Η Μενδώνη θέλει να χαράξει το όνομά της στην Ακρόπολη

Mία ειδική μαρμάρινη επιγραφή με όνομα χορηγού και Υπουργού σχεδιάζεται να τοποθετηθεί για πρώτη φορά στα χρονικά, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, σύμφωνα με τη σύμβαση δωρεάς που έχει υπογράψει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με το Ίδρυμα Ωνάση για τις εργασίες στον χώρο. «Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020)» θα αναγράφεται, σύμφωνα με τα σχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η υπουργός Πολιτισμού αναγκάστηκε να καταθέσει τη σχετική σύμβαση δωρεάς, μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με ολόκληρη τη σύμβαση να δημοσιεύεται στην «Αυγή».

Σύμφωνα με τη Σύμβαση, στο άρθρο 9, προβλέπεται ότι «το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος»

Όπως αναφέρει επίσης η «Αυγή», πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση, ενώ επικαλείται επίσης τη μαρμάρινη επιγραφή που τοποθετήθηκε επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, όταν η Αθήνα είχε την ύψιστη τιμή να εγκαινιάσει, το 1985, τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη επιγραφή δεν αναφέρει ούτε το όνομα της τότε Υπουργού, ούτε καν το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Ως εδώ! Κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ταπεινώσει με αυτόν τον τρόπο την Ακρόπολη! Δεν έχει καμία θέση το όνομα του χορηγού και το όνομα της Υπουργού (!!) πάνω στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πινακίδα της ίδιας της UNESCO στέκεται διακριτικά στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και όχι πάνω στα μνημεία! (και καμία πινακίδα χορηγίας δεν υπάρχει στα Προπύλαια, όπως ΨΕΥΔΩΣ αναγράφεται στο χωρίο που βλέπετε)» σχολίασε μεταξύ άλλων στα κοινονικά δίκτυα η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.

Περισσότερα στο thepressproject.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή