Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μαλβίνα Κάραλη

Η Μαλβίνα ή αλλιώς Μαρία – Ελένη Σακκά, γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1953. Σήμερα οι γεννημένοι μετά το 1990 τη Μαλβίνα την αναγνωρίζουν περισσότερο ως συγγραφέα παρά ως πρόσωπο που σημάδεψε τη δημόσια σφαίρα μιας ολόκληρης εποχής. Αποκόμματα από τα έργα της, φράσεις για τη ζωή και τον έρωτα, αποφθέγματα που εσωκλείουν μέσα τους μια ολόκληρη υπαρξιακή προσέγγιση κατακλύζουν το ελληνικό διαδίκτυο. Τα βιβλία της πωλούνται ακόμα με τρελή επιτυχία και η ίδια συνεχίζει να είναι ένα σύμβολο θηλυκότητας.

Πολυδιαβασμένη δημοσιογράφος, βραβευμένη σεναριογράφος, εξαιρετικά δημοφιλής παρουσιάστρια, η Μαλβίνα Κάραλη ήταν -στην ολότητά της- μια πρόταση θηλυκού προτύπου. Ακόμα και σήμερα γράφονται αφιερώματα και αναδημοσιεύονται συνεντεύξεις της καθώς πρόκειται για μια αντισυμβατική περσόνα της ελληνικής δημόσιας σφαίρας των ’80 και ’90 που προκαλεί θόρυβο και θαυμασμό μια 20ετία έπειτα από το θάνατό της.

Η θρυλικότερη εκπομπή της, κατά πολλούς η σπουδαιότερη σατιρική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης- ονομαζόταν «ΗOSTESS» και φιλοξενήθηκε στο MEGA. Από τη συχνότητα του μεγάλου καναλιού η Μαλβίνα κεραυνοβολούσε καθημερινά τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και κυρίως το εκσυγχρονιστικό του πλάνο. Για τη Μαλβίνα, ο Σημίτης ή αλλιώς Τάπερμαν, επιχειρούσε μια αναπροσαρμογή του εγχώριου κεφαλαίου, δηλαδή μια χρηματιστηριακή μόχλευση στο υπό διαμόρφωση και ελάχιστα διασφαλισμένο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η Μαλβίνα δε χαρίστηκε στον Πρωθυπουργό και δεν χαρίστηκε ούτε στους τηλεθεατές. Αυθόρμητη, γελαστή, αθυρόστομη και διαβολικά ετοιμόλογη δεν άφηνε καμιά κίνηση της τότε κυβέρνησης να περάσει στα ψιλά. Η αντίδρασή της για την αηδιαστική λαίλαπα του εκσυγχρονισμού του Σημίτη κατέστη σαφής σε όλους τους τόνους. Φυσικά, η Μαλβίνα κυνηγήθηκε. Ο δημοσιογράφος Βασίλης Ραφαηλίδης έσπευσε να υποστηρίξει την εκπομπή της μέσα από τη στήλη του στην εφημερίδα «ΈΘΝΟΣ», για το λόγο αυτό λογοκρίθηκε και παραιτήθηκε.

Η Μαλβίνα φαίνεται ότι ήταν πολιτική με τον ίδιο τρόπο που ήταν ερωτική. Κι αυτό γίνεται αντιληπτό σε κάθε κειμενικό είδος με το οποίο καταπιάστηκε. Μπορούσε να γράψει πολλά και επέλεξε να μην εξαντλήσει το ταλέντο της στο ρεπορτάζ. Η λογοτεχνικότητα που αναδύθηκε από μέσα της μας έδωσε ιστορίες ανατομίας των ανθρώπινων σχέσεων. Κάθε της κείμενο προδίδει έναν άνθρωπο που ήξερε πρωτίστως να διαβάζει, να παρατηρεί, να ακούει και να νιώθει πριν γράψει. Ακόμα και αν τόσα αποφθέγματα της Μαλβίνας είναι πλέον διάσημα στις μικρότερες ηλικίες, δεν θα αναφερθώ σε κανένα. Μόνο αν τη διαβάσει κανείς μπορεί να κατανοήσει την αισθαντικότητα της, τον αυτοσαρκασμό, την κατανόηση για τις ατέλειες, το Ανθρώπινο, το Ερωτικό, το Πολιτικό στο λόγο της. Όταν κανείς κλείσει το βιβλίο θα νιώθει ότι τη γνώρισε.

Η Μαλβίνα Κάραλη γεννήθηκε σαν σήμερα και έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου 2002. Έκανε τρεις γάμους και τρία παιδιά. Ενδεικτικά για όσους θελήσουν να την διαβάσουν: «Αθώος σαν αγαπημένος», «Τα κορίτσια της Σαβάνα», «Πιο πολύ, πιο πολλοί», «Ο έρωτας και άλλες πολεμικές τέχνες», «Η κουζίνα της Μαλβίνας-Μαλβινέζικα» (βιβλία μαγειρικής) και «Γλυκό κορίτσι» (βιογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη). 

Ραφαέλλα Μανέλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή