ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ| Ένα ταξίδι από το παρελθόν έως το μέλλον

Άραγε έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, πώς ξεκίνησαν όλα; Η καθημερινότητα μας είναι ένα «αυτοκίνητο». Κάθε μας μετακίνηση απαιτεί την ύπαρξη του στη ζωή μας. Είναι πάντα απαραίτητο, καθώς κάνει την ζωή μας πιο ευκίνητη και απλοποιεί καθετί που φαίνεται δύσκολο.

Το κομμάτι της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν θα σταματήσει ποτέ. Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου. Μια ιστορία κρύβεται πίσω από τα πάντα. Ας κάνουμε λοιπόν, μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν.

Κάπου στο 1672, ο Φλαμανδός Φέρντινατ Βέρμπιεστ, μέλος μιας αποστολής ιησουιτών στην Κίνα, σχεδιάζει και ίσως κατασκευάζει το πρώτο ατμήλατο όχημα. Τον ακολουθεί με μεγαλύτερη ίσως επιτυχία, ο Nicolas Jοseph Cugnot, κατά το 1769 περίπου, με την κατασκευή του πρώτου πλήρους αυτοκινούμενου μηχανοκίνητου οχήματος, πιο
συγκεκριμένα ένα ατμήλατο τρίκυκλο. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Γκουστάβ Τρουβέ, Γάλλος εφευρέτης παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρισμού του Παρισίου, το πρώτο τρίκυκλο, που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια.

Αρκετοί μηχανικοί έκτοτε, εργάστηκαν για να καταφέρουν αυτό που τελικά κατόρθωσε ο Karl Friedrich Benz το 1885, κατασκευάζοντας το πρώτο σύγχρονο αυτοκίνητο, με μηχανή εσωτερικής καύσης και καύσιμο την βενζίνη.

Μοντέλο Karl Benz του 1885

Στη συνέχεια ο Henry Ford το 1908 δημιούργησε το Ford Model T, στοχεύοντας το αυτοκίνητο να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση.

Το Ford Model T ήταν αρκετά γρήγορο, μπορούσε να καλύψει μεγάλες αποστάσεις και σου έδινε την δυνατότητα να ταξιδέψεις με άνεση και ασφάλεια. Έτσι λοιπόν, τα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν πολύ γρήγορα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ευρώπη και στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου. Ψηφίστηκε ως το πιο σημαντικό αυτοκίνητο του 20ού αιώνα και για αρκετές δεκαετίες κατείχε την πρώτη θέση σε πωλήσεις αυτοκινήτων, όταν το προσπέρασε ο γνωστός σε όλους μας Σκαραβαίος.

Ford Model T

Περνώντας στο παρόν, αντιλαμβανόμαστε ότι το αυτοκίνητο έχει αλλάξει τον κόσμο και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας. Μεγάλη είναι η ποικιλία που έχουμε στη διάθεση μας. Αυτοκίνητα επιβατικά, επαγγελματικά, με υποκατηγορίες, Mini, 4X4, οικογενειακά, όπου ο καθένας επιλέγει σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Το παρόν φωνάζει «ηλεκτροκίνηση»

  • Μακροπρόθεσμα μεγαλύτερη οικονομία
  • Καλύτερες επιδόσεις
    Και φυσικά ένα από τα φλέγοντα ζητήματα στις μέρες μας,
    “προστασία του περιβάλλοντος”, με λιγότερους ρύπους.
Σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Τι ακούγεται όμως μελλοντικά και τι ετοιμάζει ο νους του ανθρώπου, έχοντας στα χέρια του την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ;  Αυτόνομα αυτοκίνητα! Οχήματα που κινούνται με περιορισμένη παρέμβαση από τον οδηγό. (Παρκάρουν μόνα τους, διαθέτουν ραντάρ, επικοινωνούν μεταξύ τους για να συντονίζουν τις κινήσεις τους.)
Στο τελευταίο στάδιο της αυτονομίας, προβλέπεται ότι ο οδηγός θα είναι απλά ένας επιβάτης.

Είναι όλα αυτά ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή θα τα δούμε σύντομα να λαμβάνουν χώρα στην καθημερινότητα μας, υποκλινόμενοι για μια ακόμη φορά στο όνομα της «τεχνολογίας» ;
Το μόνο σίγουρο, είναι ότι το αυτοκίνητο έχει εξελιχθεί και θα
συνεχίσει να εξελίσσεται φαντασμαγορικά.

Ειρήνη Ποντίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή