Μια ιστορία από τη δίκη του Κολοκοτρώνη

Ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για το 1821, Αριστείδης Χατζής, έκανε μια διεξοδική και εξαιρετικά ενδελεχή έρευνα για τα γεγονότα του 1821. Μέσα στα χρόνια που δουλεύει πάνω στην Επανάσταση και τον Τύπο της εποχής, μοιράζεται με τους διαδικτυακούς του φίλους (τους πολλούς διαδικτυακούς του φίλους, καθώς είναι ένας επιδραστικότατος ακαδημαϊκός) άγνωστες – για το ευρύ κοινό ιστορίες- από τις μέρες της Επανάστασης αλλά και όσων ακολούθησαν. Σε ανάρτησή του στο facebook αποτυπώνεται η παρακάτω ιστορία:

«Η συμπεριφορά του Προέδρου του Δικαστηρίου, κ. Αναστάσιου Πολυζωίδη, ήταν απαράδεκτη. Προφανώς πήρε το μέρος των κατηγορουμένων είτε γιατί φοβήθηκε τις απειλές είτε γιατί δελεάστηκε από τον χρυσό των Κολοκοτρωναίων. Δεν δίστασε να δείξει, αναιδέστατα, μεροληψία υπέρ των κατηγορουμένων. Προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ισχυρές αποδείξεις εναντίον τους, δεν τους έκανε καλές ερωτήσεις, τους επέτρεψε να απειλούν τους μάρτυρες για να μην τολμήσουν αυτοί να πουν την αλήθεια, ανέχονταν τις ύβρεις των συνηγόρων υπεράσπισης κατά της Κυβέρνησης και έκανε τα στραβά μάτια όταν ο Πλαπούτας, παριστάνοντας θεατρικά τον οργισμένο, έκανε ότι τάχα ήθελε να σκοτώσει τον εισαγγελέα! Οι ακροατές έγιναν μάρτυρες της βλακώδους αμάθειας του κ. Πολυζωίδη που μας ήταν βέβαια γνωστή από την εποχή που έβγαζε τον «Απόλωνα». Θα πρέπει να ξέρει ότι θα διωχθεί από τις αρμόδιες αρχές για την άτιμη διαγωγή του.

Να προσθέσουμε και κάτι άλλο. Ο κ. Πολυζωίδης δεν παρακολουθούσε καν με προσοχή την ακροαματική διαδικασία. Οι ακροατές της δίκης παρατήρησαν ότι από την πρώτη συνεδρίαση ο κ. Πολυζωίδης τοποθέτησε στη πρώτη θέση, ακριβώς απέναντι από την προεδρική έδρα μια όμορφη νέα κοπέλα με την οποία είναι ερωτευμένος και σκοπεύει να την παντρευτεί σύντομα. Δεν έκανε τίποτε άλλο στη διάρκεια της δίκης από το να την κοιτάζει έντονα.»

Αυτός ο οχετός προέρχεται από την «Εφημερίδα της Σμύρνης (“Journal de Smyrne”), μια γαλλοτουρκική εφημερίδα με πολύ ύποπτο ρόλο κατά την περίοδο. Σ’ αυτή τη φάση στηρίζει, μεταξύ των άλλων και το γαλλικό κόμμα στην Ελλάδα που θέλει να εξοντώσει τον Κολοκοτρώνη – τον οποίον σώζουν (κυριολεκτικά) τα μέλη του αγγλικού κόμματος. Η θρυλική φιλελεύθερη ελληνική εφημερίδα «Αθηνά» (που είναι βέβαια και η σημαία του αγγλικού κόμματος), απαντώντας στο χυδαίο δημοσίευμα, υπερασπίζεται πειστικά τους δύο δικαστές και ιδίως τον Πολυζωίδη και καταλήγει έτσι:

«Η νέα κοπέλα, που αναφέρει το δημοσίευμα, πράγματι καθόταν στην πρώτη σειρά αλλά μαζί με άλλες κυρίες που παρακολουθούσαν τη δίκη. Δεν την τοποθέτησε εκεί ο Πρόεδρος αλλά οι ακροατές της δίκης που θεώρησαν ευγενικό να τους παραχωρήσουν την καλύτερη θέση στην αίθουσα. Δεν κοκκινίζει από ντροπή ο συντάκτης του επαίσχυντου άρθρου που εκθέτει στο θέατρο της δημοσιότητας ένα σεμνό και συνεσταλμένο κορίτσι; Συγχαίρουμε την Ευρώπη και κυρίως τη Γαλλία που συντηρεί στην Τουρκία αυτήν την εφημερίδα, ένα άξιο αντιπρόσωπο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Γαλλικής ευπρέπειας!»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή