Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης τιμά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση με ένα ξεχωριστό τρόπο

«Η Ελληνική Επανάσταση πραγματοποιημένη στα χρόνια του Διαφωτισμού και της Ιερής Συμμαχίας, έγινε μήνυμα ελπίδας στα υπόδουλα έθνη και τους καταπιεσμένους λαούς. Με τη λαμπρή πορεία της, με την ευρύτατη απήχησή της, πέρασε στη σφαίρα της ποίησης και της τέχνης, έγινε ύμνος τους Σολωμού, ωδή του Κάλβου, πίνακας του Ντελακρουά..»

Με αυτά τα λόγια συστήνει ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης το νέο του ημερολόγιο για το 2021 με τίτλο: «Οι αγωνιστές στον Μοριά 1821-1827», στα πλαίσια εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα που οδήγησε στην σύσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

σχέδιο: Φωτεινή Στεφανίδη

Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Θίνες, δημιούργησαν ένα εξαιρετικά προσεγμένο επετειακό ημερολόγιο εμπλουτισμένο με κείμενα της Ιστορικού Ζιζής Σαλίμπα. Το ημερολόγιο επιμελήθηκε ο Νίκος Διονυσόπουλος, ενώ η σελιδοποίηση είναι της Βάνας Παναγιώτου. Η επετειακή έκδοση που φέρει στο εξώφυλλό της τη σημαία των Φιλικών είναι ένα ημερολόγιο και λεύκωμα μαζί. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ημερολογίου είναι ότι  περιλαμβάνει το χρονολόγιο της Επανάστασης, εκτός από το εορτολόγιο κι όλες τις παγκόσμιες μέρες που περιγράφονται στις σελίδες του. Όπως μας πληροφόρησε η κα Εύη Μεντή, Πρόεδρος τους Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης,  το χρονολόγιο της Επανάστασης έχει βασιστεί στο έργο «Χρονολογικός Πίναξ» του Σολόμωντα Νικολαϊδη που τυπώθηκε το 1833 στο Εθνικό Τυπογραφείο της Αίγινας. Με αυτό τον τρόπο, το ημερολόγιο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα χάρτης της αφήγησης κομβικών γεγονότων της Επανάστασης.

Για τη δημιουργία του ημερολογίου επιλέχθηκαν 12 ήρωες της Επανάστασης που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή του Μοριά, ένας για κάθε μήνα του χρόνου. Η μορφή κάθε ήρωα – σχεδιασμένη από τη Φωτεινή Στεφανίδη- κοσμεί τις πρώτες σελίδες του ημερολογίου για κάθε μήνα. Σύμφωνα με την κα Μεντή, τα σχέδια για τις μορφές των ηρώων είναι εμπνευσμένα από γραβούρες της εποχής.  Επίσης, στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται βιογραφικά σημειώματα αλλά και αποσπάσματα από τις ομιλίες των αγωνιστών  με σκοπό την προσέγγιση της προσωπικότητά τους. Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στα κείμενα των ομιλιών έχει διατηρηθεί το πολυτονικό σύστημα γραφής. Ακόμα, το ημερολόγιο μπορεί να λειτουργήσει όπως οποιοδήποτε συμβατικό σημειωματάριο καθώς διαθέτει ευρύ χώρο σημειώσεων στις σελίδες του.

σχέδιο: Φωτεινή Στεφανίδη

Σημαντική συμβολή στην έκδοση του ημερολογίου είχε ο αρκαδικής καταγωγής χορηγός, Σωτήρης Λαμπρόπουλος, Διευθυντής της Σχολής Σταυράκου. «Συλλογιέμαι ότι ζούσα σε αυτό το στοργικό περιβάλλον με το γαλάζιο ουρανό, τους ανθρώπους και τον καθαρό αέρα και απολάμβανα καθημερινά την ελευθερία μου χάρη στους αγώνες και τις θυσίες γνωστών και άγνωστων ηρώων που έχασαν τη ζωή τους από ένα βόλι ή μια μαχαιριά. Αισθάνομαι δέος…οφείλουμε και πρέπει να τους τιμάμε», σχολιάζει στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου εξηγώντας τη συμμετοχή του στην έκδοση.

Η κα Μεντή επισημαίνει ότι «το ημερολόγιο έχει σκοπό να θυμίσει τον εννιάχρονο αγώνα των Ελλήνων αγωνιστών χάρις των οποίων έγινε δυνατή η σύσταση του ελληνικού κράτους. Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης επιθυμούσε να συμβάλλει στην επέτειο με ένα τέτοιο λεύκωμα». Όπως λέει εμφατικά είναι «σημαντικό να θυμόμαστε τα γεγονότα». Παρατηρεί επίσης ότι «οι Έλληνες δε διαβάζουμε αρκετά Ιστορία κι αυτό ίσως είναι απόρροια του τρόπου διδασκαλίας της στα σχολεία». Η κα Μεντή – ως εκπαιδευτικός- σημειώνει ότι «η Ιστορία δεν είναι απλή απαρίθμηση γεγονότων, ούτε ωραιοποίηση. Πρέπει τα παιδιά να αντιληφθούν το παρελθόν μέσα από αντιπαραβολές με γεγονότα του σήμερα, βιωματικά. Πρέπει να αγαπήσουν την Ιστορία αντιλαμβανόμενα την ιστορική συνέχεια μέσα στις διαφορετικές περιόδους. Κάθε εποχή έχει τους δικούς της ήρωες», τονίζει. «Είναι ανάγκη οι νεότεροι να αντιληφθούν την Επανάσταση, μέσα από τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες της εποχής που έζησαν οι αγωνιστές και που δημιουργήθηκαν οι ήρωες, όπως επίσης και να καταλάβουν το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Ακόμα, οι άνθρωποι που διδάσκουν Ιστορία πρέπει να έχουν βαθειά γνώση αυτής. Πρέπει να μπορούν να κατανοήσουν τα γεγονότα της Επανάστασης μέσα από την αλληλουχία των γεγονότων εκείνης της εποχής σε παγκόσμια κλίμακα». Για την ίδια, είναι απόλυτα αναγκαίο να διαβάζουμε τα ιστορικά γεγονότα σφαιρικά. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπήρξαν καλές και κακιές στιγμές αλλά το νόημα βρίσκεται στον σκοπό που οδήγησε τους αγωνιστές στα επιτεύγματά τους, τα γεγονότα είναι γεγονότα και δεν αμφισβητούνται», καταλήγει.

Το εξώφυλλο με τη σημαία των Φιλικών

Μπορείτε να προμηθευτείτε το ημερολόγιο επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης.

Κείμενο : Ραφαέλλα Μανέλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή