σε «Ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Εγκαταστάσεων» αντί της προτεινόμενης από την κυβέρνηση «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του καταστατικού χάρτη της χώρας, τα ΑΕΙ «αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση». Κι όταν λέμε πλήρη αυτοδιοίκηση εννοούμε να παίρνουν μόνα τους τις διοικητικές αποφάσεις που τα αφορούν, σε αυτό συμπεριλαμβάνεται επίσης την οργάνωση και φύλαξη των χώρων και των εγκαταστάσεών τους. Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με την υποτίμηση των επιστημόνων, ενώ το Υπουργείο θέλει να δώσει το δικαίωμα στους αποφοίτους των Κολλεγίων να δίνουν απευθείας κατατακτήριες για εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η εισαγωγή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα μεγάλο λιθάρι στον κτίσμα της υποτίμησης, της απαξίωσης, του διασυρμού της δημόσιας εκπαίδευσης και της υποβάθμισης των κόπων μας.

Η αστυνομία και το Πανεπιστήμιο είναι δυο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Η αστυνομία αγαπά την ιεραρχία, εμείς αγαπάμε την ισότητα, δεν υπακούμε εντολές κι αποδομούμε εκ των έσω. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας υπέροχος κόσμος ζυμώσεων και αμφισβήτησης. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβαίνει κάθε φορά που σε έναν αστυνομικό δεν αρέσει η φάτσα κάποιου φοιτητή, όλοι θυμόμαστε τι έγινε πριν λίγο καιρό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Πλειός τοποθετήθηκε πριν λίγες μέρες αναφορικά με θέμα λέγοντας μεταξύ άλλων: «η αστυνομία μόνο μια δουλειά (με δυο πρόσωπα) έχει στα πανεπιστήμια. Πρώτον να τα μετατρέψει σε στρατώνες και δεύτερον, μάλλον να τοποθετηθούν εκεί μέλη μιας εκλογικής πελατείας. Μπορείς να κάνεις στρατώνα το πανεπιστήμιο. Αλλά τότε δεν θα είναι πια πανεπιστήμιο. Μόλις θα το έχεις σκοτώσει. Εκτός κι αυτό ακριβώς επιδιώκεις. Ο μόνος λοιπόν εκπαιδευτικός χώρος στον οποίο έχει θέση η αστυνομία είναι η Σχολή της αστυνομίας. Αλήθεια, προβλέπεται να υπάρχει εκεί πανεπιστημιακή αστυνομία;»

Ραφαέλλα Μανέλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή