‘’Ο γέρο Δόκτωρ’’ | Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε τον κόσμο όπως είναι.

Μέσα από τη ζωή και το έργο του ο Πολωνοεβραίος γιατρός και παιδαγωγός Γιάνους Κόρτζακ, περνά το μήνυμα πως τα παιδιά είναι πρόσωπα και πολίτες με πλήρη δικαιώματα.

Οι σκέψεις και οι προτάσεις του ήταν καινοτόμες για την εποχή του. Ωστόσο αποτέλεσαν και αποτελούν ακόμη τροφή για σκέψη για μελλοντικές γενιές εκπαιδευτικών, γονέων και κοινωνικών φορέων.


Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά, θα δούμε τι είναι όλα αυτά που ζητούσε ακριβώς ο Κόρτζακ και τι εκπληρώνουν οι σημερινές κοινωνίες.

Διάλογος με το παιδί. Πρόσληψη και κατανόηση των αναγκών του, έτσι ώστε να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά. Αληθινά και ουσιαστικά, ανακαλύπτοντας τον κόσμο τους.

Για τον Κόρτζακ τα παιδιά είναι αυτόνομοι οργανισμοί με δικαιώματα, που μπορούν να συσχετιστούν και να κατανοήσουν, όπως ένας ενήλικας, μόνο που δεν έχουν ακόμα τις ίδιες εμπειρίες.

Υποστηρίζοντας με σθένος την παραπάνω άποψή του, ο Κόρτζακ δημιουργεί ‘’συναδελφικό παιδικό εργαστήριο’’, εντός του ορφανοτροφείου που είχε ιδρύσει, κάνοντας τον Ελβετό ψυχαναλυτή Ζαν Πιαζέ, ύστερα από μία επίσκεψη του στο χώρο,
να μιλήσει ‘’για έναν υπέροχο άνθρωπο, ο οποίος είχε το θάρρος, να εμπιστευτεί τα παιδιά και τους εφήβους.’’

Με το παιδικό περιοδικό ‘’Μικρή Επιθεώρηση’’, γραμμένο από παιδιά για παιδιά, γίνεται ένα τεράστιο βήμα προς το μέλλον, καθώς δημιουργείται μια γέφυρα των παιδιών με την κοινωνία και τη δημόσια ζωή.

Τα παιδιά κάνουν τη ζωή να ανθίσει. Είναι μόνιμοι σύντροφοι.
Ήταν είναι και θα είναι.

Όχι μόνο σαν εκπαιδευτικοί, αλλά και σαν κοινωνικά όντα, που αναπόφευκτα συναναστρεφόμαστε και αλληλεπιδρούμε με παιδιά, αποκηρύσσουμε τις δεσποτικές εντολές και την αυταρχική πειθαρχία και διακηρύσσουμε τη διακριτική συνεννόηση, τη
συνεργασία και τη συνύπαρξη.

Γινόμαστε ξεναγοί των παιδιών στο νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους, βλέποντάς τα να μεγαλώνουν. Να ζουν. Να μεγαλώνουν όταν είναι χαρούμενα. Όταν είναι λυπημένα. Όταν κάνουν φασαρίες. Όταν στέκονται μετανιωμένα μπροστά μας.

Έτσι χτίζουν μια ευσυνείδητη, υπεύθυνη ζωή. Έτσι ξέρουν να ζουν
αύριο.

Σε κάθε αλληλεπίδραση μας, με τα παιδιά, συνενώνονται στιγμές από τις ζωές μας, τονίζοντας έτσι τη σημασία της παιδικής ύπαρξης για τη ζωή συλλήβδην.

Ο Γιάνους Κόρτζακ, ο γέρο Δόκτωρ, αφιέρωσε τη ζωή του, στο αξιοπρεπές παρόν και στο άξιο μέλλον των μικρών ανθρώπων.

Στα λουλούδια του κόσμου αυτού. Επιδιώκοντας να είναι πάντα
ανθισμένα.
Καθώς ετοιμάζομαι να κλείσω το άρθρο, διαβάζω την παρακάτω
προφητεία: ‘’καταρρέει η σκεπή γιατί δεν δόθηκε η απαραίτητη
σημασία στα θεμέλια του οικοδομήματος.’’
Δημιουργείται μια σκέψη: ‘’Επαληθεύεται άραγε;’’

Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή