Ξεπέρασε τα όρια του το ΕΣΥ – Δεκάδες αναμονές για ένα κρεβάτι εντατικής

Κάθε μέρα που περνάει, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δέχονται μια ακόμη ισχυρή πίεση. Μόλις το 18% των ΜΕΘ Covid είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες ασθενείς με covid βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική χωρίς την απαραίτητη φροντίδα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς δεν υπάρχει κενό κρεβάτι. Το προσωπικό των νοσοκομείων αναγκάζεται να παρέχει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής των σοβαρών περιστατικών κορονοϊού σε απλούς θαλάμους, αναμένοντας να αδειάσει κάποια κλίνη.

Συνολικά στην χώρα, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αυτή τη στιγμή είναι διασωληνωμένοι 699 ασθενείς και υπολογίζεται ότι περίπου 430 βρίσκονται στην Αττική. Με δεδομένο ότι στην Περιφέρεια οι ΜΕΘ covid είναι περίπου 390, διαπιστώνεται ότι πολλοί ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός εντατικής. Την ίδια στιγμή συνολικά μόλις το 18% του συνόλου των κλινών ΜΕΘ στη χώρα είναι ελεύθερες.

Να επισημάνουμε ότι διασωλήνωση σημαίνει μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Αυτό κανονικά γίνεται μόνο σε ΜΕΘ. Ωστόσο όταν δεν υπάρχει κενό κρεβάτι σε ΜΕΘ ο ασθενής παραμένει σε απλή κλινική διασωληνωμένος και συνδεδεμένος με αναπνευστήρα χωρίς το απαραίτητο monitoring (παρακολούθηση). Το γεγονός αυτό σημαίνει λιγότερη φροντίδα του ασθενή.
Ακόμη και αν θεωρήσουμε ότι μετά και το χθεσινό ρεκόρ των πάνω από 3500 νέων κρουσμάτων, η επιδημία αρχίσει να αποκλιμακώνεται -κάτι που επιδημιολόγοι δεν προβλέπουν πριν το τέλος του μήνα- οι εισαγωγές θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται και φυσικά οι ανάγκες για εντατικές ακόμη περισσότερο.

Από το πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας κατά την έξαρση του δεύτερου κύματος τον Νοέμβριο μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα:

Με βάση τον εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων, το δεύτερο κύμα κορυφώθηκε στις 18/11 με 2673 διαγνώσεις. Όμως η κορύφωση των διασωληνώσεων σημειώθηκε στις 4/12 με 608 διασωληνωμένους και το μεγαλύτερο αριθμό να σημειώνεται στις 3/12 (622 διασωληνώσεις)
Με βάση το μέσο όρο εβδομάδας όπως διαμορφώθηκε χθες, βρισκόμαστε στα 2666 νέα κρούσματα και ο μέσος όρος διασωληνώσεων είναι ήδη 664.


Το τέλος Νοεμβρίου είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα αποτελέσματα του τότε lockdown τα οποία λόγω απουσίας διασποράς των μεταλλάξεων οδήγησαν σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων. Μια συνθήκη που δεν ισχύει, καθώς αν και έχουμε αντίστοιχο lockdown η επιδημία δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται.

Ακόμη, χρειάστηκαν 2 μήνες για να αποκλιμακωθούν οι διασωληνώσεις και να φτάσουν στις περίπου 250, με τα κρούσματα από τα Χριστούγεννα και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου να κινούνται κατά βάση σε τριψήφια νούμερα.


Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι το ΕΣΥ δεν πρόκειται να αποσυμφορηθεί. Μάλιστα, είναι δεδομένο ότι θα πιεστεί εντονότερα και η ανάγκη για διασωληνώσεις θα ξεπεράσουν ακόμη και τις 800.

ΠΗΓΗ: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή