Edugnostic.Lab: Ένας κόσμος όπου όλοι μπορούν να γίνουν σπουδαίοι

Οι δυσκολίες στη εκπαίδευση, οι μαθησιακές διαταραχές και το ευρύ φάσμα που τις διέπει και τις διαφοροποιεί είναι ζητήματα που απασχολούν μαθητές, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς.  Στην εποχή των κινημάτων υπερηφάνειας αλλά και της δυναμικής ανάκαμψης της συζήτησης για τα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, η ισότητα στη εκπαίδευση αλλά και η στήριξη των παιδιών με δυσκολίες θα έπρεπε να είναι το επίκεντρο της πολιτικής κάθε σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος. Κυρίως γιατί η ανοιχτή συζήτηση για τις δυσκολίες αποτάσσει την προκατάληψη και προλαμβάνει το στίγμα. Οι προκαταλήψεις και πολλές φορές η γνωστική ανεπάρκεια οδηγούν σε αναπαραγωγή στερεοτύπων και συμπεριφορών που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές. Το στίγμα είναι το απότοκο της ντροπής, της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας αλλά και του τοξικού κοινωνικού και σχολικού περιβάλλοντος και πρέπει να εξαλειφθεί.

Στις μικρές πόλεις, η αναίτια ντροπή αφήνει παιδιά με δυσκολίες στη μαθησιακή διαδικασία να βασανίζονται, να μένουν πίσω και να παραμελούνται. Οι στενές σχέσεις των πολιτών και η οικειότητα που διέπει τις μικρές κοινωνίες φαίνεται να αποτελούν τροχοπέδη στην έγκαιρη διάγνωση και βέλτιστη παρέμβαση. Το αποτέλεσμα είναι το μαθησιακό πρόβλημα να αποκρύπτεται και τα παιδιά μορφωμένων και ίσως επιφανών πολιτών να παλεύουν μόνα τους, καθώς στο βωμό του «τι θα πει η γειτονιά» η στήριξη πάει περίπατο.

Στην Τρίπολη όμως, υπάρχουν καταρτισμένοι επιστήμονες, γεμάτοι όρεξη να διοχετεύσουν απλόχερα τις γνώσεις τους με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Η Αφροδίτη, εκπαιδευτικός Γενικής και Ειδικής αγωγής, αποφάσισε να συνδυάσει την εκπαίδευση, τη γνώση και τη διαδραστικότητα δημιουργώντας ένα διαδικτυακό Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής . Το Edugnostic.Lab  είναι το μέσο για να μοιραστεί όσα έχει αποκομίσει δουλεύοντας καθημερινά σε δομές για μαθητές με διαταραχές. Είναι ένας ιστόστοπος μάθησης που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας και έχει σκοπό να συμβάλλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της στήριξης των παιδιών που δυσκολεύονται να ενταχθούν στο σχολικό πλαίσιο. Φαντασία, χρώματα και σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι με live work sheets, ευχάριστες διαδραστικές δραστηριότητες με τη χρήση νέων τεχνολογιών είναι τα χαρακτηριστικά που ώθησαν Edugnostic.Lab να απευθύνεται σε ειδικούς σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το Edugnostic.Lab διαθέτει εκπαιδευτικό υλικό αλλά και απαντήσεις στις πρώτες ερωτήσεις των γονιών. Από το «πότε πρέπει να επισκεφθούμε Αναπτυξιολόγο» μέχρι «Ιδέες για ασκήσεις που δοκιμάσαμε και μας άρεσαν», στο Edugnostic.Lab  βρίσκει κανείς χρήσιμο υλικό για την ανάπτυξη των μαθησιακών ικανοτήτων των παιδιών.

Η Αφροδίτη  ξεκίνησε να είναι κοντά σε όσους την έχουν ανάγκη με αφορμή ένα οικογενειακό βίωμα. Από τότε που ξεκίνησε να εργάζεται στην Ειδική Αγωγή,  συμμετέχει σε ποικίλες δράσεις συλλόγων και δομών στην Αρκαδία, αλλά και ευρύτερα στην Πελοπόννησο. Πρόσφατα,  σε συνεργασία με τον Τάκη Παρασκευόπουλο δημιούργησαν την ομάδα «Α.με.Α. εν δράσει…» με στόχο τη «βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία και την ευαισθητοποίηση των απλών πολιτών». Γιατί όπως επισημαίνει η ίδια, η Τρίπολη δεν είναι φιλική πόλη για έναν άνθρωπο με κινητική αναπηρία αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σταδιακά γίνονται βελτιώσεις.

Η Αφροδίτη και το Edugnostic.Lab μας θυμίζουν τα λόγια του Martin Luther King ότι «όλοι μπορούν να γίνουν σπουδαίοι, επειδή όλοι μπορούν να προσφέρουν. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις πτυχίο για να προσφέρεις. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις να συνδέεις σωστά το υποκείμενο με το ρήμα για να προσφέρεις.Το μόνο που σου χρειάζεται είναι μια καρδιά γεμάτη καλοσύνη. Μια ψυχή που την κινεί η αγάπη».
*Η Αφροδίτη Δημοπούλου είναι δημιουργός του Edugnostic.Lab
Περισσότερες πληροφορίες στον Ιστότοπο :
https://edugnosticlab.wixsite.com/edugnosticlab
Αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα:
https://www.facebook.com/Edugnosticlabhttps://www.instagram.com/edugnostic.lab/
Επίσης, την ομάδα Α.με.Α. εν δράσει… μπορείτε να βρείτε στο Facebook: https://www.facebook.com/ameaendrasei
 
Κείμενο: Ραφαέλλα Μανέλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή