Άουσβιτς | Τότε που ο άνθρωπος έπαψε να υπάρχει

Ήταν Γενάρης, κάποιες μέρες σαν αυτές, όταν ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τα κολαστήρια της γης. O Primo Levi γράφει για το Άουσβιτς ότι εκεί η ανθρώπινη υπόσταση κινδύνευε περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή. Περίπου 60 χλμ. μακριά από την Κρακοβία, διαπράχθηκε το μεγαλύτερο έγκλημα στην ανθρώπινη ιστορία. Με όραμα τη φρικιαστική «τελική λύση» από τους Ναζί, εξοντώθηκαν με βιομηχανικό τρόπο μέσα σε δυόμιση χρόνια (1942-1944) 1,1 με 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, το 90% των οποίων ήταν Εβραίοι.

Το Άουσβιτς ήταν ένα συγκρότημα στρατοπέδων που αρχικά χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς κρατούμενους, κυρίως από τη Γερμανία και την Πολωνία.  Από την Ελλάδα εκτοπίστηκαν στο Άουσβιτς περίπου 55.000 Εβραίοι, στην πλειονότητά τους από τη Θεσσαλονίκη. Στις 7 Οκτωβρίου του 1944 σημειώθηκε η μια και σημαντική πράξη αντίστασης στο Άουσβιτς από Έλληνες Εβραίους. Επιτέθηκαν στους γερμανούς στρατιώτες, που είχαν έλθει να επιλέξουν 200 μελλοθάνατους στα κρεματόρια. Η εξέγερση καταπνίγηκε και μόνο 26 από τους 300 Ελληνοεβραίους επέζησαν. Ήταν όμως και η πρώτη φορά που οι Γερμανοί είχαν κάποιες απώλειες στο Άουσβιτς.

Ό,τι και να ακούσει κανείς για το Άουσβιτς ξεπερνά τις αντοχές του ανθρώπινου νου. Σήμερα που τα Μέσα κατακλύζονται από εικόνες, μαρτυρίες, γεγονότα για τη ναζιστική θηριωδία, κάποιοι μίλησαν για τον τρόπο που οι Ναζί παρήγαγαν κέρδος πάνω στα  ουρλιαχτά των θυμάτων της μεγαλύτερης κτηνωδίας. «Έκοβαν τα μαλλιά από τα κεφάλια των πτωμάτων», περιέγραφε προκαλώντας σοκ ο Dr. Miklos Nyiszli, πρώην κρατούμενος που εργάστηκε ως βοηθός του γνωστού γιατρού του Auschwitz Josef Mengele. Έπειτα, «τα αποθήκευαν σε εικοσάκιλα κιβώτια για να διατεθούν σε γερμανικές εταιρείες προς είκοσι pfennig το κιλό- οι οποίες με τη σειρά τους τα χρησιμοποιούσαν ακόμη και- «σε βόμβες καθυστερημένης δράσης». Κι ήταν τότε η εποχή που ο άνθρωπος δεν υπήρχε πια…

Η 27η Ιανουαρίου, ημερομηνία της απελευθέρωσης του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό το 1945, έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και στην Ελλάδα θεωρείται Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Ραφαέλλα Μανέλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή