«Γίνε άνδρας»: Ένας Κουβανός χορευτής μπαλέτου αντιστέκεται στα κοινωνικά πρότυπα

Μπορεί η Κούβα να έχει μια ακαταμάχητη γοητεία στο μυαλό πολλών αλλά από τα εγκαθιδρυμένα πρότυπα της τοξικής αρρενωπότητας δεν μπορεί να ξεφύγει καμιά κοινωνία. Η εξήγηση έγκειται στις χρόνιες κοινωνικές κατασκευές που είναι εδραιωμένες στο συλλογικό φαντασιακό και δημιουργούν προσδοκίες ως προς τη συμπεριφορά των ατόμων ανάλογα με το φύλο τους.

Ο Andy Sousa είναι ένας χορευτής μπαλέτου και Gillian Zinser ονομάζεται η σκηνοθέτης που διηγείται την ιστορία του. Η Zinser έχει αφιερώσει τον φακό της στην ανίχνευση και απόταξη των κοινωνικών αγκυλώσεων που δημιουργούν τα έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα στη ζωή των ανθρώπων. Η ιστορία του Sousa είναι μάλλον ένα μοτίβο που απαντάται στις ζωές των περισσότερων ανδρών που ασχολούνται επαγγελματικά με το χορό. Έχει δουλέψει πολύ σκληρά, έχει υποστεί bulling, έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού και έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα εμπόδια. Η Zinser βλέποντας την ιστορία να επαναλαμβάνεται, σκηνοθετεί το πορτρέτο του Sousa σ’ ένα ολιγόλεπτο βίντεο, στο οποίο ο Sousa σκοτώνει – με τη μελωδία του σώματός του – ένα προς ένα τα κοινωνικά στερεότυπα στο βωμό της τέχνης και της ελευθερίας. Μπορεί ο δρόμος του προς την επιτυχία να ήταν δύσκολος είχε όμως την πολύ σημαντική υποστήριξη του πατέρα του σε κάθε του βήμα. Ο πατέρας του ήθελε μόνο να είναι ευτυχισμένος. Σήμερα ο Sousa, έχοντας ήδη το Cuban National Ballet Company στο βιογραφικό του, ζει και χορεύει στη Φλόριντα

«Στην Κούβα το πρότυπο της αρρενωπότητας είναι συγκεκριμένο, πρέπει να είσαι ματσό, κυριαρχικός, επιθετικός.. δεν ένιωθα να ταιριάζω σε αυτό. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι είμαι γκει επειδή χορεύω, με χλεύαζαν… Το να είσαι αληθινός άνδρας σημαίνει να είσαι ειλικρινής ως προς τον εαυτό σου..Γ*** όλους τους ορισμούς».

Ραφαέλλα Μανέλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή