“Άρθρο του Μιχάλη Σταματάκου, Γενικός Χειρουργός, Επιμελητής Α΄ στον Ερυθρό Σταυρό
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί σημαντικό συστατικό για το σχηματισμό δέρματος, οστών, μυών, τενόντων, δοντιών κ.λ.π. Χάρη σε αυτό αντικαθίσταται τα νεκρά κύτταρα με νέα και εξασφαλίζεται η ελαστικότητα του δέρματος. Η μείωση του κολλαγόνου στον ανθρώπινο οργανισμό, με το πέρασμα του χρόνου, (φυσιολογική εξέλιξη) θα οδηγήσει στον σχηματισμό ρυτίδων, ξηροδερμίας και αρθραλγίες. Επομένως είναι απαραίτητη η φυσική παραγωγή του κολλαγόνου από τον οργανισμό. Αν και οι περισσότερες -οι, καταφεύγουν σε λιγότερο φυσικές λύσεις όπως μπότοξ, αισθητικές αποκαταστάσεις, κρέμες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες (μη επιθυμητά αποτελέσματα).
Όπως και να έχει η προαγωγή της παραγωγής κολλαγόνου με φυσικό τρόπο αποτελεί πάντοτε αξιόπιστη και φθηνή λύση. Ο καλύτερος τρόπος αύξησης παραγωγής του κολλαγόνου με φυσικό τρόπο είναι μέσο της διατροφής. Μια από τις τροφές που παίζει το σημαντικότερο ρόλο είναι τα εσπεριδοειδή, πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρει φρουτ). Η βιταμίνη C αποτελεί τη σημαντικότερη ουσία παραγωγής ινών του κολλαγόνου. Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ιδιαίτερα ως αντιοξειδωτικό.
Κάποιες από τις λειτουργίες της βιταμίνης C είναι ότι συμμετέχει στην : – σύνθεση του κολλαγόνου – ανάπτυξη, αντικατάσταση ιστών και επούλωση πληγών. – απορρόφηση σιδήρου. – αντιισταμινική δράση για την αντιμετώπιση αλλεργιών. – αντιοξειδωτική δράση που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υψηλά μόρια δραστικότητας και ίσως αποτελούν βάση για την εμφάνιση καρκίνων, καρδιοπαθειών και γήρανσης . Τη σημερινή εποχή η κοσμετολογία ανακαλύπτει συνεχώς νέα δραστικά συστατικά όμως η βιταμίνη C κρατά τα σκήπτρα για την αντιγήρανση . Έρευνα στο πανεπιστήμιο Duke των Η.Π.Α. πριν από είκοσι έτη απέδειξε ότι η τοπική χρήση της βιταμίνης C σε πειραματόζωα μείωσε τις φθορές που προκαλούσε η UV ακτινοβολία στο δέρμα τους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βιταμίνη C είναι το κλειδί για την επανόρθωση, αναδόμηση και διατήρηση των υγιών κυττάρων για όλον τον οργανισμό.
Καταναλώνοντας φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, πλούσια σε βιταμίνη C εξασφαλίζουμε τα ασφάλεια οφέλη για το δέρμα:
– διεγείρει τους ινοβλάστες και αυξάνει θεαματικά τη παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, πρωτεϊνών που διατηρούν το δέρμα ελαστικό και τονωμένο.
- -λειαίνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες .
- -αναστρέφει τη διαδικασία αντιγήρανσης .
- – βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και βοηθά στη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων .
- – δυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων και καταπολεμά τις ευρυαγγείων .
- – αυξάνει τη φωτεινότητα του δέρματος .
- – απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και προλαμβάνει τη καταστροφή νέων κυττάρων .
- – προσφέρει αντιοξιδωτική προστασία .
ΠΗΓΗ: agropublic.gr