Τι ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή: ΜΜΕ, άδειες και παχουλοί μισθοί

Συντάκτης: arcadikaneateam

Κι ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση κονταροχτυπιούνται με αφορμή τις αποτυχίες διαχείρισης της κακοκαιρίας «Μήδεια» σήμερα ψηφίστηκε στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Μειώνεται το ποσό για τις τηλεοπτικές άδειες που προβλεπόταν για τους καναλάρχες, μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Αλλά, προβλέπονται μισθοί για τις επιτελικές θέσεις της ΕΡΤ ανάλογου ύψους με εκείνες των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, ήτοι 4.650 ευρώ το μήνα. Δείτε τα 7 σημεία του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του καταγράφει το vouliwatch.gr, δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τις διατάξεις για την ενσωμάτωση της Οδηγίας που αφορά στην παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

Την εισήγηση του νομοσχεδίου είχε αναλάβει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Θ. Λιβάνιος. «Υπέρ» τάχθηκαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. Καταψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΙΝΑΛ που δήλωσαν «παρών» και το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταγγέλλοντας δώρα στα ιδιωτικά κανάλια την ίδια στιγμή που το «επιτελικό» κράτος φάνηκε ανέτοιμο στη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Το πρώτο Μέρος του νομοσχεδίου εναρμονίζει στην εθνική νομοθεσία τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων που προβλέπονται με την ανωτέρω ευρωπαϊκή Οδηγία. Η Οδηγία επεκτείνει συγκεκριμένους οπτικοακουστικούς κανόνες σε πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο, καθώς και σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο, με σκοπό την απαγόρευση προβολής περιεχομένου που να υποκινεί σε βία, μίσος ή να στρέφεται εναντίον ομάδας ανθρώπων λόγω φύλου, καταγωγής, εθνότητας, κ.λπ.. Υιοθετεί ρυθμίσεις για το οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε όλες τις μορφές προβολής και αναπαραγωγής του. Επιδιώκεται, τέλος, η προστασία των ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο τόσο στην τηλεόραση όσο και στις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία με ειδική πρόβλεψη ότι οι πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο πρέπει να θεσπίζουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.

Το δεύτερο Μέρος περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ραδιοτηλεοπτική αγορά, για τους παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, για τους παρόχους συνδρομητικών υπηρεσιών, για το Ε.Σ.Ρ. και την Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., για τους παρόχους περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Ακριβέστερα:

  1. Προβλέπεται η υποχρέωση εγγραφής, των παρόχων υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας, συνδρομητικών ή ελεύθερης λήψης, στο Μητρώο Επιχειρήσεων που τηρείται στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του Ε.Σ.Ρ.
  2. Προβλέπεται η δυνατότητα άπαξ αλλαγής φυσιογνωμίας των ραδιοφωνικών σταθμών και των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας μέχρι την έκδοση σχετικής προκήρυξης αδειών. 
  3.  Παρέχεται η δυνατότητα στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσμετρούν στους εργαζομένούς τους ποσοστό έως 15% από προσωπικό που απασχολείται με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες για τις ανάγκες του συγκεκριμένου σταθμού. Πρόκειται ουσιαστικά για την κατάργηση της υποχρέωσης που ορίζει ότι τα τηλεοπτικά κανάλια πρέπει να απασχολούν 400 εργαζόμενους.
  4. Ενθαρρύνεται η υλοποίηση επενδύσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε πρόγραμμα, εξοπλισμό και υποδομές, μέσω της δυνατότητας απομείωσης της ετήσιας δόσης της άδειας για το έτος 2020, ύψους 3.500.000 ευρώ. Το ποσό απομείωσης ανέρχεται κατά ανώτατο όριο στα 3.450.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το ύψος της καταβλητέας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 50.000 ευρώ. Ουσιαστικά δηλαδή η έκπτωση μπορεί να φτάσει στο 98,5% επί της δόσης με βάση την ανωτέρω προϋπόθεση. Ο υπερθεματιστής καταβάλλει το ποσό των 50.000 ευρώ που αφορά το 2020 μέχρι την 30η Ιουνίου 2021 και προσκομίζει στο Ε.Σ.Ρ. και στο Υπουργείο Οικονομικών το αργότερο μέχρι την 15η Απριλίου 2021 βεβαίωση ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή, που βεβαιώνει τη διενέργεια των ανωτέρω επενδύσεων.
  5. Απαλλάσσονται οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί από την καταβολή του 1,5% των ετήσιων διαφημιστικών εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, και από τον ειδικό φόρο διαφήμισης συντελεστή ύψους 5% έως 31/12/2022. 
  6. Με απόφαση των αρμοδίων Υπουργών, θα καθορίζονται οι αποδοχές ειδικών κατηγοριών εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε., με εξαίρεση του Διευθύνοντα Σύμβουλο και του Προέδρου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. καθώς και του Προέδρου του Δ.Σ του ΑΘΗΝΑϊΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Α.Ε. (Α.Π.Ε. – Μ.Π.Ε. Α.Ε.), από το ισχύον ανώτατο όριο αποδοχών, με βάση τις αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.
  7. Δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη οφειλόμενων εισφορών των ΜΜΕ προς τον φορέα επικουρικής ασφάλισης του προσωπικού τους για τα έτη 2017 έως 2020. Παρέχεται, εξάλλου, η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εργοδοτικών εισφορών προς τον ΕΔΟΕΑΠ για τα έτη 2017 έως 2020 σε 72 δόσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή