Οι γυναίκες δεν θέλουν να φυλάγονται κυρία Αξιόγλου

Η κα Αξιόγλου δεν υπαινίχθηκε. Τοποθετήθηκε ρητά νομιμοποιώντας την κακοποίηση, ενώ παράλληλα αποτύπωνε τη βασικότερη στρέβλωση στο ζήτημα της αποκατάστασης του έμφυλου χάσματος στην ηγεσία. Δεν μας είπε μόνο ότι για τη βαναυσότητα του «λύκου» φταίει η «κοκκινοσκουφίτσα» που δεν πρόσεξε, απαλλάσσοντας το θύτη λόγω της μοιραίας  κι ανεξέλεγκτης τεστοστερόνης του, ολοκλήρωσε λέγοντας επίσης κάτι βαθιά πολιτικό. Είπε «ας  βάλει η κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας για ένα περισσότερο προοδευτικό στυλ ηγεσίας». Γιατί πιστεύει ότι η τεστοστερόνη είναι αυτή που κρατά την κοινωνία όμηρο της πατριαρχίας και της εξουσιαστικής επιβολής. Μας είπε ότι χρειαζόμαστε γυναίκες στην ηγεσία γιατί οι γυναίκες δεν γίνονται λύκοι, ενώ νωρίτερα είχε ταχθεί με κάθε λύκο.

Μου θύμισε, την Ιρανή Fatemeh Alia,η οποία σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της χώρας της είχε ταχθεί κατά της παρουσίας των γυναικών στους χώρους αθλητικών θεαμάτων «γιατί το σωστό είναι να μένουν σπίτι υπηρετώντας τον άντρα τους». Κάποιες γυναίκες του Ιράν ίσως περίμεναν κάτι καλύτερο από την Alia. Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε τις γυναίκες στην  ηγεσία ως το αντίπαλο δέος της αρρενωπότητας.

Η έμφυλη αναπαράσταση και οι κοινωνικά αναμενόμενοι ρόλοι (θετικοί ή αρνητικοί), οι οποίοι έχουν παγιωθεί στο συλλογικό φαντασιακό και επανέρχονται με τέτοια φυσικότητα στο λόγο της κας Αξιόγλου, είναι όσα αντιμάχονται όσοι επιθυμούν την πορεία προς μια έμφυλα ουδέτερη διακυβέρνηση. Όχι, η πολιτική δεν χρειάζεται τη γυναικεία ηγεσία που έταξε η κα Αξιόγλου. Οι εξουσιαστικές δομές, η υποτίμηση και ο σεξισμός μπορούν να διατηρηθούν και από τους ισχύοντες κυβερνητικούς σχηματισμούς. Μπορούμε να μιλήσουμε για γυναίκες στην ηγεσία χωρίς να πρέπει να εξηγήσουμε τον εσωτερικευμένο μισογυνισμό. Αν υπάρχει γυναικείο πλεονέκτημα στην πολιτική, αυτό δεν στοιχειοθετείται στο ότι οι γυναίκες ξέρουν να φυλάγονται από τους λύκους.

Ραφαέλλα Μανέλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή