Η μοναδική δημοτική σύμβουλος αναλαμβάνει την Επιτροπή Ισότητας Φύλων

Είναι η μοναδική γυναίκα στο δημοτικό συμβούλιο της Γορτυνίας και πλέον είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου. Η Πέννυ Μπέτσα είναι ήδη εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού, Επικοινωνίας, Νεολαίας και Νέων τεχνολογιών. Επίσης είναι μόλις 28 χρονών, αλλά όπως εξηγεί είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η Γορτυνία – παρά το γεγονός ότι είναι μια παραδοσιακή κοινωνία- εμπιστεύεται τις νέες γυναίκες στην πολιτική. Όπως λέει η ίδια, η συμμετοχή της στα κοινά αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και μεταφράστηκε σε ισχυρή εκλογική δυναμική. Πριν λίγες μέρες ο Δήμαρχος, Ευστάθιος Κούλης  και το δημοτικό συμβούλιο την εμπιστεύτηκαν ως εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο για τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ισότητας των Φύλων.

Όπως ορίζει η νομοθεσία, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Γορτυνίας αποτελείται από 8 μέλη, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι από θεσμούς και συλλογικότητες της περιοχής. «Στόχος της Επιτροπής είναι η ενίσχυση κάθε τομέα της γυναικείας δραστηριότητας και η εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας. Είμαστε εδώ για κάθε συμπολίτη μας που νιώθει ευάλωτος» επισημαίνει η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Μπέτσα. Η Επιτροπή μπορεί να ξεκινά τώρα τις δράσεις της, αλλά έχει στόχο να συνεργαστεί με όλες τις δομές και τις ομάδες της περιοχής προκειμένου να χαρτογραφήσει τα προβλήματα και να επέμβει.

«Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα θέματα ανισότητας από τα οποία προκύπτει κάθε είδος κοινωνικής παθογένειας. Είναι επιταγή των καιρών. Ο Δήμος έχει υποχρέωση να προασπίζει τα δικαιώματα κάθε δημότη, για αυτό το λόγο συστάθηκε και η Επιτροπή. Οποιοσδήποτε χρειάζεται βοήθεια μπορεί να απευθυνθεί σε εμάς και εμείς θα συνεργαστούμε με την αρμόδια υπηρεσία ώστε να λάβει τη απαραίτητη φροντίδα και τη σωστή καθοδήγηση», επισημαίνει η κα Μπέτσα.

Κάθε συζήτηση περί ανισοτήτων αναδεικνύει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών δραστηριοτήτων στο οποίο εντοπίζονται ομάδες με περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης. Στην ερώτηση αναφορικά με το πόσες γυναίκες έχουν ενεργή οικονομική δραστηριότητα στη Γορτυνία, η κα Μπέτσα υπολογίζει ότι μόνο 2 στις 10 γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή είναι επιχειρηματίες. Η επιχειρηματική δραστηριοποίηση και κατά συνέπεια η οικονομική χειραφέτηση είναι ένα όπλα κατά της αντιμετώπιση έμφυλων διακρίσεων και φαινόμενων όπως η έμφυλη βία. Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Γορτυνίας θα επιδιώξει την συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με σκοπό την καλύτερη δυνατή υποστήριξη όλων και την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, σημειώνει η κα Μπέτσα. Η ίδια τονίζει ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή να ακούσει τις προτάσεις κάθε ενδιαφερόμενου δημότη αλλά και όλων των μελών του Δημοτικού συμβουλίου.

Ακόμα, η Επιτροπή αντιλαμβάνεται ότι η υποεκπροσώπηση στην πολιτική ηγεσία είναι ένα μείζον ζήτημα για την αποκατάσταση της ισότητας. Για πολλά χρόνια, η πολιτική ήταν προνόμιο επιφανών ανδρών. Κατά συνέπεια, η παρουσία τους κατασκεύασε και μονοπώλησε την αναπαράσταση του Πολιτικού. Η κα Μπέτσα ελπίζει στο μέλλον να βλέπει περισσότερες γυναίκες γύρω της στο δημοτικό συμβούλιο ενταγμένες σε ένα μωσαϊκό δημοτικών συμβούλων διαφορετικών ηλικιών. Για εκείνη, η ανανέωση των προσώπων αυξάνει τις πιθανότητες για τον επαναπροσδιορισμό της πολιτική δράσης. Ευχαριστώντας το Δήμαρχο Γορτυνίας για την επιλογή και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα επιχειρήσει, μεταξύ άλλων, να αναδείξει τη σύγχρονη γυναίκα της Γορτυνίας, τις ανάγκες και τις προοπτικές της σε μια προσπάθεια για καταστεί σαφές ότι η Γορτυνία είναι ένα μέρος που μπορεί να ζήσει, να δημιουργήσει και να εκφραστεί ένας νέος άνθρωπος.

Η τοπική κοινωνία αναμένει τις δράσεις της Επιτροπής και την έμπρακτη παρέμβαση στα κοινωνικά προβλήματα.

Ραφαέλλα Μανέλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή