spot_img

Το «hangover» των μπαρ της Τρίπολης εν μέσω πανδημίας

της Ραφαέλλας Μανέλη

Επιχειρηματίες της Τρίπολης με διαχρονική παρουσία στο χώρο της εστίασης, μιλούν στα Αρκαδικά Νέα για τα μπαρ της πόλης στην εποχή του COVID-19, για τις δυσκολίες που έχουν επιφέρει τα αλλεπάλληλα lockdowns, για την επόμενη μέρα, αλλά και για τα μπαρ ως χώρους κοινωνικοποίησης και ταυτότητας.

Χαμηλά, πορτοκαλί φώτα. Ειδικές λάμπες που φωτίζουν τα χέρια των bartenders που αναμειγνύουν χρώματα κι αρώματα. Εύθυμος κόσμος, ειλικρινείς ίσως λίγο νοτισμένες συζητήσεις, φλερτ. Κάνω παρέα μ΄ αυτούς που προτιμούν να κάθονται στο μπαρ. Ποιοι είναι αυτοί; Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι εκείνοι που κάνουν στέκια τους τα μαγαζιά με ατμόσφαιρα, εκείνοι που χαμογελούν πάντα μπαίνοντας, όσοι θέλουν να βλέπουν γνώριμα πρόσωπα πίσω από το μπαρ, αυτοί που λατρεύουν τα σκέτα ποτά. Αν είστε απ΄αυτούς – σήμερα που ο κόμπος της κοινωνικής αποστασιοποίησης ίσως να έχει φτάσει στο χτένι- δε χρειάζεται να σας εξηγήσω γιατί από ολόκληρη την εστίαση επέλεξα να μιλήσω με δύο αγαπημένα μπαρ της πόλης.

Μπορεί στις αρχές του μήνα η κυβέρνηση εξήγγειλε ένα πακέτο στήριξης 330 εκατ. Ευρώ για τις επιχειρήσεις της εστίασης, αλλά όπως φαίνεται το πρόβλημα που έχει προκύψει στο χώρο είναι πολυεπίπεδο και οι πληγές που ελπίζουμε να κλείσουν είναι βαθιές. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι μιλούν για τα δύσκολα αυτού του χρόνου, για την επόμενη μέρα στην επανεκκίνηση της εστίασης αλλά και τη γοητεία του να διατηρείς ένα «στέκι» μέσα στις αντιξοότητες.

9 Δεκεμβρίου 1994 κι ένα μαγαζί που θα γίνει πρώτα συνήθεια των πατεράδων μας κι έπειτα δική μας ανάβει τα φώτα. Τα επόμενα χρόνια θα εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης, θα δομηθούν φιλίες, θα προκύψουν γάμοι, θα φτιαχτούν πολιτικοί συνδυασμοί.  Φέτος θα έκλεινε 27 χρόνια και θα έκανε ένα μεγάλο πάρτι. Σήμερα, 17 Απριλίου 2021 είναι κλειστό για μήνες σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση αποχής από την διασκέδαση της πόλης, τα νυχτερινά χειμερινά μας ποτά και τις επανενώσεις μεγάλων παρεών. «Από τη στιγμή που η πανδημία εξελίχθηκε έτσι ήταν λογικό να κλείσει η εστίαση και καλώς έκλεισε, γιατί δεν είναι εφικτό να ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση σε όλα τα μαγαζιά», σχολιάζει ο κ. Τάκης Γκλίνος ιδιοκτήτης γνωστού κεντρικού καφέ – μπαρ της Τρίπολης. Ενός μαγαζιού που, όπως λέει, πρώτα είναι μπαρ και μετά καφέ και αυτό διατηρεί το χαρακτήρα του διαχρονικά.

 «Με χάλασε πολύ το γεγονός ότι μας παρέσυρε η επιδημιολογική κατάσταση στην Αθήνα τουλάχιστον στην αρχή. Ολόκληρη η χώρα έχει στριμωχθεί μέσα στο λεκανοπέδιο, αυτό δεν είναι διαχειρίσιμο και οδήγησε σε οριζόντια εφαρμογή μέτρων. «Έπρεπε να είχαμε πραγματικά φροντίσει ώστε να γίνει αποκέντρωση» λέει ο κος Γκλίνος σκεπτόμενος ότι θα μπορούσε να είχε δοκιμαστεί ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας στην επαρχία με σκοπό την προάσπιση της οικονομίας, δεδομένου του μικρότερου πληθυσμού, της διαχειρίσιμης αγοράς του λιανεμπορίου και της ευρύτητας των εξωτερικών χώρων.

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, ο ίδιος φαντάζεται ότι «ο κόσμος στην αρχή θα είναι αρκετά συγκρατημένος. «Προετοιμάζομαι για την πιθανότητα να βγάλουμε όλοι μας μια παραξενιά. Πρέπει να κρατήσουμε αποστάσεις στην εστίαση κατά το άνοιγμα», σημειώνει.

«Μ’ αρέσει που κάθε νέα γενιά κάνει χώρο της το μαγαζί μου. Προσπαθώ να προτείνω ένα μέρος με διαφορετικό και αυτό σκοπεύω να επιχειρήσω όταν θα ανοίξει πάλι η εστίαση», σχολιάζει ο κος Γκλίνος αναλογιζόμενος την επόμενη μέρα.  

Κοκτέιλς και όνειρα πάγωσαν και σε μια άλλη πλευρά της πόλης, με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης να δηλώνουν ότι δεν έτυχαν της δέουσας κρατικής υποστήριξης, ενώ εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τη δυνατότητα που θα έχουν να κρατήσουν όλα τα μέλη του προσωπικού τους κατά επανεκκίνηση. «Δεν μας βοήθησε το κράτος όσο θα έπρεπε και σίγουρα δεν μας αντιμετώπισε ως φυσικά πρόσωπα. Πήραμε ένα κάποιο ποσό επιστρεπτέων προκαταβολών. Τα μισά θα πρέπει να τα επιστρέψουμε. Αυτά που μένουν δε φτάνουν για να καλύψουμε ούτε τις πάγιες ανάγκες, καθώς έχουμε μεγάλα κόστη λειτουργίας και πολύ προσωπικό» επισημαίνουν.

Οι ίδιοι περιμένουν καρτερικά το άνοιγμα της εστίασης, βλέποντας κάθε βράδυ την πλατεία να γεμίζει σκεπτόμενοι αν θα ήταν εφαρμόσιμο η εστίαση να ήταν ήδη ανοιχτή, με μέτρα και αποστάσεις. Οι επιχειρηματίες βλέπουν πλέον ότι η διαχείριση της πανδημίας έχει ξεφύγει από τις ξεκάθαρες και λογικές γραμμές τις οποίες θα έπρεπε να ακολουθεί δημιουργώντας σύγχυση και γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας.

«Μετά την πρώτη καραντίνα μειώθηκαν τα μεροκάματα, αλλά προσπαθήσαμε να τους κρατήσουμε όλους», λέει ο Κώστας Ράδης και το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στους εργαζόμενους. Οι τελευταίοι – αλλά σημαντικότεροι- τροχοί του κλάδου έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Το μέλλον φαίνεται άδικο και επισφαλές για όσους βρίσκονται τόσους μήνες σε αναστολή, προσπαθώντας να καλύψουν κάποια από τα έξοδά τους. Δεδομένου ότι στην εστίαση απασχολούνται κυρίως άνθρωποι νεότερων ηλικιών αξίζει να αναλογιστεί κανείς ότι τα 534 ευρώ διαλύουν όχι μόνο τις πιθανότητες για οικονομική ανεξαρτησία αλλά και επαγγελματική προοπτική.

Μπαρ με ταυτότητα σε μια καλύτερη Τρίπολη;

«Επιτέλους ο κόσμος κατάλαβε ότι αυτό που κάνουμε είναι σημαντικό» μου λένε με ενθουσιασμό οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Κι αυτό είναι μια παραδοχή στην οποία όλοι προχωρήσαμε. Η χρησιμότητα και ο ρόλος κάθε κοινωνικού χώρου αναδείχθηκαν εναργέστερα όσο βάθαινε η καραντίνα. Τα μπαρ είναι κομμάτι της κουλτούρας μας θα έλεγε κανείς. Αυτή η συνήθεια του πίνεις τρία διαφορετικά ποτά σε τρία διαφορετικά μαγαζιά έχει μάλλον τη θέση της στο σύγχρονο ελληνικό τρόπο ζωής.  «Έχουμε ξεφύγει πια από το μοτίβο της επαρχίας στην εστίαση στην Τρίπολη τα τελευταία χρόνια. Τα μαγαζιά έχουν ποιότητα και ταυτότητα αλλά πρέπει να διασφαλιστεί το πλαίσιο ώστε να αναδειχθούν» παρατηρεί ο κος Ράδης, ένας εκ των ιδιοκτητών κεντρικού μπαρ της πόλης.

Οι συζητήσεις για την εστίαση με τους επιχειρηματίες της πόλης οδηγήθηκαν γρήγορα – σχεδόν αυθόρμητα- στο όραμα για τη δημιουργία μιας διαφορετικής πόλης με ενεργότερους πολίτες, μιας πόλης που θα μπορεί να κρατήσει τον κόσμο της και να αναδείξει τα δυνατά της σημεία. Αμφότεροι εστίασαν στην ανάγκη να σταματήσουμε να κάνουμε κριτική για τα αρνητικά της Τρίπολης και να αναλάβουμε δράση ως ομάδες, ως σύλλογοι και πολίτες. Ο κος Ράδης επεσήμανε ότι πολλές θετικές αλλαγές στην πλατεία Πετρινού έχουν γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό την βελτίωση της εικόνας του δημόσιου χώρου. Τέλος, ο κος Γκλίνος μου υπενθύμισε ότι η Τρίπολη πέρα από μια ιδανική πόλη για να κάνεις οικογένεια είναι κι ένας μοναδικός χειμερινός προορισμός. Μπορεί, όπως λέει, το Πάσχα να ήταν πάντα βαρόμετρο για την περιοχή, αλλά αυτό στέρησε από την πόλη την ανάδειξή της σε ένα ιδανικό χειμερινό προορισμό, κομμάτι αυτού που έχει εντυπωθεί στο μυαλό μας ως ορεινή Αρκαδία. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, ότι η Τρίπολη είναι ένα μέρος με γαστρονομική κουλτούρα και καλό ποτό και της αξίζει να φροντίσουμε ώστε να αναδειχθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα

Δημοφιλή