Σύγκλινο : γεύση από Αρκαδία

Σύγκλινο. Ένα από τα γευστικότερα παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά. Το έχεις φάει σίγουρα και σε κάθε περίπτωση το έχεις ευχαριστηθεί.

Τι είναι;
Κομμάτια χοιρινού κρέατος αλατισμένα, αρτυσμένα με μπαχαρικά και βότανα, καπνισμένα και διατηρημένα σε λίπος.

Πού & πώς παράγεται;
Το ωραιότερο σύγκλινο φτιάχνεται στην Πελοπόννησο. Μπορεί το σύγκλινο Μάνης να είναι διάσημο αλλά στην Αρκαδία φτιάχνεται υπέροχο σύγκλινο. Ναι, το παστό με αυγά που φτιάχνει η γιαγιά σου. Το παστό είναι το σύγκλινο. Οι Κυκλάδες επίσης συμμετέχουν στην παραγωγή σύγκλινου αλλά στις δικές τους συνταγές διαφοροποιούνται τα κομμάτια κρέατος και ο τρόπος παρασκευής.

Παλιότερα, όταν έσφαζαν τα χοιρινά έβαζαν καθαρά κομμάτια σε καζάνια με χοντρό αλάτι και πολλά μυρωδικά και τα άφηναν να σιτέψουν. Έπειτα τα έβραζαν για αρκετές ώρες μαζί με το λίπος που έβγαζαν και λίγο νερό. Το αποτέλεσμα ήταν το κρέας σχεδόν να τηγανίζεται ώστε να φύγει τελείως η υγρασία για να μη μουχλιάσει μετά.

Συνταγή για αυγά με σύγκλινο :

Υλικά για 2 – 3 άτομα:

  • 5 αυγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι), σε ροδέλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 120 γρ. σύγλινο, σε κυβάκια (χοιρινό καπνιστό αλλαντικό, διατηρημένο στο λίπος του, τη «γλίνα», από όπου και το όνομά του. Το βρίσκουμε σε αλλαντοπωλεία,  παντοπωλεία και πολλά μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 150 γρ. τυρί της αρεσκείας μας
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή