Σταδιακή χαλάρωση του lockdown | Ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Εβδομάδα αποφάσεων και ανακοινώσεων όσον αφορά στη χαλάρωση του lockdown, με την κυβέρνηση να θέτει ως προτεραιότητες το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, ενώ η άρση της απαγόρευσης διαδημοτικών μετακινήσεων φαίνεται πως πηγαίνει για Πάσχα και στο βάθος, ο κύριος στόχος είναι βέβαια το άνοιγμα του τουρισμού.

Ήδη εξάλλου έχουν ξεκινήσει πτήσεις τσάρτερ με τουρίστες σε νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, γεγονός όμως που προκαλεί και αντιδράσεις από τους Έλληνες πολίτες που εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν SMS αιτιολογώντας τις μετακινήσεις τους και φυσικά δεν μπορούν να βγουν εκτός νομού λόγω κορονοϊού.

Το γεγονός ότι από χθες Κυριακή η ημέρα μεγάλωσε κατά μία ώρα ενώ ο καιρός ανοίγει, βάζει πάντως στο τραπέζι νέες σκέψεις περαιτέρω χαλάρωσης της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις εννέα το βράδυ που ισχύει σήμερα, ως μία νέα “βαλβίδα εκτόνωσης” και εφόσον οι διαδημοτικές μετακινήσεις δεν μπορούν ακόμη να επιτραπούν.

Πρώτα από όλα όμως η κυβέρνηση θέλει, όπως αναφέρθηκε, σε αυτή τη φάση να ανοίξει το λιανεμπόριο (ενδεχομένως ξεκινώντας από τα μικρά καταστήματα), καθώς και τα σχολεία (ιδίως τα λύκεια λόγω πανελλαδικών). Η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα λιανεμπορίου – εκπαίδευσης είναι η 5η Απριλίου, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τυχόν άρση περιοριστικων μέτρων θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Τα self test, για τα οποία κατατέθηκαν προσφορές χθες, παίζουν κομβικό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό και ήδη σήμερα ο φάκελος των προσφορών θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο θα κληθεί να αποφανθεί άμεσα, προκειμένου να τηρηθούν τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα.

Υποχρεωτικά rapid test αναμένεται να γίνονται τόσο στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όσο και στους εργαζόμενους στην εστίαση, την οποία η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει από τα μέσα Απριλίου (είτε στις 16 είτε στις 19 Απριλίου) και στη συνέχεια στον τουρισμό, καθώς στόχος παραμένει το πλήρες τουριστικό άνοιγμα της χώρας στις 15 Μαϊου.

ΠΗΓΗ: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή