Καλά νέα : Η Ελλάδα ορίζει τον πρώτο γκέι Υφυπουργό το 2021

Σχόλιο: Ραφαέλλα Μανέλη

Σε αυτή την υπερσυντηρητική κυβέρνηση, με το Μ. Βορίδη να πρωτοστατεί, υπάρχει ένα σημάδι εκσυγχρονισμού.  Μπορεί ο κυβερνητικός σχηματισμός να έχει χαρακτηριστικά «κλίνατε… επί δεξιά» αλλά διαθέτει και μια ευχάριστή περίπτωση. Στο σχήμα που ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Κ. Μητσοτάκης, ένας ανοιχτά γκέι πολιτικός τοποθετήθηκε σε νευραλγικό πόστο. Ο λόγος για το νέο υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, και αγωνιστή για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο οποίος αναβαθμίστηκε από Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού σε υφυπουργό για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι κος Γιατρομανωλάκης προέρχεται από το ΠΟΤΑΜΙ.

Μπορεί το φύλο ή η σεξουαλικότητα να μην αποτελεί αυταξία, αλλά ο αποκλεισμός ατόμων με διαφορετικό από τον κυρίαρχο σεξουαλικό προσανατολισμό από τα ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας είναι μια πραγματικότητα που δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Πριν από κάποιο καιρό ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης περιέγραψε ένα περιστατικό που βίωσε στην πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα εξαιτίας της σεξουαλικότητάς του. Πιο συγκεκριμένα, στο επαγγελματικό περιβάλλον αμφισβητήθηκε για την ικανότητά του να διαχειριστεί μια επαγγελματική κρίση εξαιτίας του ότι είναι ένας γκέι άνδρας.

Όπως περιέγραψε:

«Πριν από αρκετά χρόνια, στην πρώτη μου δουλειά στην Ελλάδα μετά την Αμερική, είχα κατά λάθος μάθει ότι υπήρχε μια εσωτερική συζήτηση για το κατά πόσον μπορούσα να αναλάβω τη διαχείριση μίας κρίσης, όχι λόγω απειρίας ή ικανοτήτων αλλά επειδή ήμουν εμφανώς (συγκρατήστε αυτή τη λέξη) gay. Δεν μου έδωσαν το project τότε.

Κάποια χρόνια μετά, μοιράστηκα με ανθρώπους που είναι στην πολιτική την επιθυμία μου να ασχοληθώ κι εγώ ενεργά και ζήτησα τη γνώμη και τη συμβουλή τους. Μου απάντησαν ότι θα ήμουν πολύ καλός αλλά προφανώς θα έπρεπε να περιοριστώ σε συμβουλευτικούς ρόλους στο παρασκήνιο. «Σε φαντάζεσαι να μπαίνεις μέσα στα καφενεία να μιλάς με τον κόσμο;» είχαν αναρωτηθεί φωναχτά και συνέχισαν λέγοντας «Εδώ είναι Ελλάδα».

Προφανώς το είχα εσωτερικεύσει αυτό. Κάθε φορά που γνώριζα έναν άνθρωπο σε ένα επαγγελματικό ραντεβού αναρωτιόμουν αν έχει καταλάβει ότι είμαι gay και αν αυτό θα επηρεάσει την έκβαση των πραγμάτων. Θα πάρω τη δουλειά; Θα με εμπιστευτεί; Θα με πάρει στα σοβαρά;

Παρόλα αυτά επέμεινα. Και ο καιρός πέρασε. Και κάποια πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Και σιγά σιγά βρέθηκαν άνθρωποι στον δρόμο μου που άρχισαν να συζητούν μαζί μου σε άλλη βάση.

Εδώ είναι Ελλάδα λοιπόν. Και είμαστε στο 2020. Και η χώρα έχει γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που βάζει στη σελίδα της το rainbow flag και μιλά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας. Και η χώρα έχει το πρώτο ανοιχτά gay Γενικό Γραμματέα, και άλλους ορατούς (συγκρατήστε και αυτή τη λέξη) ανοιχτά gay ανθρώπους στην ευρύτερη κυβέρνηση.

Η ορατότητα είναι σημαντική. Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Και για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και για άλλες ομάδες ή μονάδες. Και δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ή που επειδή είναι ΛΟΑΤΚΙ, ή επειδή είναι «εμφανώς» ΛΟΑΤΚΙ θα το κάνουν χειρότερα από κάποιο άλλο άτομο.

Κανένα άτομο δεν θα πρέπει να νιώθει ότι είναι αναγκασμένο να κρυφτεί για να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και να αγχώνεται αν περνάει για gay ή straight. Και κανένα άτομο, ειδικά δε παιδί, δεν πρέπει να γίνεται bullied για αυτό που είναι. Και πιστέψτε με, το bullying έχει πολλές μορφές.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά η αρχή έχει γίνει.»

Το βιογραφικό του Υφυπουργού:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Έχει αποκτήσει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard.

Κατά τις σπουδές του στο Harvard, έλαβε υποτροφίες από το κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Πρόγραμμα Κόκκαλη και το Harvard Hellenic Foundation. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών στο Πάντειο έλαβε υποτροφία επίδοσης από το ΙΚΥ. To 2013 επελέγη ως Marshall Memorial Fellow.

Εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, καθώς επίσης σε επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Harvard και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σημειώνεται ότι δεν προέρχεται πολιτικά από τους κόλπους της ΝΔ καθώς εισήλθε στην πολιτική το 2014 στο νεοσύστατο τότε «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή