Τα πρώτα φιλιά: Ο έρωτας είναι επανάσταση

H Ραφαέλλα Μανέλη με αφορμή την παιχνιδιάρικη και εορταστική διάθεση του Αγίου Βαλεντίνου μίλησε με 6 φίλους των Αρκαδικών Νέων αναφορικά με το μέρος της Τρίπολης φιλοξένησε που το πρώτο τους φιλί. Έτσι χαρτογραφήσαμε τον εφηβικό έρωτα στην πόλη την εποχή του 2000.

«Γυρεύω πάντα το φιλί,
στερνό φιλί, πρώτο φιλί,
και με λαχτάρα πόση!

Γυρεύω πάντα το φιλί,
που μου το τάξανε πολλοί,
κι όμως δεν μπόρεσε κανείς,
ποτέ, να μου το δώσει…»

Γράφει ο ποιητής τους αισθησιαμού Ναπολέων Λαπαθιώτης στο ποίημα του «Ερωτικό» το 1929 σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τον έρωτα και μαζί με αυτόν τη σεξουαλική ελευθερία και την ερωτική αυτοδιάθεση.

Τα πρώτα φιλιά είναι ό,τι πιο ήπιο συνηθίζουμε να συζητάμε μεταξύ δεύτερου και τρίτου ποτού. Το πρώτο φιλί, για πολλούς μένει ως χρόνια ανάμνηση. Είναι η αρχή της εξερεύνησης της σεξουαλικότητας, η προσέγγιση του εαυτού και του Άλλου. Έτσι, ανακαλούμε τις αναμνήσεις μας σε μια διάθεση αυτοσαρκασμού, ενώ θυμόμαστε τον εαυτό μας σε μια νεότερη εκδοχή. Ρομαντισμός, μυστικότητα, λαχτάρα και κυκλοθυμικοί, εφηβικοί έρωτες φαίνεται να ήταν τα συστατικά των πρώτων φιλιών.

«Περί πάτρης»

Η Δ. έδωσε το πρώτο φιλί ένα καλοκαίρι πίσω από ένα άγαλμα που καλούσε σε αγώνα. Η κλασική ομηρική φράση «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης» αποδίδεται στον Έκτορα. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να αξίζει περισσότερο να παλέψει κανείς από την αγάπη. Το καλοκαιρινό βράδυ, η ατελείωτη κουβέντα και η κάλυψη του αγάλματος έδωσαν σε αυτή την περίπτωση το έναυσμα της ενηλικίωσης.

Μπαλκόνια, γκαράζ και σκοτεινιές γωνίες: Τα μυστικά του εφηβικού έρωτα

Πριν αρχίσουμε να φιλιόμαστε στα μπαρ και τους δρόμους, δηλαδή πριν κατανοήσουμε το θεμελιώδες δικαίωμά μας στον έρωτα και την ελευθερία της έκφρασης, βρήκαμε πολλές κρυψώνες να στεγάσουμε τα μυστικά μας. Η Ζ. θυμάται την καρδιά της να τρέμει λίγο από τον έρωτα και λίγο από το φόβο μήπως την πιάσουν οι γονείς της να φιλιέται κάτω από το μπαλκόνι του σπιτιού της.

«Πλατεία Μπασιάκου»

Στα παγκάκια της πλατείας είναι χαραγμένα ονόματα και ιστορίες. Η παλιά παιδική χαρά έχει φιλοξενήσει πολλούς έρωτες. Ο Δ. θυμάται το πρώτο του φιλί : «Ένιωσα λες και έκανα κάτι το οποίο δεν έπρεπε να μάθει κανείς αλλά ταυτόχρονα ήταν όμορφο και περίεργο για μένα. Τώρα μου φαίνεται τόσο αστείο». Έκτοτε ακολούθησαν πολλά τα φιλιά στο ίδιο παγκάκι.

Ένας διάδρομος στο 2ο γυμνάσιο

«Θυμάμαι ότι είχα νιώσει έκπληκτη. Σ’ αυτό το διάδρομο φιλήθηκα πολλές φορές έπειτα, σε διαλείμματα, καταλήψεις και κενά. Ανάμεσα σε γέλια και πριν από κλάματα. Ακόμα απορώ με το θράσος μου. Τώρα αν μου έλεγες να φιληθώ σε ένα τέτοιο χώρο, μάλλον δεν θα το έκανα. Αλλά γι’ αυτό είναι συναρπαστική η εφηβεία για την υπέρβαση των ορίων και την ένταση των συναισθημάτων» σχολιάσει η Ν. «Για πρώτο φιλί ήταν παθιάρικο και μπράβο μας».

Κλωνατζίδικα – Σκακιέρα

«Μούδιασμα». «Πάλι καλά που το έκανε αυτός, ντρεπόμουν τόσο που μάλλον δεν θα τον φιλούσα ποτέ» λέει η Κ. Πηγαίνοντας πίσω σε μια πολύ πιο άχαρη ερωτική εποχή.

Μπασιάκου «για πάντα»

«Αμήχανο, αμήχανο και πάλι αμήχανο» λέει ο Φ. και θυμάται ένα απόγευμα στην πλατεία Μπασιάκου γελώντας. Αφού συνηγορούμε ότι ο εφηβικός έρωτας πλησιάζει τα όρια της παράνοιας στην καθημερινότητας καταλήγουμε γελώντας ότι το πρώτο φιλί ήταν αμήχανο και άχαρο, όπως είναι και η πρώτη σεξουαλική επαφή.

Να γιορτάζετε πάντα.

Να ερωτεύεστε. Να υπερασπίζεστε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην αυτοδιάθεση του σώματος, στην επιλογή συντρόφων και στη δημιουργία οικογένειας. Η αγάπη δεν είναι για όλους εύκολη. Κάποιοι με αφορμή τον έρωτα παλεύουν με ολόκληρα κατεστημένα γιατί ο Έρωτας είναι Επανάσταση.

(Υ.γ. Τα αρχικά γράμματα από τα ονόματα των φίλων είναι παραπλανητικά. Αλλά οποιαδήποτε ομοιότητα με τις καταστάσεις και τα πρόσωπα σίγουρα δεν είναι συμπτωματική)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή