Η Ελλάδα χάνει τη Nike και μαζί επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας

H είδηση ότι η NIKE φεύγει από την Ελλάδα έχει προκαλέσει ντόρο τις τελευταίες μέρες κι αυτό γιατί έχει τεράστιο αντίκτυπο. Αδύνατη η εγγυητική επιστολή. Προσφυγή των επιχειρηματιών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου μια είδηση τάραξε την αγορά της Ελλάδας. Η απόφαση της πολυεθνικής NIKE -μέσω της Ολλανδικής θυγατρικής της – έβαλε τέλος στην συνεργασία της με περισσότερες από 90 εταιρείες με περίπου 300 καταστήματα πώλησης αθλητικών κυρίως ειδών. Ήταν μια μεγάλη είδηση καθώς πρόκειται για καταστήματα που πραγματοποιούν τζίρο που προσεγγίζει και ίσως ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Και σύμφωνα με την επιστολή που δέχθηκαν, δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα της ΝΙΚΕ μετά τον Οκτώβριο του 2021.

Και τούτο καθώς η πολυεθνική έκρινε ότι η επιχειρηματική λογική των συνεργατών της στην Ελλάδα δεν ταιριάζει πλέον με τη δική της φιλοσοφία και σχεδιασμό. Στην επιστολή της NIKE EUROPEAN OPERATION NETHERLANDS, προς τους εμπορικούς συνεργάτες της στην Ελλάδα αναφερόταν ξεκάθαρα ότι «η στρατηγική της επιχείρησής σας δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της ΝΕΟΝ». Και στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία παραγγελία που θα μπορούσε να δοθεί για μελλοντικά προϊόντα είναι μέχρι τις 27 Οκτωβρίου του 2021. 

Πώς έτσι ξαφνικά έμειναν στο αέρα οι Έλληνες επιχειρηματίες; Μέσω της απαίτησης της πολυεθνικής να εξασφαλίσουν εγγυητική επιστολή για την παραγγελία που επιθυμούσαν να κάνουν. Με χρονικό όριο την 15η Ιανουαρίου που ήταν και η προθεσμία για τις παραγγελίες της τρέχουσας σεζόν. Εξέλιξη που σε αυτό το κλίμα και στις συνθήκες καραντίνας, ήταν από εξαιρετικά δύσκολο ως αδύνατο να συμβεί. Οι πληροφορίες λέμε ότι όλα τα παραπάνω θα ισχύσουν μέχρι να δομηθεί η νέα πολιτική χονδρικής πώλησης από τη ΝΕΟΝ,  όπως φαίνεται η πολιτική αυτή θα περιλαμβάνει ελάχιστους, είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούν οι πολλοί μικροί, ακόμη και σε λουκέτο μια και τα προϊόντα της ΝΙΚΕ αποτελούν μέχρι σήμερα πολύ μεγάλο μέρος του τζίρου τους. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην τοπική αγορά και μείωση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας.

*με πληροφορίες από το insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή