Προδιαγεγραμμένη απάτη η εξέλιξη στην Πειραιώς, διαχρονικό σκάνδαλο το Ελληνικό και η απονομή περιουσίας στην Eldorado

Προδιαγραμμένη απάτη χαρακτήρισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς και διαχρονικό σκάνδαλο την επένδυση στο Ελληνικό, την «ασυλία» στην Elodorado, τον Λάτση και την «αρπαγή δημόσιας περιουσίας», μέσα από συμφωνίες που προχώρησαν σε συμπαιγνία μάλιστα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ελληνικό, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους «απανωτούς άσους» που βγάζει από το μανίκι της εν μέσω πανδημίας, με το «ακαταδίωκτο των στελεχών του ΤΧΣ», την «αυτοαξιολόγηση των προμηθευτών και μεγαλοεργολάβων του Δημοσίου», με την «ασυδοσία» της Eldorado, και σήμερα με την «απονομή του Ελληνικού στον κ. Λάτση». Σήμερα η κυβέρνηση ολοκληρώνει το καρέ της διαπλοκής, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι μέσα σε λίγες ημέρες η «αρπαχτική ολιγαρχία», πέτυχε ένα σκορ 4-0, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, ο Γιάννης Βαρουφάκης χαρακτήρισε προδιαγραμμένη απάτη την εξέλιξη με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. «Από αυτό το βήμα έλεγα ότι, λόγω των δεσμεύσεων κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και κατόπιν Τσίπρα-Τσακαλώτου, θα επανακρατικοποιηθεί η Πειραιώς με δισ. κόστος για το Δημόσιο πριν ξαναϊδιωτικοποιηθεί πάλι με ζημιά του Δημοσίου. Έτσι κι έγινε. Επισήμως πλέον», είπε και υπογράμμισε ότι από τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του ΤΧΣ, για το εννεάμηνο του 2020, «περιγράφεται ρητά η ανεπανόρθωτη ζημία του Ελληνικού Δημοσίου για να μην πληρώσει η Τράπεζα Πειραιώς». Ο κ. Βαρούφακης κατήγγειλε δε ότι τις σημερινές εξελίξεις είχαν δρομολογήσει οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος και το σχέδιο αυτό εκτέλεσε η σημερινή κυβέρνηση. «Τους δώσατε δάνειο που μετατρέπεται σε μετοχές, με προκαθορισμένη τιμή, και αυτή η μετατροπή του δανείου σε μετοχές θα γινόταν αν δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα 166 εκατομμύρια. Η τρόικα σας είπε και βάλατε επιτόκιο 8%. Σιγά μην μπορούσε η Τράπεζα Πειραιώς να αποπληρώσει επιτόκιο 8%. Με άλλα λόγια, αυτό που υπογράψατε είχε μέσα του τον σπόρο, αυτού που έγινε σήμερα. Έτσι ήταν προδιαγεγραμμένη αυτή η απάτη του Ελληνικού Δημοσίου», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αποδίδοντας βαρύτατες ευθύνες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μάλιστα κατήγγειλε, το ίδιο μοτίβο ίσχυσε παντού, διότι οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, δεν λογαριάζουν το δημόσιο κόστος αν είναι οι αρπαχτικοί ολιγάρχες να χάσουν έστω και ένα ευρώ.

Αναφερόμενος στο Ελληνικό αλλά και στην Eldorado, o κ. Βαρουφάκης κατήγγειλε ότι χαρίζονται ανεκτίμητα κομμάτια της ελληνικής γης, με βάση τις απαιτήσεις των ολιγαρχών που τραβούν τα νήματα. «Δώσατε στην Eldοrado το δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε θα έκανε σε οποιαδήποτε μπανανία. Το ίδιο κάνετε στο Ελληνικό, μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Δώσατε στον κ. Λάτση το δικαίωμα να ιδρύσει περίφρακτη μικρή κοινωνία ολιγαρχών, σαν τις γειτονιές στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου πλούσιοι ολιγάρχες ταμπουρώνονται πίσω από πανύψηλα τείχη κρατώντας απ’ έξω τις ορδές των πεινασμένων της διπλανής φαβέλας», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε: «Το Ελληνικό αποτελεί τον ορισμό της διαπλοκής. Μια μοναδική ευκαιρία να εξιλεωθούμε για το έγκλημα της τσιμεντοποίησης της Αθήνας, θυσιάστηκε στο βωμό της ολιγαρχίας. Καταστρέφετε μια ανεκτίμητη αξία για ένα ευτελές αντίτιμο, που σιγουρέψατε ότι θα είναι ευτελές, διώχνοντας όλους τους σοβαρούς επενδυτές. Εν αρχή είναι ένας πλειστηριασμός, με έναν συμμετέχοντα. Τον υπέροχο κ. Λάτση. Δέκα χρόνια γελάνε και οι πέτρες». Ιδίως ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στο πώς κατέληξε ο διαγωνισμός για το Ελληνικό, στη μία και μόνο προσφορά του κ. Λάτση, καταγγέλλοντας ότι «προηγήθηκε νομικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ολιγάρχη, αντί ο ολιγάρχης να προσαρμοστεί στο νομικό πλαίσιο», προς όφελος του δημοσίου και του λαού.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στον «υπέροχο άνθρωπο» κ. Λάτση, σημειώνοντας πως «είτε κοιτάμε στο the Mall στο Μαρούσι, είτε κοιτάμε στη Eurobank, είτε κοιτάμε στα Ελληνικά Πετρέλαια, είτε κοιτάμε στο Ελληνικό, βλέπουμε μια καταιγίδα σκανδάλων, υπέρ ενός εκ των εθνικών νταβατζήδων, όπως τους είχε αποκαλέσει ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής».

«Το έγκλημα είναι διαρκές και εμπλέκεστε όλοι όσοι κυβερνήσατε. Όλα για να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο οίκος σήμερα, η Eldorado χθες, η Πειραιώς προχθές», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε ότι «όχι μόνο δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη ο κ. Λάτσης, αλλά του δόθηκε και άδεια για ουρανοξύστη πάνω στο κύμα. Δηλαδή, ο τζόγος μαζί με το οικόπεδο».

«Δώσατε κι άδεια για τζόγο, σε αυτόν τον χρηματοδοτικό πυλώνα της μαφίας από το Λας Βέγκας μέχρι τον ιδιωτικοποιημένο ΟΠΑΠ και τώρα το Ελληνικό. Τον μόνο μοχλό της ανάπτυξης της υποανάπτυξης που σας έμεινε στην χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και τόνισε ότι οι διασυνδέσεις και «η συμπαιγνία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ βγάζει μάτι», και η κοκορομαχία είναι «για το ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης του κ. Λάτση».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στο πεντάμηνο της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, είπε: «Πόσοι από εσάς ξέρετε τι έκανε τότε ο κ. Δραγασάκης και η αντιπροεδρία; Αρχικά, πίσω από πλάτη μου αλλά και κάποια στιγμή μπροστά στα μάτια μου, υπέρ του ΟΠΑΠ και εναντίον της Επιτροπής Παιγνίων, με την οποία πασχίζαμε να συγκρατήσουμε, με τον Αντώνη Στεριώτη, αυτό που ο πρώην πρωθυπουργός Καραμανλής είχε πει ότι ποτέ δεν πρέπει να γίνει. Ότι δηλαδή δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει ένα απέραντο καζίνο».

«Με τον Αντώνη Στεριώτη είχαμε βάλει ημερήσιο όριο ζημίας», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κατήγγειλε ότι η αντιπροεδρία του κ. Δραγασάκη υπονόμευσε τις προσπάθειες του γιατί «ο κ. Δραγασάκης, μαζί με όλη την ομάδα της αντιπροεδρίας δούλευαν μαζί με την τσέχικη μαφία για να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια και σήμερα έχουμε παντού τον τζόγο».

«Πόσο ακόμα η σιωπή θα σκεπάζει αυτά που γίνονται στο όνομα του ελληνικού λαού εναντίον του ελληνικού λαού; Από έθνος σερβιτόρων της Β.Ευρώπης θα μετατραπούμε σε έθνος χρεοδουλοπάροικων που το μεγαλύτερό τους όνειρο θα είναι τα παιδιά τους, όταν μεγαλώσουν, ίσως να γίνουν κρουπιέρηδες ή σεκιουριτάδες για φυλάνε τους φράχτες σας», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και χαρακτήρισε την κυβέρνηση, «καφενείο σε μια ΕΕ της οποίας η βορειοευρωπαϊκή ολιγαρχία όχι μόνο καλύπτει αλλά στηρίζει με συγκινητική αφοσίωση την αναξιοκρατία, την αναποτελεσματικότητα και την ασυδοσία των πιο ξετσίπωτων ολιγαρχών του Νότου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή