4. Οι νέοι μιλούν για την Τρίπολη : «Μια πόλη που λέει καλημέρα»

Η φωτογραφία ανήκει στο Γιάννη Κορολή (korolis_photographydesign)

Με κυρίαρχη ιδέα ότι μια κοινότητα δεν μπορεί να ακούει για τόσα χρόνια μόνο την ηχώ της, τα Arcadikanea.gr διευρύνουν το δημόσιο διάλογο και δυναμώνουν τις φωνές των νέων ανθρώπων της Τρίπολης. Νέοι που ζουν στην Τρίπολη, άνθρωποι που έφυγαν και ξαναγύρισαν – στην καλύτερη ηλικία τους- για να δημιουργήσουν εδώ, εκείνοι που μένουν αισιόδοξοι αλλά όχι απαθείς, μιλούν για τη ζωή τους και την Τρίπολη ως επιλογή, για όσα επιθυμούν να προσφέρουν, για εκείνα που τους προβληματίζουν και για αυτά που φιλοδοξούν να τους φέρει το μέλλον. Οι νέοι ενήλικες φεύγουν, επιστρέφουν, προβληματίζονται και εμείς μιλάμε μαζί τους για όσα τους απασχολούν.

Η καθημερινότητα

«Πες μου τι θες να κάνεις στην καθημερινότητά σου, για να σου πω τι είναι αυτό που δεν μπορείς να βρεις εδώ» είναι μια άποψη που ακούμε σε κάθε συνέντευξη με τους νέους που αντιμετωπίζουν την Τρίπολη ως επιλογή και όχι ως αναγκαίο κακό. Το ίδιο ισχύει και για τη Βασιλική που σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μετά από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα, γύρισε στην Τρίπολη πιστεύοντας ότι η επιστροφή της θα είναι προσωρινή. Τελικά, πέντε χρόνια έπειτα περιγράφει μια γεμάτη και απολαυστική καθημερινότητα στην Τρίπολη. Η μεταβατική εποχή που πέρασε εδώ μετά το πτυχίο της στάθηκε αφορμή να καταπιαστεί με πράγματα που δεν είχε κάνει μέχρι τότε, μιας και μια μικρή πόλη επιτρέπει στους κατοίκους της να απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο. Τα σεμινάρια εθελοντισμού στο Κέντρο Πρόληψης, η αναρρίχηση, ο χορός και το ραδιόφωνο της έδειξαν μια νέα εικόνα της Τρίπολης διαφορετική από αυτήν που ήξερε μέχρι να φύγει για σπουδές στην Αθήνα. Σήμερα, παρατηρεί ότι κάθε χρόνος εδώ είναι διαφορετικός και σίγουρα εποικοδομητικός.

Επαγγελματικές προοπτικές

Όταν ήρθε η πρώτη επαγγελματική πρόταση στην Τρίπολη, η Βασιλική συνέχιζε ήδη τις μετεκπαιδεύσεις στο αντικείμενο της. Σταδιακά δημιούργησε  έναν σταθερό επαγγελματικό κύκλο τόσο στην Τρίπολη, όσο και στις γύρω περιοχές. Ωστόσο, οι αντιξοότητες και η επισφάλεια που συνοδεύουν την πανδημία επηρεάζουν συνακόλουθα την επαγγελματική πορεία των νέων στην πόλη. «Τίποτα δεν είναι απλό, ούτε εύκολο για έναν νέο που επιστρέφει», σχολιάζει. Ούτε είναι αυτονόητο ότι δεν θα γυρίσει κάποιος στο παιδικό του δωμάτιο. Η επιστροφή, όπως κάθε νέα αρχή, χρειάζεται επιμονή και προσπάθεια. Η Βασιλική- ήδη από το Σεπτέμβριο- έχει δημιουργήσει το δικό της ιδιωτικό γραφείο στην Τρίπολη. «Άνοιγα το πρωί και ό,τι ερχόταν» θυμάται για την αρχή της επαγγελματικής δραστηριότητας.  Όπως επισημαίνει, οι οικονομικοί περιορισμοί κάνουν την ψυχοθεραπεία να φαντάζει πολυτέλεια.  Πέρα από αυτό, η μικρή κοινωνία της Τρίπολης κι η οικειότητα λειτουργούν ως τροχοπέδη στο να αποφασίσει κανείς να μιλήσει σε έναν ψυχολόγο.

Όλα τα παραπάνω κάνουν δύσκολη την απόφαση για έναν νέο επαγγελματία να διαλέξει την Τρίπολη ως περιοχή επένδυσης. «Η Τρίπολη έχει μικρή αγορά, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες στην πόλη που οι δραστηριότητες τους δεν εξαντλούνται εδώ. Ακόμα, είμαστε μια ωραία περιοχή και ποιοτικά τοπικά προϊόντα. Μπορούμε να στηρίξουμε την πόλη και να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους» , σχολιάζει η ίδια. «Αυτή η καραντίνα μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτά τα οποία πραγματικά θέλουμε. Μακάρι να βρούμε πιο δημιουργικούς δρόμους και να αναδείξουμε όσα διαθέτει η περιοχή», σημειώνει.

Η κοινωνία

«Όταν επέστρεψα, είχα αποφασίσει ότι την Τρίπολη θα τη ζήσω όπως θέλω εγώ», απαντά η Βασιλική σε όσους βλέπουν μια μουντή πόλη. «Οι συνομήλικοί μου με ρωτούσαν πώς την παλεύω. Την παλεύω γιατί κάνω σε καθημερινή βάση πράγματα που δεν βρίσκει κάποιος σε μια μεγάλη πόλη» σχολιάζει. «Γνώρισα κόσμο με έντονη δράση και πολλά ενδιαφέροντα στην Τρίπολη, ανθρώπους που πραγματικά παράγουν έργο. Όταν είσαι 18 χρονών, όλα αυτά δεν σε ενδιαφέρουν. Έτσι, αντιλαμβάνεσαι την Τρίπολη ως μια πόλη που μοιάζει με ευθεία γραμμή, δεν είναι έτσι». «Καμιά κοινωνία δεν είναι ομοιόμορφη. Υπάρχουν πολλοί στην Τρίπολη που θέλουν το ίδιο με σένα. Αυτή την 5ετία έχουν γυρίσει πολλοί νέοι άνθρωποι. Γυρίζουν άνθρωποι της ηλικίας μου και φέρνουν εφόδια, κάνουν δράσεις κι ασχολούνται με τις τέχνες. Ακόμα και σήμερα βέβαια υπάρχουν φορές που η Τρίπολη είναι ένα παγωμένο κοινό. Αλλά ακόμα κι αυτό αλλάζει σιγά –σιγά» παρατηρεί.

«Οι αλλεπάλληλες κρίσεις έχουν οδηγήσει πολλούς νέους στην επιστροφή. Η ελληνική οικογένεια έχει την τάση να συσπειρώνεται στα δύσκολα», λέει η Βασιλική χαρακτηριστικά. «Θα άλλαζα κάποια πράγματα στην πόλη. Θα ήθελα ο νέος κόσμος να πάρει πρωτοβουλίες, να πάρει τα πράγματα στα χέρια του, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον, να υπάρχει μια συσπείρωση γύρω από τις επιχειρηματικές προσπάθειες των νέων. Ένας 50αρης μάλλον δεν είναι σε θέση να καταλάβει αυτό που εκλαμβάνω εγώ επιστρέφοντας» τονίζει.

Η πόλη

Όμως, είναι μια άσχημη πόλη η Τρίπολη; Η Βασιλική σκέφτεται ότι δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορούν  τόσα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης. «Μπορούμε τόσο εύκολα να κινούμαστε με ποδήλατα» σημειώνει. Ακόμα τονίζει ότι υπάρχουν γωνίες στην πόλη που μπορούν να αναδειχθούν, να αξιοποιηθούν τα πάρκα της Άρεως ακόμα περισσότερο, προκειμένου να περπατά ο κόσμος στο κέντρο. «Ο Σύλλογος Φιλοδέντρων κάνει πολύ ωραία δουλειά, αλλά θα ήταν ωραίο να ενταχθεί όλη η πόλη σε ένα μεγάλο περίπατο» σχολιάζει. Στην Τρίπολη περπατάμε και παράλληλα λέμε «καλημέρες», σκέφτεται και ανακαλεί μια μέρα στο – κατά τα άλλα όμορφο- κέντρο της Αθήνας. «Έχω ξεκινήσει από μια περιοχή με σκοπό να φτάσω στην Πάντειο, κατεβαίνω στη Συγγρού και συνειδητοποιώ ότι έχει περάσει μισή ώρα από τη στιγμή που ξεκίνησα από το σπίτι και δεν έχω πει «καλημέρα». «Κυρίως, έχει περάσει μισή ώρα και δεν έχω χαμογελάσει», θυμάται. «Ακόμα κι ένα τυπικό χαμόγελο προκαλεί θετικά συναισθήματα, είναι σημαντικό για την ψυχολογία» εξηγεί.

*Η Βασιλική είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, μεγάλωσε στην Τρίπολη, έχει επιστρέψει και εργάζεται εδώ τα τελευταία χρόνια.

Συνέντευξη: Ραφαέλλα Μανέλη

Φωτογραφία εξωφύλλου: korolis_photographydesign (instagram)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!