spot_img

Συνέντευξη: Πώς ξεκινά ένας νέος εκδοτικός οίκος στην Τρίπολη;

Συντάκτης: arcadikanea.gr

Η ίδρυση ενός νέου εκδοτικού οίκου στην Τρίπολη είναι ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο νέο. Μιλήσαμε με την ιδρύτρια κα Παναγιώτα Σαράφη για την ανανεωτική ιδέα και τους στόχους του εγχειρήματος.

Πώς προέκυψε η ιδέα για την ίδρυση ενός εκδοτικού οίκου στην Τρίπολη;

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για το σημαντικό αυτό σταθμό της ζωής μου.

Μετά από πολυετείς ακαδημαϊκές σπουδές και διανύοντας ήδη την τρίτη δεκαετία της πορείας μου στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας και της μετάφρασης, ένα αναπάντεχο εσωτερικό «κάλεσμα», αποτέλεσμα, ασφαλώς, πολυετούς ζύμωσης, με οδήγησε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στη σύλληψη, επεξεργασία και σήμερα πια στην υλοποίηση ενός νέου εγχειρήματος το οποίο δε θεωρώ αποκλειστικά και μόνο επαγγελματικό.

Βαριά αλλά ευχάριστα δεσμευτική η κληρονομιά  του αξέχαστου πατέρα μου, Γιώργου Σαράφη, ο οποίος, στην εποχή του, υπήρξε δυναμικός πρωτοπόρος στον χώρο του Τύπου στην Τρίπολη, την Πελοπόννησο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Με μπόλιασε με το πάθος για το έντυπο, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στη νεανική μου ψυχή. Σήμερα, με σεβασμό στη μνήμη του και πίστη στις υποθήκες που μου άφησε, τολμώ να επιχειρήσω ένα νέο δημιουργικό άνοιγμα με την ίδρυση ενός εκδοτικού οίκου ο οποίος θα ονομάζεται «Εκδόσεις ‘‘Λιοτρίβι’’ – Παναγιώτα  Σαράφη».

Συνέχεια λοιπόν μιας όμορφης παράδοσης, παράλληλα όμως συνέπεια και ανταπόκριση στο εσωτερικό κάλεσμα, επιθυμία επέκτασης των πολύπλευρων ενδιαφερόντων μου και ανάγκη  να συνεχίσω να μοιράζομαι τη γνώση και τον προβληματισμό με άξιους δημιουργούς, μεταφραστές και ερευνητές μέσα από τα πνευματικά τους παιδιά που θα μου κάνουν την τιμή να αναδείξω. Η έκδοση βιβλίων, πράξη ευθύνης και συνδημιουργία.

Τι θα φιλοξενήσει το νέο αυτό εγχείρημα; Ποιες είναι οι θεματικές περιοχές που επιθυμείτε να καλύψετε;

Ως ιδρύτρια και  διευθύντρια του εκδοτικού οίκου ο οποίος, με το πρώτο αυτό βιβλίο, ξεκινά σήμερα την πορεία του, υπόσχομαι και δεσμεύομαι να αγωνιστώ για να καταξιωθεί αυτή η προσπάθεια και να αναδειχθεί ο εκδοτικός αυτός  οίκος σε ένα  δικής μας σύλληψης και αισθητικής εργαστήρι επεξεργασίας του πνευματικού καρπού της ελιάς, καταφύγιο κάθε είδους ερευνητή και δημιουργού ο οποίος θα θελήσει να μοιραστεί με το κοινό τη γραφή και τον προβληματισμό του. Σε δίσεκτες εποχές όπου οι πνευματικοί δημιουργοί οδηγούνται στο ικρίωμα της απαξίωσης και το βιβλίο δέχεται τα συντονισμένα ακατάπαυστα πυρά της τεχνολογικής επίθεσης, ο εκδοτικός μας οίκος φιλοδοξεί να αποτελέσει πνευματικό ανάχωμα και φάρο πορείας. Θα προσφέρουμε το λόγο σε κάθε σκεπτόμενο άτομο ανεξάρτητα από ηλικία, επάγγελμα και ειδικότητα καθιερώνοντας διάφορες θεματικές σειρές, όπως «Τέχνη-Πολιτισμός», «Ιστορία», «Λογοτεχνία», «Λαογραφία», «Μετάφραση», «Θετικές Επιστήμες», «Εκπαίδευση – Διδασκαλία», «Τουρισμός».

Πείτε μας λίγα πράγματα για το πρώτο βιβλίο που μόλις εκδώσατε.

Στην εκδοτική σειρά «Τέχνη-Πολιτισμός» εντάσσεται το πρώτο βιβλίο που παραδίδουμε σήμερα στον ερευνητή αλλά και το αναγνωστικό κοινό. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα της ιστορικού της Τέχνης Νεκταριάννας Σαλιβέρου με τίτλο «Ο Κερκυραίος ζωγράφος   Γεώργιος  Σαμαρτζής (1868 – 1925). Συμβολή στην ανίχνευση της θεματικής του διεύρυνσης και της τεχνοτροπικής του εξέλιξης από τον Ακαδημαϊσμό στον Ρεαλισμό και τον Ιμπρεσσιονισμό».

Ο Γεώργιος Σ. Σαμαρτζής (1868-1925) είναι ο Κερκυραίος καλλιτέχνης που με το πάθος της εικαστικής του γραφής συνένωσε στοιχεία και επιδράσεις από Ναπολιτάνους, Γάλλους και Επτανήσιους καλλιτέχνες του 18ου και 19ου αιώνα. Αφετηρία της μορφοπλαστικής του γλώσσας αποτελούν ο Ακαδημαϊσμός και ο Ακαδημαϊκός Ρεαλισμός που όμως σταδιακά αντικαθίστανται από ένα πηγαίο ιδίωμα το οποίο βασίζεται στην αποτύπωση του στιγμιαίου με εμφανείς αναφορές στο Γαλλικό Υπαιθρισμό και Ιμπρεσιονισμό. Θρησκευτικά θέματα, προσωπογραφίες, ηθογραφικές σκηνές και τοπία, συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα εικαστική ιδιοσυγκρασία, θεμελιώδες στοιχείο της οποίας αναγνωρίζεται η ειλικρίνεια μέσων και η σαφής τάση για εξέλιξη και πολυμορφία.

Πώς επιλέχθηκε αυτό το πρώτο βιβλίο;

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή αυτή αφού αποτελεί πνευματική ανταπόδοση και φόρο τιμής στο νησί της Κέρκυρας, λίκνο Πολιτισμού του Ελληνισμού. Την εποχή έκδοσης αυτού του βιβλίου, η συγγραφέας – ερευνήτρια  Νεκταριάννα Σαλιβέρου και εγώ έχουμε τη μεγάλη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να εκπονούμε διδακτορική διατριβή, εγώ προσωπικά στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Νεκταριάννα Σαλιβέρου από κοινού στα Πανεπιστήμια Montpellier και Ιόνιο. Βλέπουμε λοιπόν ότι, ουσιαστικά, υπάρχει ένα όμορφο διαχρονικό υπόγειο πνευματικό ρεύμα επικοινωνίας ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη  Τρίπολη, δυο πόλεις με μεγάλη πολιτιστική παράδοση.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστώ πολύ τη συγγραφέα – ερευνήτρια κα Νεκταριάννα Σαλιβέρου για την εμπιστοσύνη της καθώς και τον καταξιωμένο Καθηγητή Μουσειολογίας κο Γεώργιο Παπαϊωάννου για τη ευγένειά του να μας τιμήσει προλογίζοντας το βιβλίο. Θερμές ευχαριστίες επίσης στον έμπειρο εκδότη κο Δημήτρη Σεφεριάδη (Διευθυντή των Εκδόσεων «Γρηγόρη») καθώς και στον εκλεκτό Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κο Δημήτρη Φίλια για τις χρήσιμες και ουσιώδεις συμβουλές τους.

Οπωσδήποτε η δημιουργία εκδοτικού οίκου είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη της Τρίπολης .

Νομίζω ναι και δεν θα ήθελα να θεωρηθεί περιαυτολογία αν πω ότι, με την ίδρυση του εκδοτικού μου οίκου, επιθυμώ κι εγώ να συμβάλω, με τις ταπεινές μου δυνάμεις, στη συνέχιση και αναγέννηση της πνευματικής ζωής του αγαπημένου μας τόπου. Η Τρίπολη και η Αρκαδία μας δεν είναι μόνο τόποι φυσικής ομορφιάς αλλά και  μεγάλης ιστορίας και παράδοσης. Κάθε ένας από εμάς έχει μέσα του κάποια σπέρματα μιας μεγάλης διαδρομής που ξεκινάει από τους  αρχαίους  χρόνους και έχει, επομένως, μια ευθύνη απέναντι στο δύσκολο σήμερα κι ας ελπίσουμε το καλύτερο αύριο του τόπου μας. Από τη πλευρά μου, υπόσχομαι, ως εκπαιδευτικός, ερευνήτρια , μεταφράστρια και πλέον και εκδότρια, να μείνω στις επάλξεις. Θέλω να προσφέρω και, για το λόγο αυτό, ελπίζω η πόλη μας, από τις τοπικές αρχές μέχρι τον απλό κόσμο, να αγκαλιάσει τη νέα αυτή προσπάθεια. Το ‘’Λιοτρίβι‘’ ανήκει σε όλες και σε όλους και έρχεται σήμερα στη ζωή της Τρίπολης, της Αρκαδίας, της Πελοποννήσου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας μας, για να αποτελέσει ένα ελαιοτριβείο του πνεύματος.

Θα έχουμε σύντομα τη χαρά να γνωρίσουμε στην Τρίπολη το πρώτο αυτό βιβλίο που εκδώσατε;

Aσφαλώς! Αποτελεί επιθυμία και προτεραιότητά μου η παρουσίαση του βιβλίου αυτού στην γενέτειρά μου και θα το δρομολογήσω αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε. Λίγο υπομονή ακόμα μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς για να επιβιβαστούμε στο πλοίο της γνώσης και της χαράς.  Με αγάπη για το βιβλίο και το δημιουργό, με ενθουσιασμό και μεράκι αλλά, επίσης, με στόχους, προγραμματισμό και συντονισμένες ενέργειες, ανοίγουμε μαζί  πανιά με την ευχή ούριος άνεμος να μας βοηθήσει να ανοιχτούμε με όραμα και τόλμη στο πέλαγος, πεπεισμένοι ότι εκείνο που προέχει είναι περισσότερο το ταξίδι, η περιπέτεια και η εμπειρία και λιγότερο ο ασφαλής και προδιαγεγραμμένος προορισμός…

[Η εκπαιδευτικός, ερευνήτρια, μεταφράστρια και εκδότρια Παναγιώτα Σαράφη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι κάτοχος Διπλώματος Γαλλικών Σπουδών Πανεπιστημίου Σορβόννης, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κατάρτισης στην Επαγγελματική Μετάφραση και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λογοτεχνικής Μετάφρασης & Ανθρωπιστικών Επιστημών. Είναι επίσης πτυχιούχος Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Master 2 του Πανεπιστημίου Paul
Valéry, Montpellier IIΙ στην κατεύθυνση ‘Μετάφραση’. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.]

Η Παναγιώτα Σαράφη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή