Fine Drinking: Ένας Τριπολίτης αγγίζει την κορυφή των Ελλήνων bartenders

της Ραφαέλλας Μανέλη

Fine Drinking. Αν δεν το έχεις ακουστά, ήρθε η ώρα να το μάθεις. Γιατί στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας πολλά δεν πήγαν καλά, αλλά με κάποιο μαγικό τρόπο ελληνικά bars διέπρεψαν, οι Έλληνες bartenders έσπασαν τα σύνορα, κέρδισαν σε ξένο έδαφος κι έγιναν πρόσωπα μπροστά από μεγάλες φίρμες ποτοποιίας. Στην κορυφή της ανάδειξης των καλύτερων bartenders της χώρας βρίσκεται ο διαγωνισμός Word Class. Το World Class των Reserve Brands της Diageo είναι ο κορυφαίος διαγωνιστικός θεσμός  bartending, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας σκηνής και προσδιορίζει, για πάνω από μια δεκαετία, τις τάσεις γύρω από το ποτό παγκοσμίως.

Διαχρονικά, τα μεγάλα αστικά κέντρα – και για μη γελιόμαστε κυρίως η Αθήνα- αναδείκνυαν τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού τελικού στο εκάστοτε Word Class. Ευτυχώς τα δεδομένα είναι για να αλλάζουν και τα εμπόδια για να παρακάμπτονται. Φέτος ένας Τριπολίτης κέρδισε τη θέση του ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ του τελικού του ελληνικού Word Class. Ο Γιάννης Θεοδοσόπουλος λοιπόν, διέγραψε μια πορεία γεμάτη διθυράμβους μέχρι τον ελληνικό τελικό κάνοντας ακόμα και τους πιο δύσκολους κριτές να αναγνωρίσουν τη δουλειά και το ταλέντο του. Αν δεν ξέρεις το Γιάννη, σίγουρα ξέρεις τα ποτά του, αφού οι συνταγές του συμπληρώνουν τον κατάλογο των δημοφιλέστερων μπαρ της πόλης.

Από την άλλη αν δεν πίνεις κοκτέιλ, ο Γιάννης είναι ο κατάλληλος για να σου προτείνει κάτι κοντά στις γεύσεις σου. Αυτό, μεταξύ άλλων, διαφοροποιεί την εμπειρία του καλεσμένου στο μπαρ. Στο fine drinking ο bartender σε εισάγει στην ιστορία αυτού που πίνεις, στη λογική των γευστικών συνδυασμών και στην ιδέα γύρω από το ποτό σου. Έτσι, η ισχυρή τεχνογνωσία, τα εκλεπτυσμένα αποστάγματα, η προσοχή στη λεπτομέρεια, οι αναλλοίωτες πρώτες ύλες και η ισορροπία που συνοδεύουν την κάθε μοναδική συνταγή ανάγει ένα ποτό σε κομμάτι της fine drinking κουλτούρας και η Τρίπολη φαίνεται πως διαθέτει πλέον τέτοιες επιλογές διασκέδασης.

Ο Γιάννης κέρδισε του κριτές του Word Class αφού πρώτα πέρα από τα προημιτελικά και προκρίθηκε στους 12. Έπειτα ακολούθησαν ακόμα τέσσερις εξαιρετικά απαιτητικές δοκιμασίες που περιελάμβαναν διαδικασίες ποτοπαρασκευής, γευσιγνωσίας και επίδειξης τεχνικών υψηλών bartending.

Αλήθεια, ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει fine drinking στην Τρίπολη;

 «Έχει αρχίσει να υπάρχει ήδη, αλλά δεν είναι αρκετά διαδεδομένο για να είναι βιώσιμο. Εγώ έχω σκοπό να σηκώσω μανίκια γιατί τώρα αρχίζει το challenge για μένα, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω καλά. Θέλω στο μέλλον να βοηθήσω να αναδειχθούν παράλληλα με τη δουλειά μου και οι τοπικές γεύσεις, ακόμα περισσότερο. Μια καλή ιδέα θα ήταν να δημιουργηθούν εμφιαλωμένα αναψυκτικά και ποτά με εποχιακά τοπικά προϊόντα».

Σχεδόν ολόκληρος ο κατάλογος του Γιάννη στηρίχθηκε στην ιδέα της φιλοξενίας. Τα τέσσερα στάδια της ελληνικής φιλοξενίας πλαισίωσαν αφηγηματικά τα ποτά που παρουσίασε στο διαγωνισμό και τις γαρνιτούρες που τα συνόδευσαν.

Ο κριτής Τέλης Παπαδόπουλος, παγκόσμιος νικητής του Wordclass για το 2009, πολυταξιδεμένος και πλέον διάσημος στην Ελλάδα bartender χειροκρότησε το ποτό του Γιάννη σε μια από τις περισσότερο απαιτητικές δοκιμασίες του διαγωνισμού, χαρακτηρίζοντας το «ως το καλύτερο ποτό που δοκίμασε τα τελευταία χρόνια στους διαγωνισμούς Word Class». Μπορεί η σαρωτική πορεία του Γιάννη να μην κατέληξε στον τίτλο αλλά παραμένει εντυπωσιακή, θυμίζοντας ότι στην επαρχία μπορούν να συμβούν μερικά πολύ όμορφα και λαμπερά πράγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img

Πρόσφατα

Δημοφιλή