spot_img

Παραδοσιακά λαζαράκια | Σάββατο του Λαζάρου| Σήμερα

Τα λαζαράκια είναι ένα έθιμο που κρατάει αιώνες. Οι νοικοκυρές συνηθίζουν να τα φτιάχνουν κάθε χρόνο τη σημερινή μέρα, το Σάββατο του Λαζάρου.

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γραµ. αλεύρι σταρένιο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 φλ. Ζάχαρη
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ γλυκάνισο
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 πρέζες γαρίφαλο
  • 1 φλ. νερό

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ

  • Σταφίδες
  • γαρίφαλα

Βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό. Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ. Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.

Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά. Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο με μιας. Κρατάμε λίγο για το τελείωμα της ζύμης. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια. Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα. Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη για λαζαράκια παραδοσιακά σε 6 κομμάτια. Τα αραδιάζουμε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′. Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.

Ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.

Καλή ανάσταση να έχουμε !

Συνταγή : argiro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή